Ekmek Ağacı faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 20 Eylül 2010 tarihinde açılan konu


  1. Ekmek ağacı nedir
    Ekmek ağacı nasıl tüketilir
    Ekmekağacının özellikleri

    Anavatanı henüz kesin olarak bilinmeyen bir meyve olup, ağacı 10-12 m. kadar büyür ve çevresi bazen 3 m. ye kadar çıkabilir. Dalları yatay ve kabukları kurşuni renktedir. Gövdesinde açılan yaralardan latekse benzer bir sıvı akar ve bundan da kuş tutmak üzere ökse yapılır. Yaprakları yıldız şeklinde, 25-50 cm. boyunda ve en genç dalların ucundadır. Meyvesi bir kavun iriliğinde, dış rengi sarı-yeşil, ağırlığı ortalama 1-3 kg. kadar ve üzerinde düzensiz serpili pullar vardır. Yetişmesi için tropik bir iklime ihtiyacı olan ekmek ağacı özellikle kuvvetli toprakları sever. İyi bakılırsa 700 m. yüksekliğe kadar iyi meyve verebilir. Üretilmesi köklerinden yayılan filizler aracılığı ile yapılır ve altı yaşına geldiği zaman 6 m. yüksekliğini bularak, bütün sene ürün verir. Meyvenin eti açık sarı olup içeriğinde % 25 kadar nişastalı maddeler içerdiğinden çeşitli şekillerde pişirildiği gibi nişastanın fermentasyonu ile biraya benzer içkiler de yapılır.

    Özellikleri:

    * Daha çok tropik bölgelerde yetişen Ekmek ağa*cı, hemen hemen her mevsimde meyve verme özelliğine sahiptir.
    * Ananasa benzeyen meyveleri bol miktarda ni*şasta içerir.

    Faydaları:

    * Ekmek yapmak için kullanılır.
    * Meyve ve yaprakları yenir.
    * Besleyici özelliği vardır.