Ebru Şallı'nın Yemek Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Blue tarafından 25 Mayıs 2010 tarihinde açılan konu


  1. Ebru Şallı'nın Yemek Tarifleri
    Ebru Şallı Yemek Tarifleri


    [​IMG]

    Anne olduktan sonra mutfağa bir merak saldı ki sormayın.Yaptığı yemekler sağlık açısından :f40: lezzetlerine birlikte bakalım :)




    Mantarlı Börek


    Malzemeler:


    3 yufka

    500 gr mantar

    1 orta boy soğan

    1 domates

    1 yemek kaşığı domates püresi

    2 yemek kaşığı zeytinyağı

    1 bardak süt

    1 yumurta sarısı

    Hazırlanışı:


    Tencereye yağı koyun, soğanları ince ince doğrayıp kavurun,mantarları yıkayıp soyup küçük küçük doğradıktan sonra mantarı, küçük küçük doğradığınız domatesi ve domates püresini ilave edin. Biraz tuz ve isterseniz karabiber ilave edin. Mantarlar su bırakacağı için sakın su ilave etmeyin. Tepsi böreği yaparmış gibi yufkaları tepsiye dizerek aralarına mantarlı sosu koyun ve üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Afiyet olsun.

    Zeytinyağlı Enginar


    Malzemeler:

    6 Enginar

    2 orta boy patates

    1 orta boy soğan

    1 orta boy havuç

    tuz

    1 küp şeker

    3 yemek kaşığı zeytinyağ

    Hazırlanışı:




    Enginarları temizlenmiş alın ve limonlu suda bekletin. Soğanları doğrayıp tencerede yağ ile kavurun ve havuçları ve patatesleri de küp küp doğrayarak tencereye ilave edin ve enginarları üzerine dizin. Biraz sıcak su koyup kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve şekeri de pişme esnasında içine atın. Afiyet olsun.

    Pişme süresi 25 dakikadır.

    Zeytinyağlı Pilav



    Malzemeler:

    1 su bardağı pirinç

    1.5 su bardağı sıcak su

    2 yemek kaşığı zeytinyağ

    1 tatlı kaşığı tarçın

    tuz

    1 adet küp şeker

    taze karabiber

    Hazırlanışı:


    Tencereye yağı koyun. Pirinci hafif kavurun suyu ilave edip tarçın tuz şeker koyup kısık ateşte pişirin. Demlendirip dinlendirin ve taze karabiberle servis edin.

    Fırında Dil Balığı

    MALZEMELER

    2 parça fileto dil balığı

    1 dilim soğan

    Yarımdomates

    Tuz

    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI

    Ufak bir fırın kabına; balığı, ufak parçalar halinde doğranmış soğanı, domatesi, tuz ve zeytinyağını ilave edin.

    175 derece fırında 15-0 dakika pişirin.
     



  2. Cevap: Ebru Şallı'nın Yemek Tarifleri

    Kaşarlı Ispanak

    Yapılışı:
    Ispanakları iyice yıkayıp orta kalınlıkta doğrayın, az suda haşlayın. Ayrı bir kapta patatesleri haşlayıp, rendeleyin. Haşlanmış ıspanak, patates, biraz tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını karıştırıp, ısıya dayanıklı bir fırın kabına alın. Üzerine kalan kaşar peyniri rendesini ilave edin. Dağılımı eşit yapmaya çalışın. Galeta ununu da en üste eşit olarak serpin. 180 derece fırında 15 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Ispanak yemekleri arasında farklı bir lezzet oluyor, hepinize tavsiye ederim.

    Malzemeler

    * 500 gram ıspanak
    * 2 orta boy patates
    * 1 yemek kaşığı sıvıyağ
    * 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
    * 1 yemek kaşığı galeta unu
    * Tuz
    * İsteğe göre karabiber ya da kırmızıbiber

    Top Top Köfte


    Yapılışı: Soğanı rondodan geçiriyoruz ya da çok ince doğruyoruz. Sarmısağı da aynı çekilde çok ince doğruyoruz. Kıymayı bir kaba alıyoruz, soğanı içine ilave ediyoruz. İnce kıyılmış maydanozla karıştırıyoruz. Sonrasında yumurta, ekmek içi, tuz ve baharatlarımızı koyup yoğuruyoruz. Çocuklar için yapıyorsanız tuz ve baharat kullanımına dikkat etmenizi öneririm. Hazırladığımız karışımı küçük küçük top top köfte haline getiriyoruz. Kızgın yağda kızarttığınız köfteleri havlu kağıt olan bir kaba koyuyoruz. Sıcak servis yapıyoruz.

