Elazığ Yöresel Yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 12 Aralık 2008 tarihinde açılan konu


  1. AYRANLI ÇORBA
    MALZEMELER:

    -1 Kg Yogurt
    -1 Kase dögme,
    -1′er Çay Bardagi Nohut,
    -Fasülye,
    -1 Kasik Un,
    -1 Adet Yumurta,
    -Yeteri Kadar Nane,
    -Yarpuz ve Tuz
    YAPILISI:-Dögme, nohut ve fasülye ayiklanip yikandiktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatilir.(Suyunu çekene kadar)

    -Yogurt 2 ölçü su ile sulandirilarak içine yumurta konularak çirpilir.

    -Bir kasik un ilave edilerek karistirilir.

    -Pismis olan dögme, fasulye ve nohut karisimina ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklasik 25 dakika kaynatilir.

    -Nane veya yarpuz ilave edildikten sonra servise sunulur.

    DILIM DOLMA
    MALZEMELER:

    -500 Gr. yagsiz kiyma,
    -750 Gr. ince bulgur,
    -1 bas kuru sogan,
    -3 ortaboy patlican,
    -3 adet yesil biber,
    -4 adet iri domates,
    -2 çay bardagi sumak,
    -Yeteri kadar margarin,
    -Salça,
    -Tuz ve karabiber.
    YAPILISI:

    -Tencereye yarim sana yagi konulup eritilir.

    -Bir kasik salça ilave edilerek ocaktan alinir.

    -Bir kabin içerisine çok küçük dogranan sogan ,kiyma,kirmizi biber,tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yogrulup bir kenara toplanir.

    -Patlicanlar önce yuvarlak olarak 4-5′e bölünür.

    -Daha sonra bölünen patlicanlar dikdörtgen seklinde 1cm.kalinliginda kesilir.

    -Domates ile biber de yemeklik seklinde dogranir.

    -Yogrulan kiymadan küçük parçalar alinarak avuç içinde sikilir harci hazir olan tencereye dizilir.

    -Üzerine patlican,domates ve biber serpistirilir.

    -Kiyma bitene kadar bu isleme devam edilir. Kiyma bitince sicak su ilave edilerek pisirilir.

    -Ocaktan indirmeden sicak suya konularak sumak süzülerek bir tasim daha kaynatilir ve ocaktan alinarak servis yapilir.

    ERISTE ÇORBASI
    MALZEMELER:

    -1 Kase eriste
    -1 bas sogan
    -1 kasik margarin
    -Salça, tuz ve nane
    YAPILISI:

    -Bir tencereye sogan küçük küçük dogranir, bir kasik margarin veya kavurma konularak orta ateste pembelestirilir.

    -Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatilir.

    -Eriste döküldükten sonra 15 dakika pisirilir.

    -Ocaktan alindiktan sonra bir tutam nane atilip tencerenin kapagi kapatilir ve 10 dakika sonra servis yapilir.

    ESKILI KÖFTE
    MALZEMELER:

    -500 gr kiyma,
    -500 gr patlican,
    -250 gr yesil biber,
    -1 çorba kasigi margarin,
    -1 çorba kasigi salça,
    -1 bas sogan,
    -1 demet maydonos,
    -Yeteri kadar tuz ve kirmizibiber,
    YAPILISI:

    -Ince kiyilan sogan ,tuz, kiyma,bulgur ve salça karistirilarak 5 dakika yogrulur.

    -Yogurulan karisim parça parça yuvarlatilarak köfteler yapilir.

    -1 Çorba kasigi yagda ince kiyilmis sogan pembelesince salça ilave edilir.

    -Daha sonra 1 litre su ilave edilerek kaynatilir.

    -Ayri bir kapta 2 çorba kasigi sumak yarim litre su ile kaynatilip süzülür.

    -Diger tarafta kaynayan suya köfteler atildiktan sonra sumakli su üzerine dökülür.

    -20 Dakika kadar pisirildikten sonra servis yapilir.

    GAYGANA
    MALZEMELER:

    -1 Yemek kasigi yogurt,
    -2 Adet yumurta,
    -Yeterince un,
    -Karbonat, tuz ve yag,
    YAPILISI:

    -Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup çirpilir.

