Fırında Püreli Patlıcan

'Damak Keyfi' forumunda Blue tarafından 26 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Fırında Püreli Patlıcan


    [​IMG]

    - 2 patlıcan
    - 250gr. kıyma
    - 500gr. mantar
    - 1 soğan
    - 3-4 rendelenmiş domates
    - kuru kekik, kuru fesleğen ve 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
    - 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı

    - 700gr. püre yapmaya uygun patates
    - 15 tatlı kaşığı süt
    - 50-60gr. tereyağ
    - tuz, karabiber, muskat

    1- Patlıcanları alacalı soyun, dilimleyip tuzlu suda bekletin. Acısı çıktıktan sonra kurulayıp, üzerlerine arkalı önlü zeytinyağı sürün. Yağlı kağıt üzerine koyup fırında 25-30 dakika pişirin.
    2- Patatesleri kabuklarıyla haşlayın. Sıcakken soyup, ezin veya rendeleyin. Süt ve tereyagı ile iyice karıştırıp püre haline getirin. Tuz, karabiber ve muskat ile tatlandırın.
    3- Soğanı yemeklik doğrayın, kıyma ve 1 çorba kaşığı yağ ile kavurun. Dörde bölünmüş mantarları ekleyip, mantarların hacimleri küçülene kadar ateşte karıştırın. 1 çorba kaşığı domates salçası ve 4 rendelenmiş domates (veya hazır domates püresi) ve yarım bardak su ile pişirin. En son baharatlarını ve maydanozu koyun.
    4- Fırını 200 C’ye ısıtın. Fırına dayanıklı bir kabı veya borcamı yağlayın. En alta patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı ve mantarlı karışımı yayın. Son kata patates püresini düzgünce döşeyin. Arzu ederseniz çatalla şekiller verebilirsiniz. 15 dakika fırınlayın. Süre sonunda sadece üst ısıyı açarak üzerini kızartabilirsiniz.