doğru davranış kuralları

'Sosyal Konular' forumunda Blue tarafından 18 Kasım 2008 tarihinde açılan konu


  1. Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson
    gelmez. Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır.


    Peçete diz üzerine katlı olarak serilir.
    Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık
    uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.




    Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı
    silmektir.



    Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O
    toplamadan toplamamalıdır.


    Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye
    bırakılır.


    Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.


    İşi biten peçete servis
    tabağının sağına öylece bırakılır.



    Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis
    tabağınınsağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.


    Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de
    olabilir.


    Tabağın içine peçete atılmaz.


    Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte
    olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.


    Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı.


    Çatal-bıçak dıştan içe doğru olmalı.


    İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda
    olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin
    yukarıda olması önemlidir.


    Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz.
    Garsona yardım edilmez.


    Kaşık çorba içildiği
    müddetçe kasesinin içinde olmalıdır.
    Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan
    tarafına bırakılır.


    Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle
    sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.



    KÖPRÜ KURULMAZ.




    Çorbaya ekmek doğranmaz.



    Tabağa çok fazla eğilinmez.


    Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına
    gelir.



    GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR.



    Çorbanın
    dibini almak için tabak yatırılmaz.


    Yemek esnasında
    bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası
    açık olarak paralel de olabilir.


    Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile
    yanyana paralel hale gelmesi
    "yemek bitti" demektir.


    Kaşık sağ elle kullanılır.



    Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre
    konulur.


    Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma
    yenir. Bir parça kesilip ağza götürülür.



    Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir.
    Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir.



    Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.



    Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için
    kullanılır.



    Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.


    Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça
    parça yenir.



    Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve
    tabağın kenarına bırakılır.


    Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal
    ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.




    Ağıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse,
    kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.


    Elde çatal bıçak, ağızda
    lokma varken konuşulmaz.


    Sağdaki içecekler bize aittir.


    Soldaki yiyecekler bize aittir.


    Yiyecek servisi soldan yapılır.
    Boş tabaklar sağdan alınır.


    İçecek servisi sağdan yapılır,
    sağdan kaldırılır.


    Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.



    Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap
    alınır.


    Beyaz şarap soğuk içilir.



    Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson
    doldurur. Rakı ise bittikçe doldurulur.



    Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından
    doldurulur. (Protokolde)



    Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.



    Protokolde kadeh tokuşturulmaz.



    Ast-üst kadeh tokuşturamaz.


    Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.



    Tuzluk ve diğer istenen
    malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere
    bırakılır.


    Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.


    Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.



    Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.


    Büyük çatal ana yemek çatalıdır.



    Yemek çatalıyla tatlı yenmez.



    Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.


    Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür,
    gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını
    tabağımıza koyarız. Masa üstüne koyamayız.



    Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.



    Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.



    Yoğurt kaşıkla yenir.


    Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.



    Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.


    Bütün makarnalar çatal ile yenir.


    Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız.
    Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken
    kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti makarna hüüp yapılmaz.


    Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak
    lazımdır.


    Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.


    Garsonla yüzyüze iletişim
    kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir.
    El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.



    Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla
    çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.



    Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme
    vs.) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir.


    Peynir çatalın kenarıyla kesilir.


    Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol
    el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya
    kül tablasına bırakılmaz.
     



  2. RESTORAN




    Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.



    Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan
    ortada, biz arkada oluruz. Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz,
    öncülük yaparız.



    Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.



    Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.



    Sosyal yemeklerde eşler yanyana oturur.



    Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.


    Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.


    Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır.



    Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.



    Erkekler pardüselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına
    alabilir.


    Tokalaşmak için önce bayan elini
    uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür.


    Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.



    Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine
    konulmaz.


    Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.





    HİTAPLAR VE TANIŞMA




    Sayın (isim) Emniyet Genel Müdürü Sayın Gökhan
    AYDINER (Sayın kelimesi isime bitişiktir)



    Üst ve bayanla güneş gözlüğüyle konuşulmaz.



    Bayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir.


    Genel Müdür Yardımcısına
    normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm"
    denilmelidir.


    Emniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa
    alınmaz.



    Ast, üste takdim edilir. Yani muhatap üsttür.




    Diğer zamanlarda muhatap bayandır. Yani erkek bayana
    takdim edilir.


    Genç yaşlıya, tek kişi gruba, yeni gelen mevcut
    olanlara takdim edilir.



    MAKAMLAR VE DAVRANIŞ


    Buyur edilen koltuktur.


    Söylenmemişse sırtı duvara gelen koltuktur.


    Makama girerken mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir.



