Fırında Kekikli Tavuk Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 31 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Fırında Kekikli Tavuk Tarifi
    Fırında Kekikli Tavuk Tarifi Resimli
    Resimli Fırında Kekikli Tavuk
    [​IMG]
    Malzemeler
    1 adet tavuk
    100 gr tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
    4 dal taze kekik
    1 adet limon
    Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
    Taze patates
    Hazırlanışı
    Tavuğun içini dışını iyice yıkayın. Kağıt havluyla tamamen kurulayın. Fırını 220 derece ısıya getirin.
    Tavuğu tuzlayın, biberleyin. 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin.
    Bir kasenin içinde yumuşamış tereyağını, saplarından ayıklanmış kekiği, bir limonun rendelenmiş kabuğunu ve suyunu karıştırın.
    Tavuğun derisiyle eti arasına parmağınızı sokarak, butlarda ve göğüste küçük keseler yaratın. Yumuşamış tereyağı karışımının yarısını bu kısımlara yayın.
    Tereyağı karışımının kalan yarısını tavuğun derisinin üstüne elinizle oğuşturarak sürün.
    Tavuğun bacaklarını, bir mutfak ipiyle bağlayın. Fırın kabına tavuğu yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırında 1.5 saat kadar pişirin.
    Her yarım saatte bir tavuğu alt üst ederek, her yerinin kızarıp hoş bir renk almasını sağlayabilirsiniz (Tavuğun büyüklüğüne göre pişme süresi değişebilir. Derisi nar gibi kızarıp, bir bıçak sapladığınızda tavuğun içinden beyaz su akmaya başladığında olmuş demektir.)
    Taze patesleri akan suyun altında, fırçayla iyice yıkayın. Büyük olanları ikiye kesin. Tuz ve biberle harmanlayın.
    Tavuğun pişmesine 45 dakika kaldığında fırın kabını fırından çıkarın. Patatesleri yanlarına dizin. Kaptaki yağla alt üst edip, pişirme işlemine devam edin.
    Pişirme süresi bittiğinde fırından çıkarın. 15 dakika kadar dinlendirip servis yapın.