Enginar - Enginar Hakkında

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 8 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Enginarın yararları, enginar hakkında bilgi, enginar nasıl tüketilir, enginar tüketimi, enginarın faydaları nelerdir

    Enginar mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bir sebze olarak kabul edilmesine karşın yenilen kısmı henüz açmamış çiçek tomurcuğu olduğundan aslında meyve sınıfına girebilir. Tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi enginarın düzenli olarak tüketilmesi sağlığa oldukça faydalıdır.

    Enginar aslında papatyalarla aynı familyadan gelmektedir. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Çok eski tıp kitaplarında enginarın sağlığa faydaları, özellikle sindirimi kolaylaştırma özelliğine sıkça değinilmiştir. Eski Yunanlılar enginarı bir afrodizyak olarak kabul etmekte, cinsel isteği arttırıp, ilişki süresini uzattığı bilinmektedir. Bazı inanışlar erkek çocuk doğurmak isteyen kadınların enginar yemesini öğütlemektedir.

    Dünyada bilinen 50 enginar türü vardır. Magazinel bir bilgi olarak Amerika’da dünyanın enginar başkenti sayılan bir şehir olduğu ve Marilyn Monroe’nun ilk enginar kraliçesi olduğuna da değinelim.

    Ortalama büyüklükteki bir enginar 25 kalori ve 3 gramdır. C, B vitaminleri, folat ve magnezyum içerir. Ayrıca yapraklarında bulunan sinarin kolesterolü düşüren bir maddedir.

    Enginarı bir afrodizyak olarak düşünmek bazıları için zor olabilir ancak tek faydası bununla sınırlı değildir. Anemi, romatizma, gut hastalığı, hazımsızlık, cilt kaşıntıları ve hatta böcek / yılan ısırmalarında kullanılagelmiştir.

    Huzursuz ya da sinirli bağırsak sendromu olarak bilinen (irritabl bağırsak), spastik kolon sorununda olsukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak hastalığa özgü acı, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık bulgularını düzeltmektedir.

    Kötü kolesterol olarak bilinen HDL oranlarını düşürmektedir. Özellikle yaprak kısımları kötü kolesterolle savaşmaktadır.