Enginar Dolması Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 28 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Enginar Dolması Tarifi Resimli
    Resimli Enginar Dolması Tarifi
    Enginar Dolması Tarifi Resimli

    [​IMG]

    Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

    Malzemeler:

    4 adet büyük boy enginar
    4 kahve fincanı pirinç
    1 adet rendelenmiş soğan
    4 adet ince kıyılmış taze soğan
    4 dal ince kıyılmış maydanoz
    4 dal ince kıyılmış dereotu
    1 tutam karabiber
    1 tutam tuz
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    5 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
    1 limonun suyu (enginarları sarartmak için)
    1 limonun suyu (üzerine sos yapmak için)
    2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ (üzerine sos yapmak için)
    1 yemek kaşığı un

    Ön Hazırlık:

    Derin bir kabın içine un, limon suyu ve 5 bardak su koyup karıştırın.

    Su bardağının içine yağ, limon suyu, tuz, şeker koyarak üzerini su ile tamamlayıp iyice karıştırarak yemeğin sosunu hazırlayın.

    Enginarları saplarından ayırarak, dıştaki kalın ve kaba yapraklarını temizleyin. Uç kısımlarını yuvarlak bir şekilde keserek göbekteki tüylerini de kaşık yardımı ile çıkartıp hazırlamış olduğunuz unlu ve limonlu suyun içine atarak bekletin.

    Hazırlanışı:

    Çukur bir kabın içine yıkadığınız pirinci, kuru soğanı, taze soğanı, maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi ve yağı koyarak güzelce karıştırın. Limonlu suda bekleyen enginarı elinize alıp, yapraklarını hafifçe gevşeterek aralarına hazırladığınız pirinçli harçtan dışarıya taşmayacak şekilde doldurun.(Doldurmayı dıştan içeriye doğru yapmalısınız)Pişerken dış yaprakların açılıp dağılmaması için iple bağlarsanız daha düzgün bir dolma elde edersiniz. Tüm enginarları doldurup bağlayarak tencereye sıraladıktan sonra üzerilerine kaşıkla bardağın içerisine hazırlamış olduğunuz sosu gezdirin. Tencerenin yarısını biraz geçecek kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Pirinçler yumuşayınca ateşte alıp tencerede soğumasını bekledikten sonra servis tabağına alabilirsiniz.

    (Yapımı zor gibi görünen enginar dolması alışınca kolay,bir okadar da lezzetli ve faydalı bir yemektir.)

    Afiyet Olsun…