Elazığın Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Wish tarafından 2 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Elazığ Yöresel yemekleri
    Elazığ Geleneksel Lezzetler
    Elazığ Yöresel Yemek Tarifleri

    Elazığ İli Yöresel Yemekleri

    HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):


    MALZEMELER:

    6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.

    YAPILIŞI:

    — Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.

    — Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.

    — Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.

    — Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.


    HARPUT KÖFTE:

    MALZEMELER:

    1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydanoz ve reyhan.

    YAPILIŞI:

    — Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.

    — Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur. Daha sonra yavaş yavaş bulgur

    yoğrularak ete dahil edilir. Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.

    —Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur

    — Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür

    —Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.

    —Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.

    İÇLİ KÖFTE:

    MALZEMELER:

    1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.

    YAPILIŞI:

    İÇİ:

    — Soğan küçük küçük doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.

    — Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .

    DIŞI:

    — Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.

    - Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.

    - Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.

    - Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.

    - Sıcak olarak servis yapılır.


    GÖMME:


    MALZEMELER:

    1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.

    YAPILIŞI:

    — Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

    — Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.

    — Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.

    —Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.

    — Ceviz havanda dövülür.

    — Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir

    — Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır. Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.

    — Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır.

    — En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.

    — Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.