Emzirirken Nasıl Beslenmek Lazım

'Bebek Bakımı' forumunda Wish tarafından 14 Eylül 2010 tarihinde açılan konu


  1. Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli
    Emziren Anneler Ne Yemeli


    Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal gereksiniminden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Ancak kadının aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Sağlıklı beslenen bir kadının ortalama günde 800 ml süt ürettiği ve bunun 555 kalorilik enerji sağladığı araştırmalarla ortaya konmuştur. Diyetin sağladığı enerjinin %81 oranında süt enerjisine dönüştüğü düşünülürse, emzikli kadının süt verdiği sürece günlük 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.

    Annenin sütünün yeterlilik derecesi, bebeğin büyüme oranı gözlenerek değerlendirilebilmektedir. Pratik olarak ilk 6 ayda, her ay için bebeğin 700-900 gram ağırlık kazanması ile 4 ay sonunda doğum ağırlığının iki katı olması, anne sütünün yeterli olduğunu göstermektedir.

    Emzikli annenin zayıflaması gebelikte aldığı ağırlık durumuna bağlıdır. Fazla kilo almamış bir anne süt verdiğinden dolayı zayıflar, fakat gebelik süresince 9-12 kilo almış olan anne, vücudunda depo ettiği yağları süt verirken harcayabilir. Bu durumda enerji yetmezliği görülmez. Yapılan araştırmalarda emzikli annelerde çeşitli vitamin yetersizliği belirtilerinin sıklıkla görüldüğü rapor edilmektedir. Bunun en önemli nedeni emziklilik döneminde annenin verdiği süte karşılık günlük besin öğeleri ihtiyacında gerekli ekleri yapmamasıdır.

    Normal Ağırlıkta ve Normal Faaliyette Emzikliler İçin Gerekli Günlük Besin Tür ve Miktarları

    Et, kuru baklagil, yumurta
    2-3 porsiyon
    2 yumurta= 1 porsiyon
    1 et, kuru baklagil yemeği=1 porsiyon

    Taze sebze ve meyveler
    5-6 porsiyon

    Süt ve Türevleri
    2 porsiyon
    1 bardak süt.veya yoğurt=1 porsiyon
    2 kibrit kutsu peynir=1 porsiyon

    Ekmek
    5-8 dilim

    Pirinç, bulgur, makarna, börek, tatlı
    1-2 porsiyon

    Besin gruplarından alınacak miktarların ayarlanmasının yanı sıra yemeklere konan yağ, tatlı ve içeceklere konan şeker miktarlarına özellikle dikkat edilir (günlük yağ tüketimi=20-30 gram, şeker tüketimi= 15 gram).

    Yemeklerde tatlı yenirse tahıllardan 1 porsiyon eksiltilir. Ancak emzikli kadın normal ağırlığından düşük ise bu eksiltme yapılmaz.