    -Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dökülüp kizartilip,

    -Servis yapilir.

    GÖMBE
    MALZEMELER:

    -1.5 Kg. un,
    -750 Gr. kiyma veya kavurma,
    -200 Gr. ceviz,
    -750 Gr. sogan,
    -100 Gr. tereyagi,
    -Bir miktar pul biberi,
    -Tuz.
    YAPILISI:

    -Kepekli un’a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda hamur yapilir.

    -Ayri bir kapta kiyma veya kavurma bir miktar yagda kavrulur.

    -Sogan küçük küçük dogranarak yine ayri bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pisirilir.

    -Sogan, kavrulan kiymaya veya kavurmaya eklenerek istaga bagli olarak pul biber katilir.

    -Ceviz havanda dövülür.

    -Firin tepsisinin alti yaglanir. Daha önce hazirlanan hamurdan yumurta büyüklügünde parçalar alinarak yufka açilip tepsinin altina serilir.

    -Üzerine hazirlanan kiyma veya kavurma soganli harçtan yayilir.Harcin üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanin üzerine ise dövülmüs ceviz serilir.

    -Böylece bir harcli ,bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak sekilde hazirlanir.

    -En üste gelecek yufka biraz kalinca açilip yayildiktan sonra üzeri hafifçe yaglani biçakla ortadan ikikye bölünerek firina atilir.

    -Alti ve üstü kizarinca firindan çikarilip en üstteki kalin yufka kaldirilir.

    -Çatalla kazinarak tabaga konulmadan tepsi içerisinde yenir.

    IÇLI KÖFTE
    MALZEMELER:

    -1 Kg yagsiz kiyma,
    -500 gr yagli kiyma,
    -1 kg ince bulgur,
    -2 bas sogan,
    -100 gr ceviziçi,
    -125 gr margarin,
    -1 demet maydanos,
    -1 kasik salça,
    -1 yumurta,
    YAPILISI:

    IÇININ HAZIRLANISI:


    -Sogan küçük küçük dogranir, kiyma margarinle beraber orta dereceli ateste kizartilir.

    -Bir kasik salça ilave edilerek karistirilir.Maydanos, karabiber ve ceviziçi dökülerek tekrar karistirilip atesten alinir ve donmaya birakilir.

    DISININ HAZIRLANISI:

    -Yagsiz kiymaya tuz atilarak biraz yogrulur.Hafif sulandirilan kiymaya bulgurun tamami ilave edilip yumurta kirilarak iyice yogrulur.

    -Ceviz büyüklügünde parçalar alinarak daha önce hazirlamis oldugumuz iç harçtan parmak yardimiyla açtigimiz köftelerin içine birer kasik konularak kapatilir.

    -Köfte yapimi bitince genisçe bir tavaya margarin konup eritilir.Bir kasik salça konularak karistirilir, buna 1 lt su eklenerek kaynatilir.

    -Kaynayan salçali suya köfteler tek sira dizilerek 10 dk pisirilir.

    -Sicak olarak servis yapilir.

    KABURGA DOLMASI
    MALZEMELER:

    -2.5 Kg. kaburga (Koyun eti,sag gögüs kismi)
    -750 Gr. pirinç,
    -300 Gr. kiyma,
    -1 bas sogan,
    -150 Gr.kabugu soyulmus badem içi,
    -250 Gr. tereyagi,
    -2 kasik salça,
    -1 demet maydanoz,
    -Yeteri kadar tuz,
    -Kirmizi biber,karabiber.
    YAPILISI:

    -Kaburganin yagli kismindan agzi açilir. Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur.

    -Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir.

    -Pirinç miktari kadar su ilave edilerek pirinç açilincaya kadar düsük ateste pisirilir,üzerine maydanoz ilave edilir. Hazirlanan bu pilav açilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir.

    -Etin iki tarafina salça sürülerek yagda kizartilir.

    -Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir.

