Eskişehirin Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Wish tarafından 2 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Eskişehirin Yöresel Yemekleri
    Eskişehir Yöresi Geleneksel Yemekleri
    Eskişehirin Yöresel yemek tarifleri


    Eskişehir İli Yöresel Yemekleri

    Göceli Tarhana:


    Malzemeler (8 Kişilik):
    500 gr. göçe (veya yarma)
    500 gr. süzme yoğurt
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı yeşil mercimek
    8 bardak su veya et suyu
    100 gr tereyağı veya margarin
    1 avuç kurutulmuş yabani nane ve tuz
    1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un

    Hazırlanışı: Daha önce ıslanıp haşlanan göçe (veya yarma) suyu süzülüp 500 gr. süzme yoğurtla iyice karıştırılıp dinlenmeye bırakılır. Yine daha önce ıslanmış olan 1 er su bardağı nohut ve yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar ve suları çekinceye kadar haşlanır ve diğer karışıma katılır. 8 su bardağı su veya et suyu (soğuk) ilave edilip karıştırılarak çırpılmış 1 yumurta ve 2 çay kaşağı un da ilave edilir. Karıştıra, karıştıra orta ateşte iyice pişirilir. (Tuz atılarak)
    Eritilmiş 100 gr tereyağı veya margarinde kurutulmuş yabani nane yakılarak çorbanın üzerine dökülüp sıcak, sıcak servis yapılır, arzuya göre acı biber veya karabiberde kullanılabilir.


    Islat Tarhana:

    Malzemeler:
    3 yemek kaşığı tarhana
    50 gr. yağsız kıyma
    4 diş sarımsak
    Yarım yemek kaşığı biber salçası
    Bir miktar tuz ve maydanoz ateşte kendi yağı ile kavrulur.
    İlave edilir, suyu kaynamaya bir süre devamlı 10 dakika kaynatılır.
    da ilave edildikten sonra çorba servise hazırdır. Afiyet

    Hazırlanışı: Tencerede kıyma hafif Sonra salça katılarak yeterince su başlayınca ezilen tarhana suya salınır, bu arada karıştırılır. Sonra sarımsak ve tuzu ilave edilerek
    Maydanozlar da ilave edildikten sonra çorba servise hazırdır. Afiyet olsun.


    Düğü Köftesi Çorbası:


    Malzemeler:
    1 su bardağı düğü
    1 miktar tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı
    2 adet domates rendesi
    4 adet sivri biber (ince kıyılmış)
    1 adet yumurta
    4 su bardağı su
    1 çorba kaşığı un, üzerine maydanoz

    Hazırlanışı: Düğü, tuz ve un hamur yapılır. Fındıktan biraz ufak elde yuvarlanır. Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur daha sonra domates rendesi ilave edilir, biraz çevrildikten sonra 1 yumurta kırılır ve karıştırılır ve üzerine kaynar su ilave edilir. Kaynayan suya hazırladığımız hamurlar salınır. 10 dakika beraber pişirilir ve servise sunulur


    Kelem Dolması:


    Malzemeler:
    250 gr orta yağlı koyun kıyması
    5–6 orta boy lahana yaprağı
    3 çorba kaşığı ince bulgur
    1 küçük boy kuru soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    1 acı kuru biber
    5–6 diş sarımsak
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber

    Hazırlanışı: Lahanalar bir tencerede tuzlu suda erimeyecek şekilde haşlanır suyu süzülüp sıkılır. 1 cm eninde boyuna ince şeritler halinde getirilir. Ayrı bir kapta soğan rendelenir. Kıyma bulgur salça tuz karabiber ile bir avuç su katılarak içi yoğrulup hazırlanır. İçten fındık büyüklüğünde parçalar alınıp şerit haline getirilmiş lahanalara döndürerek sarılır. Pişeceği tencerenin dibine acı biber çıtlatılıp yerleştirilir. Dolmalar dizilip kenarlarına sarımsaklar konur. 1 su bardağı su konup kısık ateşte pişirilir.
    Not: Yöremizde yufka ile dürüm yapılıp yenir. Yine yöremize mahsus yapılan patlıcan turşusu ile servis yapılır.

    Harşıl:

    Malzemeler:
    I /2 kg ıspanak yaprağı
    1/2 kg süzülmüş yoğurt.
    2 Adet yumurta
    1 ölçek Çerkez tavuğu

    Hazırlanışı: Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanan ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan somu haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur.


    Tavşan Güveci:

    Malzemeler:
    1 adet küçük parçalara ayrılmış tavşan
    2 baş kuru soğan 2 adet patlıcan
    1 baş sarımsak
    5–6 adet domates
    4–5 adet biber (Yeşil sivri)
    Tuz-baharat-yağ

    Hazırlanışı: Tencereye yağ, soğan, biber, domates ve etin birlikte konur kavrulur. Önceden soyulmuş tuzlu suda bekletilmiş patlıcanlın ilave edilir. Suyu çektirilir, baharatı ve tuzu ilave edilir. Sıcak su ilavesi ile fırında pişirilir.


    Katlama Böreği:

    Malzemeler:
    2 kg un
    250 gr. yoğurt
    bir su bardağı sıvı yağ
    iki bardak su ve tuz

    Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir. Biraz un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır. Açılan her pazı yağlanır. Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir. Kesilen hamurlar tekrar açılır ve bol yağda kızartılır.
    Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur. Piştikten sonra üzerine bir miktar toz ya da pudra şeker ilave edilerek servis yapılır.


    Çerkez Sobrası (Abısta)

    Malzemeler (4 Kişilik):
    1 kg fırınlanmış mısır unu
    1,5 kg su
    0,5 kg süt
    1 çorba kaşığı tuz
    0,5 kg Çerkez peyniri
    150 gr tereyağı

    Hazırlanışı:

    Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir. Karışım, sertçe bir hamur haline gelinceye kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına Çerkez peyniri dizilir ve aynı bir tabak içerisinde öncede hazırlanan Çerkez tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur.


    Yufkalı Büryan:

    Dış Malzeme: 1 yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ile aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yoğrulur.
    Bu yoğrulan hamur 8 eşit parçaya ayrılarak yumak yapılarak, üstü ıslak bezle örtülerek yarım saat bekletilir.

    İç Malzemesi: 1 piliç, 2 su bardağı pirinç, bir havuç, soyulmuş badem, kuşüzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, bir tatlı kaşığı şeker, 1 orta boy soğan, 1 çay kaşığı zeytinyağı.

    Hazırlanışı: Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayıklanarak, iri olarak parçalanır. Diğer tarafta zeytinyağında önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır. Soğan aynı yağda sarartılır. Haşlanmış pirinç ilâve edilerek 1-2 dakika karıştırılır. 3 bardak tavuk suyu ilave edilir. Pilav gibi pişirilir. Suyunu çekince üzerine diğer içi malzemeleri eklenir( et, badem, baharat). Yoğrulan hamur baklava usulü, nişasta ve un ile tek tek açılarak ve aralan yağlanarak 4 yufka tepsiye kenardan taşınılarak döşenir. Ortasına hazırlanan iç konur. Diğer 4 yufka buruşturularak, üst üste yağlanarak konur. Alttan taşınılan yufkalar kenarlar kıvrılarak kapatılır. Üzeri yağlanır. Sıcak fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır