Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

'Türkiye ile ilgili' forumunda HazaN tarafından 8 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. Doğu Anadolu bölgesinin yemekleri, Doğu Anadoluya has yemekler, Doğu Anadolu yöresel yemekler

    Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası

    Malzemeler :

    1 su bardağı yeşil mercimek
    1 su bardağı erişte (kesme)
    1 çorba kaşığı salça
    2 çorba kaşığı kuru nanr
    2 çorba kaşığı un
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    8-10 bardak su ya da et suyu

    Yapımı :

    Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır


    Malatya Usulu Tarhana Çorbası

    Malzemeler:

    250 gr Malatya tarhanası
    1 su bardağı siyah nohut
    Yarnm kg ıspanak
    4 çorba kaşığı kavurma
    2 su bardağı yoğurt
    8 su bardağı su ya da et suyu
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapımı :

    Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir
     



  2. Cevap: Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

    Mişmiş Tatlısı

    Malzemeler:

    Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı
    1 çay bardağı şeker
    1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı
    1,5 su bardağı su
    1 çay bardağı dövülmüş ceviz

    Yapımı:

    Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana kadar pişirilir Servis tabağına aktarılır, üzerine ceviz serpilir


    KEŞKEK

    MALZEME
    1 kilo bulgur
    1 kilo yoğurt
    Yağ

    HAZIRLANIŞI
    Bir taşta ayran yapılarak bulgura, karıştırılır ve tencereye konularak katılaşana kadar ateşte pişirilir Sonra bir tepsiye alınarak üzerine nane dökülür Kendi halinde soğumaya bırakılırSoğuduktan sonra , üzerine yağ ve yoğurt ilave edilir
     



  3. Cevap: Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

    SAÇ EKMEĞİ TATLISI

    MALZEME
    10 yumurta
    Yarım kilo un
    Bir miktar süt
    Bal veya reçel

    HAZIRLANIŞI
    Bir kapta 10 yumurta kırılır unla iyice çırpılır Süt ilave edilir Daha sonra ateşe bırakılan saçın üzeri yağlanarak, ufak ekmekçikler halinde pişirilir Bala veya reçele batırılarak yenir


    Abdigör Köftesi

    Malzemeler
    Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
    Soğan
    Haşlanmış pirinç
    Baharat

    Yapılışı
    Taze et dövülerek hamur haline getirilir, baharat ve haşlanmış pirinçle yoğrulur köfte yapılır İnce doğranmış soğanlar suda tuzla birlikte kaynatılır, kaynayan suya köfteler atılır Piştikten sonra bir saat kadar dinlendirilen; köfteler; pilav üzerine konularak servis yapılır