Evde Konserve nasıl yapılır

Konusu 'Bunları biliyormusunuz' forumundadır ve Elfida tarafından 29 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

  1. Elfida Üye

    Evde Konserve Yapımı
    Evde konserve tarifi
    Evde konserve yapmanın yolları


    1 Konservelik meyve ve sebzenin seçilmesi:
    Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze olgunlaşmış yarasız çürüksüz olmalıdır

    2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolü:
    Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gözden geçirilerek içlerinde ağızları kırık veya gövdeleri çatlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır

    3 Kavanoz ve kapakların yıkanması:
    Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir

    4 Kavanozların fazla doldurulmaması:
    Kavanozlar hiçbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5′ini meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakmalıdır

    5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması
    Kavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir

    6 Pastörizasyon veya sterilizasyonun eksiksiz yapılması
    Pastörizasyon ve sterilizasyon ayrıntılarıyla anlatıldı Kurallarına uyulmaması konservenin bozulmasına neden olur


  2. Elfida Üye

    Cevap: Evde Konserve nasıl yapılır

    Şeftali konservesi

    1 Bol etli yarma şeftalilerden sağlam eziksiz ve aynı boyda olanları seçilerek iyice yıkanır
    2 Kabukları soyulur (Kaynar suya batırılıp derhal çıkarılarak soğuk suya atılan şeftalilerin kabukları kolayca soyulur)
    3 İkiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılır Çekirdek evleri koyu renk ise bir kaşıkla kazıyarak temizlemek sonradan konservenin renginin bozulmaması açısından yararlıdır Bütün şeftaliler hazırlanıncaya kadar soyulan şeftaliler renklerinin kararmaması için limonlu su litreye bir tatlı kaşığı hesabıyla şekerli su veya limontuzlu suda bekletilmelidir
    4 Bu arada şeker şurubu da istenen Resimde koyu orta veya hafif kıvamda hazırlanarak ocağın altı kısılır ve şurubun kaynar halde durması sağlanır

    Soğuk usulle doldurulacaksa; şeftalilerin kesilen yüzleri kavanozların alt yüzüne gelecek şekilde hemen çiğ yerleştirilir
    Şeftalileri tamamen örtecek biçimde kaynar şeker şurubu ilave edilir Kavanozların üst yüzünde kapakla meyve arasında 15-2 cm boşluk bırakılır
    Kapatma işleminin başarılı olması için temiz bezi kaynar suya batırarak kavanoz ağzındaki şurup kalıntıları temizlenir ve derhal kapaklar sıkıca kapatılır
    Kavanozları kaynatmak için kullanacağımız tencerenin dibine ızgara veya tahta parçaları koyulur ve kavanozlar birbirine değmeyecek biçimde yerleştirilir
    Kavanozların boyunu üç parmak geçecek şekilde sıcak kaynatma suyu konarak ocağın altı açılır
    Su kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını örterek yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle pastörize edilir Bu işlemde suyun sürekli olarak kaynamasına dikkat edilmelidir

    Sıcak usulle doldurulacaksa; önceden hazırlanan ve kaynamakta olan şeker şurubunun içine dilimlenmiş şeftaliler atılır Şurup tekrar kaynamaya başladığı anda delikli bir kepçeyle çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir Kaynar haldeki bu şurup da tepede 15 cm boşluk kalacak ve şeftalileri tamamen kapatacak şekilde üzerine ilave edilip kavanozların ağzı ıslak ve temiz bir bezle silinir sonra kapakları sıkıca kapatılır
    Yukarıda anlatıldığı biçimde kavanozlar pastörize edilmek üzere kaynatma tenceresine yerleştirilir Suyun kaynamaya başlamasıyla birlikte saat tutarak yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir Bu süre içinde su devamlı olarak kaynamalıdır
    Bütün bu işlemlerde kullanılacak cam kavanoz ve kapaklar kullanılmadan önce iyice yıkanmış ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmiş olmalıdır
    Pastörizasyon işlemi bitiminde ateş söndürülür Kaynatma tenceresi kendi kendine soğumaya bırakılarak içindeki su ılındıktan sonra kavanozlar tencereden çıkarılır Bir tahta veya bez üzerine seyrekçe sıralanarak hava cereyansız bir yerde kendi kendine iyice soğuması beklenir
    Kavanozlar temiz bir bez üzerine yatırılmış olarak bir gece bekletilerek sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilir serin loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır


    Kayısı konservesi

    1 Olgun ve sağlam kayısılar seçilir İyice yıkanır
    2 Orta veya hafif kıvamda şeker şurubu hazırlanır
    3 Kayısılar ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır
    Aynen şeftali konservesindeki gibi sıcak veya soğuk usulde doldurularak aynı sürelerle pastörize edilir

    Erik konservesi

    1 Yeme olgunluğundaki sert dokulu erikler seçilerek iyice yıkanır
    2 Bir topluiğneyle kabukları birçok yerden delinir Böylece kabukların rulo halinde soyulmasıyla oluşacak kötü görünüm önemli ölçüde önlenir

    Soğuk usulle doldurulacaksa; erikler kavanozlara sıkıca yerleştirilir
    Üzerlerini tamamen örtecek ve tepede 15 cm boşluk kalacak şekilde kaynar şeker şurubu konur
    Kavanozların kapakları kapatılarak kaynatma tenceresine yerleştirilir
    Yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir

