Etli Kuru Biber Dolması Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 5 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Etli Kuru Biber Dolması


    Resimli Etli Kuru Biber Dolması Tarifi

    Etli Kuru Biber Dolması


    Malzemeler

    24 Adet Biber kurusu
    350 gr. dolmalık kıyma (orta yağlı)
    1 çay bardağı pirinç ya da kinoa
    2 orta boy domates
    1 büyük baş soğan
    2-3 diş sarımsak
    2 adet sivri biber
    1 çay bardağı tane sumak, 3 yemek kaşığı biber salçası (1 kaşığı eklenen suya karıştırılacak)
    1 çay bardağı zeytinyağı
    ½ çay bardağı nar ekşişi, karabiber, kırmızı pul biber, tuz
    Taze nane ve maydanoz.

    [​IMG]

    Yapılışı

    Biber kurularını iyice yıkayın, birkaç saat soğuk suda bekletin.
    Sonra bir tencerede suyu kaynatın, önce biberleri 5 dakika haşlayın. Varsa kabakları 10 dakika, en son patlıcanları 15 dakika haşlayın.
    İçi için soğan, sarımsak, domatesler, biberler, maydanoz ve naneleri, incecik doğrayın.
    Pirinci (ya da firik) iyice yıkayın ve süzün.
    Zeytinyağı ve sumak hariç bütün malzeme bir kasede karıştırıp içi hazırlayın.
    Soğumuş biber ve patlıcanları, yarılarını biraz geçecek kadar iç malzeme ile doldurun (ağzına kadar doldurmamalı). Ağız kısmını birbirine yapıştırarak tencereye dizin.
    Taze maydanoz ve nane saplarnıı tencerenin en altına yerleştirin.
    Bu aşamada eğer küçük bir tencere kullanıyorsanız, patlıcanlar alta, biberlere üste gelecek şekilde yerleştirin. (Biberler patlıcanlardan daha çabuk pişer) Ya da resimde gördüğünüz gibi patlıcanları ortaya biberleri, yanlara yerleştirin.
    Üstüne sıvıyağ gezdirin ve bir tabakla kapatın, eğer varsa üzerine taş bir ağırlık koyun. Salçalı suyunu ilave edilin.
    Su miktarı çok önemli (pirinç pilavı yapar gibi). Kullandığınız pirincin iki katı kadar suya, yarım çay bardağı daha fazla su ekleyerek ayarlanır. Firik kullanırsanız o daha fazla su çekecektir.
    Pişmesine yakın 1 su bardağı suda kaynattığınız, tane sumak suyunu ekleyin, bir taşım daha kaynatın.
    Aynı dolmayı kıyma ve sivribiber koymadan, mevsiminde vişne ya da taze ekşi erik ekleyerek zeytinyağlı dolma olarak da pişirebilirsiniz.
    O zaman ateşten almadan önce üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı gezdirin.