Diyarbakırın Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Wish tarafından 1 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Diyarbakır Yöresel Yemekleri
    Diyarbakırın Yöresel Yemek Tarifleri
    Diyarbakır geleneksel lezzetler

    Diyarbakır İli Yöresel Yemekleri


    Kibe Mumbar :


    Malzemesi:
    500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuz

    Hazırlanışı:
    Malzemelerin hepsi karıştırılır bumbarlar tersyüz edilip yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş bumbarın içine ters yüz edilerek doldurulur. Doldurulmuş bumbarlar tuzla iyice ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya iki buçuk saat haşlanır. Haşlanan bumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır. Sos: Bir kaşık yağ, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı salça konup kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek servis yapılır.

    İçli Köfte


    Malzemesi:
    Dışı için: 1 kg ince bulgur, 1 yumurta, Tuz.
    İç Malzemesi İçin: 1 kg kuzu kıyması, 1/2 kg soğan,1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, Tuz

    Hazırlanışı:
    Bulgur geniş bir kapta ıslatılır ve bir saat kadar bekletilir. Kıyma suyu çekene kadar kavrulur ve yağı eklenip biraz daha kavrulur. Sonra ince ince kıyılan soğan iyice ölene kadar kavrulup kıymaya eklenir. Üzerine tuz, karabiber ve yenibahar konarak soğumaya bırakılır. Dış malzeme hamur haline getirilir ve birbirine yapışıp elle şekil alana kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılan hamur parçaları ortası inceltilerek açılır ve soğumuş olan kıyma yerleştirilip yuvarlatılır. Daha sonra geniş bir tencerede bol su ve tuz atılıp iki dakika haşlanıp çıkartılır.