Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Pardus tarafından 26 Kasım 2009 tarihinde açılan konu


  1. Et pişirme ve saklamanın püf noktaları


    Kurban Bayramında misafirlere et ikram etmek ezeli gelenelek. Ancak et pişirmek kolay gibi görünse de yemeğin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir. Ustaların tavsiyeleri bu zorluğu aştırabilir

    Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir. Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir. Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir. Usta aşçılara göre, et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilave edilmeli. Aşçıların dikkat çektiği bir başka nokta da etlerin saklanması. Çiğ et ve pişmiş et birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı. Öte yandan yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına sebep olur.

    Halk arasında Ümit Usta olarak bilinen aşçı Ümit Ömer Sevinç, etin ilk başta orta ateşte pişirilmesini, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Samanyolu Televizyonu'ndaki Yeşil Elma yemek programını sunan Oktay Aymelek ise yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Etin ince dövülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Usta, "Et, soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar.'' diyor.


    Kurban etinin daha lezzetli olması için:

    Pişirmeden önce eti soğuk suda 20 dakika bekletin. Böylece etin kanı çıkacak ve rengi açılacak.

    Küçük dilimler şeklinde kesin.

    Tavayı veya ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın.

    Yüksek ateşte pişirmeyin. Hem daha geç pişer hem de lezzetli olmaz.

    Tuzu et piştikten sonra ilave edin. Tuzu baştan katarsanız, etin geç pişmesine, suyunu salmasına sebep olur.

    Etin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke katın.

    Yoğurt suyu ile eti terbiye edin. Yoğurt suyu, asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar.

    Baharatları, et yemek çeşidine göre pişme öncesinde veya sonrasında ilave edin. Örneğin tas kebabında baharatları etle birlikte, orman kebabında ise yemek piştikten sonra ilave edin.

    Pişmiş et ile çiğ etin birbirine değmeyecek şekilde saklanması gerekiyor. Çiğ et, buzdolabın en alt rafında, pişmiş et ise en üst rafta saklanmalı. Böylece çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek riskler önlenecektir.

    Ayrıca, dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölün.

    Pişmiş etleri sıcak iken derin dondurucuya bırakmayın. Hangi amaçla kullanılacağına dair et poşetlerinin üzerine not yazarsanız daha sonra kolaylık olacaktır

    (Zaman)
     



  2. Cevap: Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

    Et pişirmenin püf noktaları

    Önce dana etinin kısımlarına ve kullanım alanları

    * Kontrfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
    * Bonfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
    * Nuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur.
    * Kontrnuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur
    * Sokum: Kuşbaşı olarak kullanılır.
    * Tranç: Kuşbaşı olarak kullanılır.-kuşbaşı
    * Yumurta: Kuşbaşı olarak kullanılır.
    * Antrikot: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
    * Bodigo: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur -haşlamalık
    * Döş: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
    * Pençeta: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
    * Kürek: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
    * Gerdan: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.


    Başlıca Et yemekleri

    Dana eti çok sayıda yemeğin hazırlanmasında ana malzeme olarak kullanılır, bu yemeklerden bazıları: Haşlama et (yahni) , kızartma (kavurma), köfte, döner, şiş kebap ve diğer kebaplar, biftek (ızgara veya salçalı yemek), tas kebabı veya et soteler, kıymalı yemekler, etli sebze yemekleri, sebzeli türlüler, kıymalı dolmalardır.
     



  3. Cevap: Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

    Bu gidişle yarına kadar bekleyemiyecek gibiyim. Şimdiden ağzımın suları akmaya başladı.
    :f10:
    Öneriler için teşekkürler sevgili modlar :f40:
     



  4. Cevap: Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

    tşkler emeğine sağlık tabi sen bu konuda ustasın bunları bilmen gayet normal demi:d mangalıda sen yapacaksın bize zaten bak bu yazdıklarını uygula yoksa yimemm :d
     



  5. Cevap: Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

    epten obez usta olduk beyaa :f30:
     



  6. Cevap: Et pişirme ve saklamanın püf noktaları

    Soframıza benimde ufak bir katkım olsun :)
    Et Seçimi ve Miktar Belirleme

    Hangi yemeği yapacağınıza önceden karar verin. Buna göre alışverişe çıktığınızda etin hangi kısmından alacağınızdan emin olun. Eti mümkünse pişirmeden bir gün önce satın alın, bir gün sosta dinlendirmeniz gereken yemekler için bu en idealidir. Derin dondurucuda uzun süre bekleyen et yeni alındığı gibi lezzetli olmaz. Bunu da lütfen göz önünde bulundurun.

    Kırmızı etin fazla tüketilmesi özellikle belirli bir yaşın üstündeki bireylerde Trigliserit ve LDL (kötü huylu kolesterol) düzeylerinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle haftada 1–2 kez kırmızı et tüketmeye gayret edin. Bir kişi için etin porsiyonu en fazla 150 gr olmalıdır. Bu miktar piştikten sonra 100–120 gr olmaktadır. Ağır işte çalışanlar, sporcular ve ergenlik çağındaki çocuklar için etin porsiyon miktarı 200–250 gr olabilir.


    Et pişirirken

    Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.

    Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defne yaprağından, yoğurt ve zeytin yağından yararlanabilirsiniz.

    Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.

    Eti pişirirken düdüklü tencere kullanırsanız zaman tasarrufu sağlamış olursunuz. Ayrıca besin değeri kaybını da en aza indirmiş olursunuz.