Düğün Pastaları Nasıl Yapılıyor

'Kadınca' forumunda Aderito tarafından 25 Aralık 2012 tarihinde açılan konu


  1. Düğün Pastaları Nasıl Yapılır

    Çoğu gelin adayı düğün pastasını kendi yapmayacaktır hatta düğünü ile ilgili koşuşturması gereken o kadar işin arasında pastanın dekorasyonu veya dondurulması ile ilgilenmek ona çok büyük külfet olacaktır. Ama bu cesarete sahip olan birkaç gelin (yada anne, kızkardeş veya arkadaşları) için düğün pastası ve tavsiyeleri burada bulabilirsiniz.

    Öncelikle bir uyarı ! Eğer deneyimli bir ahçı değilseniz düğün pastası kendinizi denemek için en iyi çözüm olmayabilir. Böyle bir pasta yapmak en deneyimli kişilerin bile çok dikkatli olmalarını gerektiriyor. Dondurma veya saklama aşamalarından birinde hiç belli etmeden bozulma şansına sahip.

    Kaç kişilik? Düğün pastası, küçük pastaları pişirerek ve üstüse yerleştirerek yapılır. Başlamadan önce kaç kişiye servis edilecek bir pasta yapmak istediğinizi belirleyin. Aşağıda yuvarlak katların herbirinin kaç kişilik ve ne boyutta olabileceğini gösteren bir örnek var. Değişik büyüklükteki pastaların pişirme zamanları da değişik olacaktır. Dikattli olun.


    Pastamızın herkese yetmeyeceğini düşünüyorsanız yedek bir pasta yapabilir ve arka planda saklayabilirsiniz yada daha küçük dilimlere ayırmak çok daha fazla servis yapmanıza yardımcı olacaktır.

    Pişirmeye hazır mısınız ? Karıştırmadan önce herşeyi tezgahın üzerinde hazır tutmanız iyi olacaktır böylece eksik olup olmadığını da rahatlıkla görebilirsiniz. Tezgahın üstünde:

    Sade kek unu ,



    Yumurta: Geceden dolaptan çıkartın ki pişirmeye başladığınız da oda sıcaklığında olsun.

    Pasta Kalıbı: Tereyağlanmış ve unlanmış olmalı, Eğer wax kağıdı yada perşomen kağıdı kullanıyorsanız pastayı dışarı çıkartmanız çok daha kolay olacaktır.

    Kürdan yada Şiş: Pastayı test etmek için kullanılır. Pasta pişerken ortasın batırılan bir kürdan eğer ıslak ve pasta lie çıkarsa pastanız henüz olmamış demektir.


    Pasta hamurunu hazırlayın. Pastayı hamur haline gelene kadar karıştırın. Tarifleri harfi harfine uygulayın. Elinizde çok miktarda pasta hamuru olacak, düğün pastasının her katını aynı anda yapmayın. Hata payınız artar. Acele etmeyin.

    Fırınlayın. Pasta kalıplarınızı sonuna kadar doldurmayın. 3’te 2’sini doldurun. Sakın kalıbın tamamını doldurmayın. Bazı ahçılar pasta kalıbının ucuna parşömen koyarlar. Pasta yükseldikçe şekil kaybetmesi engellenmiş olur.

    Dediğimiz üzre, değişik büyüklükteki pastalar farklı sıcaklıklar ve zamanlarda pişecektir. Bu yüzden Özellikle küçük parçalarda dikkatli olun. Bazen pastanın kenarları ortasından daha hızlı pişecektir(genelde ağır ve büyük pastalarda olur) Eğer elinizde etrafı kahve rengi ve kıtırlaşmış, ortası pişmemiş bir pasta var ise sıcaklığı azaltın. Ortası pişene kadar bekleyin ve kenarları bir bıçak ile düzgünce kesin. Pastalarınızın düzgün olmayan yerlerini herzaman bir bıçak yardımı ile düzeltebilirsiniz.

    Sonra soğutun. Kürdan yada şiş temiz çıkarsa, pastayı fırından alın ve 15 dakika hiç dokunmayın. Düz bir alan üzerinde pastayı kalıbından ayırın ve tamamen soğuması için bekleyin. Pastanız tamamen soğuduğunda plastik bir kutunun içinde buzdolabına atabilirsiniz. Eğer aceleniz varsa buzdolabına koymadan dondurma işlemine başlayabilirsiniz. Pastanızı tamamen soğumadan dondurursanız, pastanız sulu sünger gibi olur.

    Pastaları biraraya getirin. Düğün pastası, katları üst üste koyarak yapılmaz. Her kat kendine ait kalın bir karton üzerine oturur. Kartonlar küçük destek direkleri ile bir alttaki kattan destek alırlar. Buzdolabınızda pastayı koyacak kadar yer olduğundan emin olun. Yeriniz yoksa birleştirmeyin.

    Katları hazırlayın. Pastanız için kalın kartonlara ihtiyacınız olacak. Hepsini pastalarınızın boyunda ve şeklinde kesin. Ortalarına bir delik açın. Pastalarınızı kartonlara yerleştirip buzdolabına koyun.

    Dondurun. Her pasta donmuş bir tabakaya sahip olmalıdır. Çok kalın olmaması daha iyidir. Pastaları buzluktan birer birer çıkartın. Donan pastayı hemen dekore etmeye başlayabilirsiniz.



    6 ila 8 adet pasta çubuğunu katlı pastayı oluşturmak için hazır bulundurun. Her pasta katı arasında max. 1 cm olacak şekilde pastalarımızı hazırlayacağız. İlk ve en büyük pasta kalıbının orta noktasını belirleyin ve çubuğu pastanın sonuna kadar batırın. Çubuğun üstüne ikinci katı tutacak olan plakayı yerleştirin. İkinci pastayı şimdi yerine koyabilirsiniz. 3. katı tutacak olan yeni çubuğu ( ilk çubuğun yaklaşık 2 katı uzunlukta ) pastanın ortasından 1. katın dibine kadar batırın. Aynı bu işlemleri pastanız kaç katlı olacaksa tekrarlayın. Pastanın son katının çubuğu kısa olup ucu top şeklinde olabilir ( estetik açıdan ).



    Çoğu pasta dekoratörleri pastayı fazla hareket ettirmemek için ( özellikle çok katlı pastaları) pastayı servisin yapılacağı yerde oluştururlar. Eğer siz kendi yaptığınız pastayı bir yere taşımak istiyorsanız bunu sakın yalnız yapmayın. Araba veya daha geniş bir vasıta ile pastayı taşıyacaksanız size yardım edecek min. 2 kişi olsun. Düğün pastaları oldukça ağır olup taşıması da zor olur. Taşımanız sırasında pastanızın istenilen ısıyı koruması için yanınıza her zaman gerekli soğutucuları alın. Kuru buz gibi...



    Çiçekler, bir pastayı en güzel süsleme aracı olarak kullanılırlar. Pastanız üzerinde en yaratıcı ve renkli kreasyonları çiçeklerle yapabilirsiniz. Aynı zamanda pastanın bozuk olan kısımlarını da çiçeklerle örtebilirsiniz. Pastanızı yapmadan önce kullanacağınız çiçekleri belirleyin. Taze olmaları için düğünden bir gün önce çiçeklerinizi hazır bulundurun. Son ana kadar çiçeklerinizi suda tutmanız düğün vaktinizde çiçeklerinizin o kadar taze gözükmesini sağlayacaktır.