Diş Ağrısına Çözüm

Konusu 'Ağız ve Diş Hastalıkları' forumundadır ve VioLeT tarafından 14 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. VioLeT Üye

    Diş Ağrısına Çözüm,


    En illet ağrılar; böbrek ağrısı, doğum sancısı, migren ağrısı gibi ağrıların arasın da yer alan ”diş ağrısı” bilinir ki çok zor ve iğrenç bir ağrıdır…

    Doğa’nın bize sunduğu mucize bitkiler arasında diş ağrısına, diş çürümesine, diş iltihaplanmasına ve ağız, diş sağlığına dair tüm hastalıklara ”bitkisel tedavi” önerileri var. Mesela…

    Dişin çürümesi, dişin aşınması ve dişeti iltihabından dolayı dişler ağrır. Çürümüş dişleri tedavi ettirmek en sıhhatli yoldur.

    Diş ağrısı

    1-Keskin alkol içine pamuğa sarılı bir çubuk batırın ve bunu da karabiber ve naneye batırıp dişinize sürün. Diş ağrısına iyi gelecektir.

    2-Tere, roka, maydanoz, karanfil, karanfil yağı, karabiber, elkal ebegümeci, mercan köşk, saryet gibi ağrı kesici bitkilerden birer tutam karıştırılıp, bu mayi ile gargara yapılır.

    3-Tere, roka , maydanoz çiğnenir.

    4-Bir damla karanfil yağı dişe sürülür.

    5-Karanfil yağı yoksa evde ağız kokularını geçirmek için kullandığımız karanfili ağrıyan yere koyabilirsiniz.

    6-Şekerli su, beyaz hardal, beyaz renkli karabiberden yapılan ploster, ağrıyan taraftaki yanağa yapıştırılır.

    7-Ceviz yaprağı veya çamkatranı ile dişler ovulur.

    8-Dört bardak suya, 2 tutam çınar yaprağı konur, 20 dakika kaynatılır. Süzülüp, gargara yapılır.

    9-Dört bardak suya, 3 avuç ebegümeci konur. Kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere gargara yapılır.

    10-Dört bardak suya, 3 avuç hatmi çiçeği konur, 15 dakika kaynatılıp, süzülür ve günde 3 kere gargara yapılır.

    11-Bir su bardağı zeytinyağına, 1 tutam zambak konup 3 gün bekletilir. Ağrıyan dişlere sürülür.

    12-İki çorba kaşığı tereyağına, 1 tatlı kaşığı kına konur, iyice karıştırılır. Ağrıyan dişin üzerine bir parça konur.

    13-Yarım litre sirkeye 2 adet servi kozalağı konur, kaynatılıp süzülür. Soğuyunca gargara yapılır.

    14-Dört bardak suya, 2 çay bardağı kuru üzüm ve 10 diş sarımsak konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür, soğuduktan sonra gargara yapılır.

    15-Yarım litre sirkeye, 2 tatlı kaşığı kekik ve iki tatlı kaşığı kimyon konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür, soğuyunca gargara yapılır.

    16-İki su bardağı sirkeye, 1 tatlı kaşığı çereotu konup, kaynatılır, soğuyunca gargara yapılır.

    17-Üç bardak suya 2 çorba kaşığı kuru kişniş konur, kaynatılır. Süzüldükten sonra gargara yapılır.

    18-Dört bardak suya, 5 tane çıra konur. Kaynatılıp süzülür, gargara yapılır.

    19-Taze yıkanmış maydanoz ağrıyan diş üzerinde çiğnenebileceği kadar çiğnenip, suyu çıkarılmaya uğraşılır. Bu suyu yutmamaya çalışarak, ağrıyan dişin üzerinde tutmaya çalışılır.

    20-Dört bardak suya 1 avuç papatya çiçeği konur, 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, gargara yapılır.

    21-Dört bardak kaynar suya, 2 tatlı kaşığı adaçayı konur, 20 dakika bekletilip süzülür, gargara yapılır.

    22-Bir diş sarımsak külde pişirilir. Sıcak sıcak ağrıyan dişin üzerine konur.

    Ayrıca çürüyen dişin kovuğuna kekikyağı, sofra tuzu konulabilir. Kır nanesi de çiğnenebilir.

    Sallanan dişler

    1-Sık sık ağıza alınan sıcak sirke, dişlerin sağlamlaşmasını temin eder.

    2-Bir kahve kaşığı toz haline getirilmiş şap, aynı miktar balla karıştırılıp günde 3 kere dişetlerine sürülür. Dişetlerine sürüldükten sonra 10 dakika beklenir ve ılık su ile ağız çalkalanır.

    3-Adaçayı balla pişirilir, bir müddet ağızda tutulur.

    Dişeti iltihabı

    Halk arasında “dişeti iltihabı”, tıp dilinde ise “pi-yore/gingivit” veya “paradental” hastalığı denir. Dişlerin çevresinde toplanan besinlerin orada mikroplanması sonucu ortaya çıkar. Kısa zamanda doktora başvurulmalıdır. Basit dişeti iltihapları için:

    1-30 gr kekik 2 bardak suda kaynatılıp, gargara

    yapılır.

