Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Blizzard tarafından 7 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Denizlerimizdeki balık türleri
    Deniz avcılığı yapılan balık türleri


    KEFAL

    Mugil Cephalus, Gewöhnliche Meeräsche, Mulet … Grosse T‚te
    Denizlerimizde yaygın bulunan bir Kefal türüdür Ortalama 35 - 50, en çok 75 cm boyda olabilir Bütün Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler Bazen beslenmek için sürüler halinde acı sulara,lagünlere, hatta nehirlerin içlerine girerler Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir Yaz aylarında üreyip 150 000 - 1 000 000 yumurta verir Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan ‘havyar’ yumurtasıyla ekonomik değeri çok yüksektir

    Pişirme Biçimi
    Tava, buğulama, yahni, haşlama mayonezli, kağıt kebabı, salata, füme, pilaki, yumurtasından tarama
    Dönem
    Nisan - Mayıs ve kış ayları

    BARBUNYA

    Mullus Barbatus, Meerbarbe, Rouget-Barbe De Vase
    Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m ‘ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar Ortalama 12 - 15cm ‘den en çok 40 cm büyür Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar 10 yıl yaşayabilir Nisan-Haziran arası 15 000 - 100 000 yumurta döker Etinin lezzeti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğlama
    Dönem
    İlkbahar başlarında, mart, nisan

    ÇİPURA

    Sparus Aurata, Goldbrasse, Dorade Royal
    Ege ve Akdeniz ‘in bu namlı balığı Marmara’da seyrek bulunur Ortalama 25 - 35 cm boy ve 0,5 - 3 kg ağırlıkta, en çok 60cm ve 6 kg ‘da olabilir Etçil bir balıktır Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yer Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35 - 40 m derinliklerde yaşar İki yaş üstündekiler daha da derinlere iner Üremeleri Ekim - Aralık aylarında olur 100 000 - 150 000 yumurta döker Eti çok lezzetlidir Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, buğulama, haşlama, pilaki
    Dönem
    Her mevsimde, bilhassa eylül ve ekim aylarında

    ÇİZGİLİ MERCAN

    Lithognathus Mormyrus, Marmorbrasse, Serranide Ou Bar
    Mırmır Balığı da denir Mercana göre vücudu daha uzundur Genellikle Akdeniz’de bulunur ve en çok 30 cm ‘e büyür Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar Acısu bölgelerine de girer Biyolojik yaşamı Karagöz / Mercan gibidir Etinin lezzetli olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır

    ÇİZGİLİ ORKİNOS

    Katsowonus Pelamis, Echter Bonito, Bonite … Ventre Raye
    Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege’ye kadar sularımızda rastlanan Orkinos türlerinden biridir Boyu ortalama 60 - 100 cm olur Yemlendiği balık sürülerini önüne katarak Karadeniz’e çıkar ve orada sular ısınınca üreme yapar Bu gidiş - gelişler Karadeniz ve Marmara’daki yerli balıkların doğal dengesini oluşturur Etinin insan gıdası olarak çeşitli değerlendirilmesi ve avcılık yönüyle aşırı tüketimi hem Orkinos türünü hem de onunla akım sağlayan diğer balık türlerini tehlikeli olarak etkilemektedir

    DİL BALIĞI

    Arnoglossus Laterna, Seezunge, Sole Commune
    Denizlerimizde 10 m ‘den 300 - 500 m ‘ye kadar derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar Boyları 20 - 25 cm olur Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir Bahardan itibaren kıyılara sokularak Haziran - Temmuz arasında üreme yapar Kış aylarında eti dolgun ve lezzetli olur Genelde her mevsimde bulunan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, şiş veya fileto, balık çorbasına (ilave edilir), buğlama
    Dönem
    Kış ve İlkbahar aylarında, kasım - mayıs arası