    Malzemeler

    * 500 gr dana kıyma (Tercihen yağsız olmalı)
    * 1 dilim ekmek içi
    * Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz
    * 1 yumurta
    * Çok az miktar kimyon ve karabiber
    * 1 orta boy soğan
    * 2 diş sarmısak
    * Tuz
    * Kızartmak için sıvıyağ

    Dil Peynirli İrmik Helvası


    Yapılışı:
    Yağlarınızı tencereye koyun ve eritin. İrmiği ekleyin, rengi sararana kadar savurun. Sütü ayrı bir kapta ocağa koyun, kaynayınca şekeri ilave edin. İrmiğin üstüne şekerli sütü dökün. Eliniz yanmasın, dikkat edin. Tencerenin kapağını kapatın, altını kısın. Dil peynirlerini uzun uzun ince dilimlere ayırın. Kapağı açın, peyniri ilave edip karıştırın ve ocağın altını kapatın. Dinlenmesi ve kendini tam olarak çekmesi için bekleyin. Tercihen sıcak servis önerimdir. Sonra ısıtıp da yiyebilirsiniz.

    Malzemeler

    * 1.5 su bardağı irmik
    * 3 su bardağı süt (İsterseniz yağsız süt tercih edebilirsiniz)
    * 200 gram dil peyniri
    * 1 yemek kaşığı tereyağı
    * 1 yemek kaşığı sıvıyağ
    * 1 su toz şeker


    Browni


    Malzemeler:
    3 yumurta
    1 bardak süt
    150 gr erimiş tereyağ
    2 su bardağı şeker
    3 kaşık kakao
    1 paket vanilya
    2 su bardağı un
    1 paket kabartma tozu
    2 avuç dövülmüş fındık

    Yapılışı:

    Yumurtaları mikserle çırptıktan sonra un, fındık ve kabartma tozu dışındaki malzemeleri ekleyip karışımı yine mikserle çırpıyoruz. 1 bardak karışımı daha sonra kekin üzerine dökmek için ayırıyoruz. Kalan karışıma da unu, kabartma tozunu ve fındığı koyup bir kaşık yardımıyla yediriyoruz. Karışımı yağlanmış kek kalıbına döküp 170 derecede 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından aldıktan sonra kekin üzerine bir kürdan yardımıyla delikler açıyoruz ve ayırdığımız sıvıyı kekin üzerine döküyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz.
     



  3. Cevap: Ebru Şallı'nın Yemek Tarifleri

    Ebru Şallı’dan Anne Sütlacı

    Pirinci yıkayın, üzerine biraz su ilave edip kaynatın. Suyunu süzüp sütün içine koyun. Tencerede orta ateşte pişirin. Isınınca içine şekeri ilave edin. Pirinç ununu biraz suyla karıştırıp, süt karışımına ilave edin. (Koyulaşmasını sağlayacaktır.) Karıştırıp, biraz daha kaynatıp ve ocağın altını kapatın. En son olarak vanilyanızı koyup, karıştırın. Kaselere bölüştürüp, üzerini tarçınla tatlandırabilirsiniz.

    Malzemeler

    1 litre süt
    8 yemek kaşığı toz şeker
    1 yemek kaşığı pirinç unu
    2 yemek kaşığı kırık pirinç
    1 paket vanilya (Arzu ederseniz vanilya çubuğu da kullanabilirsiniz.)
    Süslemek için tarçın

    Ballı Tavuk

    MALZEMELER

    6 adet küçük tavukbudu
    2 yemek kaşığı bal
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    3 yemek kaşığı soyasosu
    Az tuz, karabıber

    Yapılışı:

    Bir gece önceden bütün sıvıları karıştırıp butların derilerini soyarak atın ve hazırladığınız ballı karışımı tavuk butlarıyla harmanlayın. Ertesi güne kadar arada sırada çevirerek marine edin. Sonrasında borcama koyup tuz ve karabiberi de ekleyerek ısınmış fırında, 200 derecede, 45 dakika pişirin. Afiyet olsun.

    Mekik Tatlısı


    Malzemeler:
    1 paket oda sıcaklığında margarin (ben tereyağ kullandım)
    1 çay bardağı irmik
    2 adet yumurta
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    aldığı kadar un
    fındık
    Şerbeti için:
    3 su bardağı şeker,
    4 su bardağı su,
    1 çay kaşığı,
    limon suyu
    Hazırlanışı:
    Şerbetin Hazırlanışı: Şeker ve su bir tencerede kaynatılır, 5 dk. sonra limon suyu eklenir, kısa bir süre daha kaynatılır.
    Haumurun Hazırlanışı: Hazırlanışı: Un ve kabartma tozu dışındaki malzemeler karıştırılır. Aldığı kadar un ve kabartma tozuyla kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan güzel şekil verilebilen bir hamur yapılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır oval şekil verilir ve ortasına bıçakla kesik yapılır. Bu kesiğe fındık yerleştirilir, kenarları düzeltilerek mekik şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir.Orta ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan tatlıların üzerine sıcağa yakın ılık şerbet dökülür. Arada tatlılar ters çevrilerek şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır.