Ev Yapımı Tarhana Hamuru

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 14 Eylül 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ev Yapımı Tarhana Hamuru Yapılışı





    Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır

    Evde tarhana yapılışını anlatmak istedim sizlere oldukça kolay tarhana hamurunu hazırlamak dilerseniz bu malzemelrin dışında kendi arzu ettiğiniz malzemeleride katabilirisiniz tarhana hamuruna dereotu maydonoz nohut gibi şimdi sizlere hazırladığım ve oldukça güzel olan ev yapımı tarhana hamurunun malzemelrini ve yapılışını paylaşıcam.Kolay gelsin hanımlar

    Malzemeler


    -2-3 baş iri soğan
    -1 demet taze nane
    -6 kg salçalık kırmızı biber
    -3 kg domates
    -1 kg yoğurt
    -Bir avuç kaya tuzu (dövülmüş)
    -Aldığı kadar un

    [​IMG]

    Tarhana Hamurunun Hazırlanışı


    Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

    Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.

    5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.

    Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.

    Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.