Erik (Prunus domestica)

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 2 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Erik bitkisi hakkında bilgi
    Erik bitkisinin özellikleri

    Erik, Rosaceae (gülgiller) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı
    Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her tarafından yetişir
    Erkenci dönem can eriğini (P cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalya eriği (P salicina) takip eder Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir Ülkemizdeki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir
    Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardırKafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidirBütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır
    Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır
    Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelir Yenilen kısmı etli ve suludur Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından çok farklıdır Tohumları (çekirdekleri) acıdır
    Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır
    Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir
    Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır Meyve olarak yenir Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır
    Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir 100 gr taze erik; 66 kalori, 178 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 05 mg demir, 04 mg lif içermektedir Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir