Evde hellim peyniri nasıl yapılır

'Damak Keyfi' forumunda Aysell tarafından 17 Haziran 2012 tarihinde açılan konu


  1. Hellim Peyniri yapımı

    Hellim peyniri nasıl yapılır

    Hellim peyniri çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Kullanılacak süt taze sağılmış; henüz asitliği yükselmemiş olmalı. Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtın. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalayın. Pıhtılaşıncaya kadar bekletin. Daha sonra peynir elle didikleyerek parçalara bölün.

    [​IMG]

    Büyük bir tencereye alıp, tencereyi ocağa koyun; çok kısık ateşte elinizle ortaya doğru tek top yapmaya başlayarak toplayın (peynir ortada tek bir parça halinde, hamur gibi bütünleşmiş olmalı)

    Çok ince delikli süzgece koyun; elle üstten bastırarak suyunu süzün: peynir biraz daha sertleşecek.
    Tencerenin altını biraz daha açın; içindeki peynir ısınınca hamur parçacıklarına elinizle şekil verip, kesip, tekrar ocağa alın: peynir henüz sıcak olduğundan elle kolayca sıkışıp, şekil verilebilir durumdadır. Peyniri kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 80-90 dakika haşlayın. Hellimler yüzeye çıkınca pişme tamam demektir. Üste çıkan peynir kalıplarını alın ve elle hafif bir baskıdan geçirin, yüzeylerini tuzlayın. Tuzlanmış kalıpları ikiye katlayın ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletin. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atın.