    Sıcak usulle doldurulacaksa; erikler önceden hazırladığımız kaynar şeker şurubuna atılır Kaynama tekrar başladığı an süzülerek alınır ve tepede 15 cm boşluk bırakarak kavanozlara doldurulur Kaynatmadaki kendi şurubu erikleri tamamen örtecek fakat tepede 1 5 cm boşluk kalacak şekilde konarak kapaklar kapatılır ve kaynatma tenceresinde yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir

    Vişne konservesi

    Sağlam ve iri vişneler bol suda iyice yıkanarak sapları ayıklanırİstenirse çekirdekleri çıkarılır Şeker şurubu hazırlanır

    Soğuk usulle doldurulacaksa; vişneler kavanozlara çiğ olarak
    doldurulur Kavanozlar hafifçe sallanarak vişnelerin iyice yerleşmesi sağlanır
    Vişneleri tamamen örtecek ve tepede 15 cm boşluk kalacak şekilde kaynar şeker şurubu doldurulur

    Kavanozlar kapatılarak yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir

    Sıcak usulle doldurulacaksa; vişneler üzerine isteğe bağlı oranda şeker serpilerek bir tencereye konur 3-4 saat beklenerek sulanması sağlanır
    Önce hafif sonra kuvvetli ateşte ısıtılarak şeker eritilir Kaynama başladığı anda bu karışım ateşten indirilerek tepede 15 cm boşluk kalacak şekilde kavanozlara doldurulur
    Kavanozlar kapatılır ve yarım kiloluk kavanozlar 10 dakika bir kiloluk kavanozlar 15 dakika süreyle pastörize edilir

    Çilek konservesi

    Sıkı etli orta büyüklükte kokulu ve kırmızı renkli çilekler alınarak zedelenmeden birkaç kez iyice yıkanır
    Suları iyice süzülür
    Şeker şurubu hazırlanır

    Soğuk usulle doldurulacaksa; çilekler kavanoza sıkıca yerleştirilir
    Çilekleri tam örtecek şekilde tepede 15 cm boşluk bırakarak kaynar şeker şurubu dökülür
    Kavanozlar kapatılır ve yarım kiloluk kavanozlar 15 dakika bir kiloluk kavanozlar 20 dakika süreyle pastörize edilir


    Sıcak usulle doldurulacaksa; 1 kiloluk çileğe 400 gr şeker hesabıyla çilekler bir tencereye konarak üzerine şeker serpilir
    3-4 saat beklenerek sulanması sağlanır
    Hafif ateşte şeker eriyinceye kadar ısıtılır
    Kaynama tam başlarken bu karışım kavanozlara doldurularakağzı kapatılır Yarım kiloluk kavanozlar için 10 dakika bir kiloluk kavanozlar için 15 dakika süreyle pastörize edilir

    Elma konservesi

    Sert dokulu mayhoş olgun aynı boyda sağlam ve çürüksüz olanları alınır
    Bol suyla iyice yıkanır
    Şeker şurubu hazırlanır (Orta veya hafif şurup tercih edilmelidir)
    Kabukları soyulur ikiye bölünerek çekirdek evleri temizlenir
    Diğerleri soyuluncaya kadar soyulan elmalar kararmamaları için limonlu veya şekerli suda bekletilir
    Soyulma işlemleri biten elmalar kaynar şeker şurubunun içine atılarak 3-4 dakika süreyle haşlanır
    Süzülerek kesik tarafları alta gelecek biçimde kavanozlara yerleştirilir
    Elmaları tamamen örtecek ve tepede 15 cm boşluk kalacak biçimde kaynar şeker şurubu konarak kavanozlar kapatılır
    Yarım kiloluk kavanozlar 10 dakika bir kiloluk kavanozlar 15 dakika süreyle pastörize edilir
    Elmalar soğuk usulle konserve edilmezler

    Armut konservesi

    Biraz hamca sonbaharda olgunlaşan armutlar idealdir Bu tip armutlar alınarak iyice yıkanır
    Şeker şurubu hazırlanır Şurup orta veya hafif kıvamda olursa tat ve koku daha belirgin olur
    Armutlar kabukları soyularak ikiye ayrılır çekirdek evleri temizlenir Diğerleri soyuluncaya kadar kararmaması için limonlu veya şekerli suda bekletilir

    Soğuk usulle doldurulacaksa; armutlar kesilen yüzleri dibe gelecek şekilde kavanozlara çiğ olarak doldurulur
    Armutları tamamen örtecek ve tepede 15 cm boşluk bırakacak şekilde kaynar şeker şurubu doldurulur
    Kavanozların ağzı kapatılır ve yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle pastörize edilir

    Sıcak usulle doldurulacaksa; hazırlanan armutlar kaynamakta olan şeker şurubuna atılarak 1 dakika kadar tutulur
    Süzülerek alınır kavanozlara doldurulur
    Şurup meyveleri tamamıyla örtecek ve tepede 1 5 cm boşluk kalacak şekilde kaynar olarak doldurulur
    Kavanozların ağzı kapatılarak yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir



Benzer konu başlıkları: Evde Konserve
Forum Başlık Tarih
Sağlıklı Zayıflama ve Diyet Evde Nasıl Kilo Verilir 10 Ağustos 2014
Namaz Evde teravih namazı nasıl kılınır 29 Haziran 2014
Sağlık Rehberi Kaşıntıya Ne İyi Gelir Evde 8 Haziran 2014
Tatlılar ve İçecekler Evde kakaolu milkshake nasıl yapılır 30 Mayıs 2014
Tatlılar ve İçecekler Evde Fondü Nasıl Yapılır? 28 Mayıs 2014