Ekmek hamuru nasıl mayalanır?

'Soru Cevap' forumunda Misafir tarafından 13 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Evde ekmek hamuru nasıl mayalanır? Ekmeğin tarifi ekmek nasıl yapılır
     



  2. Cevap: Ekmek hamuru nasıl mayalanır?

    Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir.
    Ekmeğin yapımında başlıca üç işlem yer alır. Yoğurma, mayalama ve pişirme. Yoğurma, unu hamura çevirir. Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir.

    Yoğurma işlemi sırasında hamura bir miktar maya katılır. Bu maya, bir parça ekşi hamur olabileceği gibi fennî hamur mayası da olabilir.

    Evde Ekmek Yapımı
    1 Kg un, 500-600 gr kadar su, 25 gr maya, 25 gr tuz iyice kariştırılır, yoğrulur ve 30-40 dakika çukur ve geniş bir kaba konarak üstü plastik bir örtüyle örtülür.Mayalandırlır.
    Sonra bastırıp yuvarlayarak havası alınıp, şekil verilir.
    Uzun ya da yuvarlak biçimde şekil verildikten sonra 40 ile 60 dakika kadar tepside üstü naylon örtüyle örtülerek yine hava almayacak şekilde mayalanması beklenir, son anda üzerine yoğurtla ya da unla sulandırılmış sıvı sürülür. Arkasından doğru yerlerden kesikler atılarak 220-230°C derece fırında pişirilir.