Evde Peynir Yapımı sirke

'Damak Keyfi' forumunda zamaneanne tarafından 26 Haziran 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ev yapımı peynir için Malzemeler:

    2 litre süt

    iki kaşık sirke özü

    Ev yapımı peynir Yapılışı:

    2 litre sütü kaynama aşamasına kadar ısıtın, hatta fokurdar gibi olsun. İki kaşık sirke özünü- normal sirke olarak yarım bardak sirke de kullanabilirsiniz- sıcak süte ekleyip karıştırın. Zaten süt hemen kesilerek suyundan ayrılıyor. Yeşimtirek bir su altta kalırken peynir kesintileri üste çıkıyor.

    10-15 dak. bir kenarda beklerken, temiz pamuklu bir bezi süzgecin içine serin ve süzgeci geniş bir kabın içine oturtun.

    Peynir kesintilerini kevgirle tamamen toplayıp süzgece aktarın. 10-15 dak. sonra süzgeçten alıp bezin uçlarını bağlayın ve bir çengele geçirip uygun bir yere asın. Tabi altına bir kap koymayı ve o suyu muhafaza etmeyi unutmayın.

    2-5 saat bu şekilde bekletin ve bezin içinde sıkışan peyniri alıp bir bez torbaya koyun ve bir tepsinin içine mantı aletini koyup üzerine torbayı yerleştirin. (Siz düz bir süzek veya tepside kullanabilirsiniz.)

    5-6 saat beklettikten sonra peyniri çıkarıp tuzlayın ve buzdolabına koyun. Sonrasında ister salamura yapın isterseniz bu şekilde tüketin.