    2-Birer tutam gül, adaçayı, nane, ıhlamur, mavi kantaron, ebegümeci, hatmi karıştırılır, 2 bardak suda kaynatılır, gargara yapılır.

    3-Bir su bardağı suya 5 damla tentürdiyot konup karıştırılır. Günde iki kere gargara yapılır.

    4-Dört bardak suya 20 gr yabani enginar konur, kaynatılıp süzülür ve gargara yapılır.

    5-Dört bardak suya, 1 avuç kuru papatya çiçeği konur, 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Soğuyunca günde 2 kere gargara yapılır.

    6-Dört bardak suya 2 tutam (25 gr) taze incir yaprağı konup, 15 dakika kaynatılıp, süzülür, gargara yapılır.

    7-20 gr adaçayı ile 15 gr menekşe köke karıştırılır. Bir çorba kaşığı alınıp, 4 bardak suya konur, 10 dakika kaynatılır. 15 dakika bekletilir, sonra süzülür. Yemeklerden 2 saat sonra gargara yapılır.

    8-Dört bardak suya 2 tutam ebegümeci çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür, gargara yapılır.

    9-Dört bardak suya 2 tutam sığır di li otu konur, 15 dakika kaynatılır. Süzülüp gargara yapılır.

    10-İki adet pırasa yaprağı ile 1 tatlı kaşığı öd ağacı iyice dövülüp, dişler ve etleri ovulur.

    11-Beş bardak suya, 1 çay bardağı hünnap, 1kahve fincanı mercimek, 1 çay bardağı dolusu sinirli yaprak ve 3 tutam böğürtlen yaprağı konulup, 20 dakika kaynatılır. Süzülüp gargara yapılır.

    12-Dört bardak suya, 1 avuç ergeç sakalı konur. Kaynatıldıktan sonra süzlür, gargara yapılır.

    13-Günde iki kere, 1 tutam kasıkotu çiğnenir.

    14-Bir su bardağına, 1 çorba kaşığı oksijenli su konur, üstüne su ilave edilip, gargara yapılır.

    15-Bir bardak suya 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konulur, eriyinceye kadar karıştırılır ve gargara yapılır.

    16-Dört bardak suya 1 su bardağı dolusu ahududu (ağaç çileği) konur. 15 dakika kaynatılıp süzüldükten sonra, gargara yapılır.

    17-Dört bardak suya 3 tutam ıhlamur, 2 tutam mürver çiçeği, 1 kahve fincanı dolusu kuru papatya çiçeği ve 1 tatlı kaşığı anason konur. 20 dakika kaynatılır ve süzülür, su bardağına, 2 çorba kaşığı limon suyu konur. Üzerine bu sudan ilave edilip, gargara yapılır.

    18-Bir çay bardağı zeytinyağına, 2 tutam zambak yaprağı koyulur, 3 gün bekletilir. Sonra dişetleri buna batırılan temiz bir gazlı bezle ovulur.

    Ayrıca:

    -karadut şurubu ile gargara yapılır,

    -incir, portakal, limon veya ayva yenir,

    -dişetlerine süzme bal sürülür,

    -damla sakızı çiğnenir.

    DİŞ BAKIMI

    Dişleri beyazlatmak ve dişetlerini kuvvetlendirmek için şu reçeteler kullanılır:

    1 – İki çorba kaşığı kavak kömürü tozu ile 2 çorba kaşığı karbonat karıştırılır. Üzerine 3 damla nane ruhu ilave edilir. Diş fırçasına 1 kahve kaşığı konup, dişler sağdan sola, yukardan aşağıya fırçalanır, sonra soğuk su ile gargara yapılır.

    2- Bir litre saf alkole 2 çorba kaşığı rendelenmiş turp, 1 çorba kaşığı dövülmüş dereotu ve 1 çorba kaşığı ezilmiş kuru nane konup, 15 gün bekletilir. Kullanılacağı zaman iyice çalkalanır. Günde 1 kere dişetleri ovulur.

    Ayrıca:

    -dişler haftada bir kere yosun veya ceviz yaprağı ile ovulur,

    -pipoya doldurulan çay, tütün gibi içilir,

    -haftada bir kere limon suyu ile ovulur,

    -her gün çiğ ayva veya havuç yenir,

    -damla sakızı çiğnenir.

    Dişeti şişleri

    Bir kaba, 1 tatlı kaşığı gülyağı, 2 tatlı kaşığı dut şurubu ve 1 kahve fincanı gülsuyu konur, karıştırılıp dişetlerine sürülür. Şikayetler geçinceye kadar devam edilir.

    Dişdibi taşları

    1-Bir su bardağı dolusu çilek, soğuk su ile yıkandıktan sonra ezilerek suyu çıkarılır. Bununla günde 3 kez diş fırçalanır.

    2-Diş çıkaran çocukların dişlerini limon suyu ile ovmak, dişlerin kolay çıkmasını sağlar.

    Diş çektirmek

    Doktora lüzum olmadan çekilebilecek dişin köküne sütleğen otu veya nisadır sürmek, dişin ağrısız çekilmesine yardımcı olur.

    Diş çekilince sirkeyle gargara yapılır, kanamayı kesmek içinse çekilen dişin kovuğuna sofra tuzu konur.