ev yapımı peynir tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Yasemin tarafından 10 Mart 2013 tarihinde açılan konu


  1. Evinizde peynir yapmayı hiç denedinizmi bayanlar açıkçası bende hiç denemedim ama annem yapardı gayet güzel olurdu.Tembel bir toplum olma yolunda ilerlerken bir çok şeyi unutuyoruz malesef.Kimbilir belki denemek istersiniz şimdiden kolay gelsin diyerek sizleri Peynir yapımı ile başbaşa bırakıyorum..

    [​IMG]


    Evde Peynir Yapmak İçin Malzemeler

    - 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı)
    - 1/2 kg süzme veya normal yoğurt
    - 2 yemek kaşığı tuz
    - Peyniri koyup suyunu süzmek için yeteri büyüklükte, tüy bırakmayan bez torba

    Peynirin Yapılışı


    Öncelikel yapmanız gereken şey Süt, kaynama sıcaklığına ulaşıncaya kadar ocakta ısıtmanız olacak daha sonra Kaynama olayının ilk başlangıcında iken, yoğurt içine ilave edilir. Yoğurt sütün içinde eriyinceye, süt ile homojenize oluncaya kadar karıştırılır.Bu esnada ısıtılmaya devam edilecektir.Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir.Sütün yavaş yavaş pııhtılaşmaya başladığı görülecektir. Pıhtılaşma olayının başladığı esnada, tuz ilave edilir.Isıtmaya ve karıştırmaya devam ederken, pııhtılaşma yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır.Bu süreç de yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Bu sürecin sonunda, sütün tamamının peynire dönüştüğü, peynir topakları ile suyun ayrıştığı görülür.Bu ayrışma, su ve peynir fazlarının tamamen ayrışmasına kadar devam edecektir.Bu gözlemi tamamlayıp tencere ocaktan indirilir.Suyu süzülüp peynir topakları torbaya doldurulur.Torbanın ağzı sıkıca bağlanıp üzerine de temiz bir ağırlık konularak bekletilir.En az 12 saat, en iyisi de 24 saat baskı altında kalan peynir bu süre sonunda torbadan çıkarılıp isteğe göre dilimler halinde kesilir.