ege bölgesine ait yemekler

'Sorun Cevaplayalım' forumunda Zeynep tarafından 9 Kasım 2012 tarihinde açılan konu


  1. ege bölgesinin yöresel yemekleri nelerdir?

    Ege Bölgesine ait bazı yemekler şunlarıdr:



    Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası

    Malzemeleri

    50 gr Köy tarhanası
    10 gr soğan
    10 gr yeşil biber
    1 diş sarımsak
    az taze nane
    1 cl fesleğen yağı
    az tuz
    az pul biber
    6 cl tavuk suyu
    Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır. Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir. Az domates pastası veya salça ilave edilir. Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ilave ederiz. Tadını test ederek servis ederiz.

    Acılı Karides Salatası
    Malzemeleri
    80 gr iç karides
    20 gr salatalık
    10 gr renkli biberler
    1/8 adet akdeniz yeşillikleri
    ¼ adet limon

    2 cl zeytin yağ
    az toz biber
    az tuz
    1/20 adet amydanğz
    1/20 adet dereotu

    Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuz, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur.

    Otlu Dolama Börek

    Malzemeleri
    200 gr un
    80 gr su
    50 cl. Sızma zeytinyağı
    Az tuz
    80 gr Tereyağı
    Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
    80 gr taze soğan
    3 -4 diş sarımsak
    1 adet yumurta
    Kiraz domates
    Endüvyen yaprağı
    Kırmızı biberli yağ
    *Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten sonra kaynar tuzlu suda haşlanır. Daha sonra bıçak ile çentilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir.
    *Un, su ve tuz beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır.
    *Yufkanın iç kısmına bol miktarda tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır. Üzerine tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir.
    *Pişen börek resimde ki biçimde servis edilir.

    Çökertme Kebabı

    Malzemeleri
    100 gr dana bonfilesi
    1 adet patates
    1 adet domates
    1 adet soğan
    1 diş sarımsak
    40 gr yoğurt
    10 gr tere yağ
    az tuz
    az karabiber
    *Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve biraz su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz.
    *Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır. Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üzerine et konur ve en son yoğurt gezdirilir. Tereyağ yakılır ve üzerine verilir.

    MİYANE ÇORBASI

    Malzeme:
    3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
    Yapılışı:
    Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.

    TOP TARHANA
    Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.

    KARMA KATMA
    Malzeme:
    1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
    Yapılışı:
    Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

    ET KÖFTESİ

    Malzeme:
    750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
    .Yapılışı:
    Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

    SURA

    Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.

    KULAK AŞI

    Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.