Ege Bölgesinin Ünlü Yemekleri

'Türkiye ile ilgili' forumunda HazaN tarafından 9 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. EGE PALAMUT HAŞLAMASI

    Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı. Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı. Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı. Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
    Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı. Bir diş sarımsağı havanda dövmeli. İki koşeronu küçük küçük doğramalı. Dört ançüez filetosunu ezmeli. Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı. Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı.

    İncir Islaması

    İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır.

    Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
    1 kg kuru incir,
    4 su bardağı süt,
    1 tatlı kaşığı vanilya,
    1 kaşık tarçın,
    200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi).

    Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır. Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür. Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır. Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir. Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir.


    İzmir Köfte

    600 gr. dana kıyma
    1 adet soğan
    2 dilim bayat ekmek içi
    2 adet yumurta
    1 demet maydanoz
    tuz
    karabiber
    Sos;
    2 tatlı kaşığı margarin
    2 büyük domates
    yeterince su

    Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış ve sıkılmış ekmek içi, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberle yoğrulur. Kıyılmış maydanoz konur, tekrar yoğrulur. Parmak şeklinde köfteler yapılır. Köfteler tavada kızartılır. sonra bu köftelere küçük doğranmış ve bir başka kapta yağsız olarak pişirilip iyice ezilmiş domatesler eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte 15 dakika pişirilir.

    Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

    Mazemeler:

    1 su bardağı ince bulgur
    2 adet orta boy patates
    1 çorba kaşığı biber salçası
    4 adet taze soğan
    8-10 dal maydanoz
    Yarım tatlı kaşığı tuz
    4 çorba kaşığı zeytinyağı

    Kıyma kavurması için:

    250 gr orta yağlı dana kıyması
    1 adet küçük kuru soğan
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    Yarım tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı:

    Önce kavurma hazırlanır. İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir. Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır. Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur. 10 dakika kabarması için beklenir. Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir. Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur. İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir. Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur. Yanına birkaç adet köfte bırakılır