    KESKEK
    MALZEMELER:

    -500 gr.dögme
    -1 kasik tereyagi
    -1 bas sogan
    -Yarim kasik salça
    YAPILISI:

    -Dogranan sogan yagda pembelesinceye kadar kavrulur.

    -Yarim kasik salça ilave edilip karistirilir.

    -Iki litre su konularak kaynatilir.

    -Dögme katilarak,kapagi açilmadan suyunu çekene kadar kisik ateste pisirilir.

    -Servis tabagina alinarak üzerine tereyagi dökülür.

    -Sicak sicak servis yapilir.

    KOFIK DOLMASI
    MALZEMELER:

    -25′er adet kofik (kurutulmus dolmalik biber ve patlicanin mahalli adi)
    -750 gr Pirinç
    -5 adet kuru sogan
    -2 su bardagi zeytinyagi
    -Yeteri kadar tuz
    -Karabiber, kirmizi biber
    -7 türlü bahar
    -Kus üzümü ve nane
    YAPILISI:

    -Kofikler sicak suda haslanir.

    -Ayri bir tencerede ince ince kiyilan soganlar pembelesince

    -Yikanmis pirinç ve diger baharat ve tuz karistirilarak kavrulur.

    -Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pisirilir.

    -Bu pilav haslanan kofiklerin içerisine doldurulur.

    -Bir ölçü suyla da kofikler pisirilir
     



  2. Wishh teşekkürler... Bizim oraların yemekleri ama hiçbirini bilmiyorum....
     



  3. ellerine sağlık canım
     



  4. Tşkler canım Ellerine Emeğine sağlık ben o yoğurtlu çorbaya bayılırım ve çok sık yaparım evimde bizde Katıklı Çorba deriz...Öbür tariflerini deneyeceğimmmm
     



  5. :( Bende bir gün ıstanbula gezmeye gidersem belkim Chemist mutfağa geçer de bize bu lezzetleri tattırır demiştim. Sen şimdi başlarsın bunları öğrenmeye ben gelincede hayal kırıklığı yaşamam dimi :f106::f106::f106:
     



  6. ben bunların hepsini biliyorum ama yapmasını değil yemesini annem çok güzel yapar :f106:
     



  7. teşekkürler eline sağlık...
     



  8. Hmmm wish seve seve yapardım ama bu tür yemeklerin ustası varmış bana düşmez... En kısa sürede toplanıp Blue nin annesine gidiyoruz... :) Gerçi kadıncığı yormayalım kendisi ustası olduğuna göre kızınada öğretmiştir..... Gerçi oda geçen gün Aysele makarna yaparken makarnaları soğuk suyamı kaynamış suyamı koyuyorduk diye soruyordu ama bilemiyorum napsak..
     



  9. Bluemmmm çok güzel pasta yaparda yemeğini bilemem biz en iyisi yemeğe annesine, pastaya blue ya gidelim :f106:
    Dilekcim herzamanki gibi benim damak tadıma uymuyor bu yemekler ben burnumu tıkayıp bir köşede oturayım bari :(
     



  10. Canım ben herşeyi güzel yaparım :f40:

    Yemeklerime gelince forumun başından kalkıp bir akşam gelirseniz yersin :f196:
     



  11. yawww forumun hanımları yemek tarifi atmakta iyilerr hani bi gün gördükmü bişey yaptıklarını...pesss
     



  12. Sen geldin de yapmadılar mı.. Alla Alla yaaa..:f20:

    Teşekkürler Şekercimm ama ben de almayayım bu yemeklerden..:f106:
     



  13. Valla ben iddaaliyim yemek konusunda yolu Istanbula dusen arkadaslari beklerim
     



  14. içli köfteeeeeeeeeeeeeeeeeeee:f66::f66:

    güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık wish:f40:
     



  15. Hamsi Tava'ları, Kumpir'leri yerken böyle demiyordun Chemist..Pesssss ;) :
     



  16. Teşekkürler canım hepsi çok farklı ben çoğunu bilmiyorum hiç tatmadım da :f20:
     



  17. bence hepsi çok güzel yemekler çoğunu denedim özellikle sırın çok güzel bence sizde deneyin afiyetler olsun :f91::f71: