Evde Ketçap Yapımı

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 9 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Evde Ketçap Yapılışı
    Evde Ketçap Yapımı Tarifi

    Malzemeler
    1 kilo yumurta domates
    1 orta boy kuru soğan
    2 diş sarımsak
    5 adet tane karanfil
    5 adet tane karabiber
    Yarım çubuk tarçın
    2 defne yaprağı
    1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
    3 çorba kaşığı zeytinyağı
    4 çorba kaşığı elma sirkesi
    1 dolu tatlı kaşığı tuz
    3 çorba kaşığı şeker, daha az veya çok olabilir

    [​IMG]

    Yapılışı
    *Domateslerin sap yerlerini kesip herbirini 4'e doğrayın.

    *Domatesleri, soğanı, sarımsak ve baharatları büyükçe bir tencereye alın. Orta hararetli ateş üzerinde 1-1½ saat kadar veya soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın.

    *Domatesli karışımı süzgeçten geçirin ve temiz bir tencereye alın. Zeytinyağını, sirkeyi, tuzu ve şekeri ilave edip tekrar pisirmeye başlayın. Ketçap fokurdamaya başlayınca ocağı kısık hale getirip 50-60 dakika daha kıvam alıncaya kadar pişirin.

    * Ketçabınızı sıcakken cam kavanoza alıp kapağını kapatın. Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin. Soğuyan kavanozları düz çevirin. Buzdolabında 4-6 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

    *Düdüklüde yapmak için; domates, soğan, sarımsak ve baharatları düdüklü tencereye alın ve iyice pişirin. (Domatesin kendi suyu çıkacağından su ilave etmeye gerek yoktur. Tencerenin markasına göre pişme süresi 20-25 dakika olarak ayarlanabilir.) Soğumaya bırakın.