    Üst veya eş düzey birisi geldiğinde makamda oturulmamalı.
    Misafir koltuğunda oturmalı.



    Üste teşekkür edilmez "Sağolun" denir.



    Makama evrak sunulurken yanına gidilmez. Karşıdan
    nezaketle verilir.

    Ziyaret en fazla 20 dakikadır.




    ELBİSE



    Protokolde koyu renk takım elbiselerdir. Lacivert ve siyah
    tonları. (Kahverengi arazi rengidir. Resmiyeti azaltır.)


    3 düğmeli cekette, alttaki düğmenin açık bırakılması daha
    uygun olur.


    Gömlek beyaz olmalıdır.
    Açık mavi tonları de olabilir.

    Gömlek tek renk ise kravat çizgili olabilir. Gömlek
    çizgili ise tek renk kravat takılmalıdır.


    Takım elbiseyle ince çerçeveli, spor
    kıyafetlerle kalın çerçeveli güneş gözlüğü kullanılmalıdır.


    Manşetli gömlekler özellikle yemeksiz toplantılarda daha
    iyidir.


    Kravatın boyu, kemer tokasını kapatacak şekilde olmalıdır.


    Ayakkabı siyah ve bağcıklı
    olmalıdır.


    Ucunun sivri olması zarafeti arttırır.


    İçinin ve dışının deri olması faydalıdır.


    Çorap siyah renklidir.


    Ayakkabı, çanta ve kemer aynı renkte olmalıdır. Saat
    kordonunda aynı olması iyi olur.


    Davetiyenin altına kıyafet konusu yazılabilir.


    Süs mendilinde renk sınırlaması yoktur.



    TELEFON


    Alo diye telefon açılması manalı değildir.


    Telefonu açan kendini tanıtmalı.



    Üstlerde kendini tanıtmalı.


    "Ben sana dönerim" denmemeli.
    (Sizi sonra arayacağım denmelidir)


    09:00 – 22:00 saatleri arası ev telefonu aranabilir.
    Cumartesi öğlene kadar, Pazar günü tam gün aranmaz.


    Sekreter (Yönetici Asistanı)


    İsmimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarına mutlaka
    cevap yazılmalıdır.



    KADIN - ERKEK


    Erkek daima yardımcı pozisyonundadır.


    Ast-üst ilişkisinin olduğu
    yerde bayan-erkek ayırımı olmaz. Ast-üstlük geçerli olur.


    Asansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar. Kural
    budur.


    Merdivenden çıkarken önce bayan çıkar, inerken ise erkek
    önde olmalıdır.


    Üst, Konuk ve Hanım daima sağdadır.


    Üniformalı iken hanım solda yürümelidir.


    Gelin solda, Damat sağda olmalıdır.


    Yemekten kalkma teklifi önce bayandan gelmelidir.



    Siparişler erkek tarafından verilmelidir.


    Kadını; giyimi, evi ve yemeği temsil eder.



    Erkeği; arabası, ayakkabısı ve eşi temsil eder denir.



    Tanıştırılan kişilerin özellikleri söylenmelidir.


    Önce elini üst uzatır,
    sonra ast uzatır.


    Bir bayan elini uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı.
    Hanımlar elini uzatmak zorunda değildir, başı ile selam verebilir.


    İsmini unuttuğumuz insana soyadını sorarsak ismini de
    söyler.


    Düğünde
    bayanlar tamamen beyaz giyinmemeli. (Beyazı
    sadece gelin giyer)



    SİGARA - PURO


    Sigara, sigara ile yakılmaz.
    Mumdan da yakılmaz.



    Çocuklu evlerde içilmez.



    Resmi yerlerde kül tablası yoksa bu orada sigara
    içilmeyecek demektir.

    Sigara yakarken el ele
    değmemeli.


    Bir bayan, erkeğin sigarasını yakmamalı.



    Puro içe çekilmez. Puro dudak ve parmak içindir. Elde
    yakılır ve en az 45 dk.içilir. Erkek, erkeğin purosunu yakmaz. Puro bir kerede
    içilmez. Özel makasıyla kesilir, sonra tekrar içilebilir.



    Bayan erkeğin sigarasını yakmaz.



    Tek kibrit, tek yakım tekniği (Herkes için ayrı
    kibrit yakılır veya çakmak çakılır.)



    ÇİÇEK SEÇİMİ


    Bir bayana asla suni çiçek hediye edilmez.


    Çiçeği elden götürüyorsak mesaj yazılmaz.

    Başka biri ile gönderiyorsak not
    yazabiliriz.