Evde Pastırma tarifi resimli

Konusu 'Değişik Yemek Tarifleri' forumundadır ve Ezlem tarafından 18 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. Ezlem

    Ezlem Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2008
    Mesajlar:
    11.377

    resimli Evde Pastırma tarifi
    resimli Pastırma tarifi
    pastırma nasıl yapılır
    evde pastırma nasıl yapılır

    [​IMG]

    MALZEMELERİ:
    Eti
    » 4-5 kg’ük bonfile
    (1 adet) 110 kg tuz
    Çemen
    • İki çorba kaşığı çemen
    • Bir baş sarımsak % Bir çay kaşığı
    karabiber
    • Üç çorba kaşığı kırmızı biber
    • İki çay kaşığı tuz

    HAZIRLANIŞI
    Et tek parça halindeki bonfile tuz teknesine daldırılır ve mükemmel bir şekil*de her yerine tuz yedirilir. Daha sonra aynı tekne içinde 24 saat bekletilir. Bu bekletme so*nunda et tuz teknesinden çıkarılır ve bol suda yıkanıp iki levha araşma yerleştirilerek presle*nir. Bu işlem yaklaşık 40 kg ağırlık altında olur. Pres altodaki bonfile tüm suyunu atmış olur. Bu adımdan soma, bonfile, sonbahar güneşi altında, tam on gün kurutulur. On günün so*nunda , kurutulmuş pastırma, sarımsaklı suda 1 gün yumuşatılır. Yumuşatma süresini eliniz ile tespit edebilirsiniz. Yumuşatılan eti dış et*kenlerden korumak, yumuşak tutmak için ha*zırlanmış çemen ile dış yüzeyi el ile sıvanır. Bu sıvama pastırmayı uzun süre koruduğu gibi, lezzetini de artırmaktadır. Kayserililer pastır*mayı genellikle doğa bitkileri ile beslenmiş sığır etinden yapmayı tercih ederler.
    ÇEMEN: Yarım litre (2-su bardağı) su ve bir kâsede çemen karıştırılıp çemen dibe çökene dek bekletilir. Çemen kâsede dibi çökerken bu arada sarımsak dişlere ayrılıp, kabukları soyu*lur. Soyulmuş sarmısak dişleri iki çay kaşığı tuz ile dövülerek ezilir. Çemenin suyu süzülür. Ay*nı kâseye kimyon, karabiber ve ezilmiş sarım*sak ilave edilip karıştırılır. Kırmızı biber avuç içinde ufalanarak karışıma azar azar ilave edi*lir ve gerektiğinde su da ilave edilerek iyice kırmızılaşıncayakadar karıştırılır. Karışım kırmızılaşınca, ne katı ne de cıvık görünümü ka*zanınca daha önce hazırlanmış olan pastırma*nın üzerine bol miktarda sürülür. Çemen yen*mek için tüketilecek ise bir gün bekletilip ya sade veya içine pastırma dilimleri ilave edile*rek servis edilir.