Donmalar ve donma tedavisi

'Sağlık bilgisi' forumunda YAREN tarafından 4 Mart 2011 tarihinde açılan konu


  1. donmalarda ilk yardım nasıl yapılır,donma tedavisi, donmalara karşı ilk yardım

    Donmalar

    Vücudun normalinden fazla olarak soğukta kalması sonucunda derinin altında bulunan kılcal damarlardaki kanın katılaşması, kılcal damarların işlevini donma neticesinde yapmaması. Bu durumda donan bölge beslenemez ve hücreler ölmeye başlar önce donma yüzeysel olarak görülür. Daha sonra vücudun tamamını kaplar. Normalde 37 C olan ısı sıcaklığını düzenleyici organların görevlerini yeteri kadar yapmaması neticesinde ölüme bile yol açabilir.

    Donma Belirtisi

    Donan kısımda beslenen hücreler ölmeye başlar. Vücut ısısının düşmesi sonucunda sinir sistemi ısı düzenleyici organları kimyasal ve fiziksel zaman uyarak tepki gösterir. Damarlar büzülür, vücutta yorgunluk, durgunluk, uyuma isteği artar. İşitme ve görme de azalma olur.

    Tedavisi

    İlk yapılacak işlem donan kişiyi sıcak bir şeyle sarıp serin yerde bekletmektir. Başı geriye doğru tutup sırt üstü yatırıp ayaklarını, bacaklarını, kollarını soğuk su ile ovmak gerekir.

    1. Tarif:

    20 adet limon suyu

    100 gr ceviz yaprağı

    2 lt suya koyulur iyice kaynatılır. Süzülüp suyu alınır. Limon suyu ilave edilip donan kısım bu su ile ovulur.

    2. Tarif:

    Kereviz yaprağı

    Ceviz yaprağı

    eşit miktarlarda karıştırılıp kaynatılır. Süzülüp suyu alınır. Donan kısım bu su ile ovulur.

    3. Tarif:

    2 adet zambak soğanı

    1 su bardağı sütün içine koyulur. Kısık ateşte pişirilip macun yapılır. Donan kısıma krem gibi sürülür.

    4. Tarif:

    200 gr kuş burnu

    50 gr asma yaprağı

    500 gr beyaz lahana yaprağı

    3 lt suda kaynatılır. Süzülüp suyu alınır. 3 öğün aç karnına 1'er çay bardağı sade olarak veya balla içilir.

    5.Tarif:

    2 kg bal

    100 gr polen

    100 gr arı sütü

    100 gr havlıcan

    100 gr sarı halile

    dövülüp macun yapılır. Aç karnına 4 öğün 1'er yemek kaşığı yenir.

    6. Tarif:

    Mersin yaprağı

    Kekik

    Pelin otu

    eşit miktarlarda karıştırılır. 2-3 su bardağı kaynar suya karışımdan 2 yemek kaşığı atılıp 10 dakika demlenir. Sade veya balla 3 öğün aç karnına 1'er su bardağı içilir.

    7. Tarif:

    Sarımsak iğne ile delinip bütün olarak 3 öğün 1-2 diş yutulur.

    NOT: Tansiyonu düşürür.

    8. Tarif:

    Şalgam kaynatılır. Ezilip lapası donan kısıma sarılır.