Evde Makinesiz Ekmek Yapımı

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 6 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Malzemeler

    1 kg. (8-9 bardak) un.

    1/2 bardak açma payı un.

    50 gr. (2 yemek kaşığı tepeleme) yaş maya.

    1/2 bardak ılık su.

    1 yemek kaşığı silme tuz.

    1 yemek kaşığı tepeleme tozşeker.

    1 yemek kaşığı bitkisel sıvıyağ.



    Ev Yapımı Ekmek Tarifi

    1,1 kilo unu hamur tahtasına eleyin. Ortasını genişçe açın. Unun ortasında mayayı bir bardak ılık su katarak ezin. Bi¬raz un karıştırarak yumuşakça bir hamur yapın; üzerini kalan unla kapatın.
    3,5-10 dakika sonra un ayrılıp çatlamaya başlayınca ortasını açın. Tuz, şeker serpin; yağ koyun, kalan ılık suyu katarak hamuru yoğurun.
    4,Dibi unlanmış bir kaba alın ve üzerini örtün. İki misli kabarana kadar mayalanmasını bekleyin. Tekrar hamur tahtasına alıp bir iki kez yoğurun.
    5,Yuvarlak ekmekler yapın ve yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Tekrar mayalandırın. Mutfak makasıyla ekmeklerin üzerini çaprazlama kesin;
    6,Önce kızgın fırında 5-6 dakika pi¬şirin, sonra ısıyı normale getirin, 25 dakika daha pişmesini sağlayın.