    EŞKİNA

    Sciana Umbra, Meerrabe, Corb
    Sıcak ve ılıman denizlerin 100 - 150 m taşlık, kayalık ve mercanlı bölgelerinde yaşar Bütün denizlerimizde bulunur Gezgin bir balık değildir Aynı zamanda Taşbalığı ve Mavruşgil Balığı olarak da tanınır Bahar sonu, yaz aylarında üreyen Eşkina 30 - 35 cm uzunluk ve 500-600 gr ağırlığa erişir Beyaz ve çok lezzetli eti ile ekonomik değeri yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Buğulama , haşlama (mayonezli), tava, yahni, kiremitte fırın, salata, çorba
    Dönem
    Mayıs, Ekim ve Kasım ayları
     



  2. Cevap: Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

    FANGRİ MERCAN

    Sparus Pagrus, Sackbrasse, Pagre Commune
    Bir Mercan türüdür ve Trança ile büyük benzerlik gösterir Ortalama 25-35, en çok 80 cm boyda sıcak denizlerde, Güney Ege ve Akdeniz ‘de yaygın bulunan kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenen etçil bir balıktır Taşlık ve kayalıkların mağaralı oyuklarında yaşar Üremesi bahardan Ağustosa kadar sürer Mercan ailesi içinde eti lezzetli olanlardandır, ancak seyrek bulunduğu için ekonomik değeri bölgeseldir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, şiş veya fileto, haşlama mayonezli, yahni, kiremitte fırın, buğlama, salata
    Dönem
    Mayıs, Ekim, Kasım ayları

    HAMSİ

    Engraulis Encrasicolus, Sardelle, Anchois Commune
    Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır Marmara’da da bulunur Sürüler halinde yaşar ve 20 cm ‘e kadar büyür Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır ve bol av verir Gündüzleri 30-40 m derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 180-200C sularda, 25-60 m derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40 000 yumurta döker Etinin lezzetli, çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir Aşırı avlanması ve Orkinos - Palamut - Uskumru / Torik sisteminde denge bozulması Hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir
    Pişirme Biçimi
    Tuzlama, Tava, ızgara, hamsili ekmek, hamsili börek, hamsili pilav, buğulama, içli tava, ançüez ezme
    Dönem
    Ekim - Şubat arası

    KALKAN

    Psetta Maxima, Steinbut, Turbot
    Bir dip balığı olan Kalkan, Karadenizin en tanınmış balıklarındandır Boğazlar, Marmara, Ege ve Akdeniz ‘de seyrek rastlanır Gezici balık değildir Bütün hayatı dipte yatmakla geçer Batı Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Şimal Denizinde Kalkanın diğer türleri yaşamaktadır 25 - 30 yıllık ömrü olan Kalkan Balığı 1 m boya erişebilir Sahillerde 5 - 10 m ‘den başlayarak 300 - 400 m derinliklere inebilir Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır Erkekleri 5 -6, dişileri ise 6 -7 yaşlarında olgunlaşıp üremeye geçebilir Üremeleri 100 - 150C sularda Nisan’dan Haziran’a kadar sürer Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, fileto veya şiş, kağıt kebabı
    Dönem
    Şubat – Mayıs

    KIRMA MERCAN

    Pagellus Acerne, Rotbrasse, Pageot Commun, Pageot Rouge
    Mercan ailesindendir 0 - 400 m , bazen da 700 m derinliklere inebilmektedir Yaşam çevresi taşlık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir Boyları 35 - 40 cm‘ ye ulaşabilir Eti beyaz, gevrek ve lezzetlidir Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege’de bolca bulunur Ekonomik değeri yüksektir Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak Ağustos’a kadar üremeleri sürer Etçil balık olan Mercanlar çeşitli küçük balıklar, kabuklular ve omurgasızlarla beslenir

    KUPEZ

    Boops Boops, Gelbtriemen, Bogue Altınkuşak da denir
    Ilıman ve sıcak denizlerde yaşar Akdeniz, Ege ve Marmara’da bulunur Marmara da kilerin bir bölümü Karadeniz’!e çıkar ve döner Yosunlar, balık yavruları ve kabuklularla beslenir Boyları 15 - 25, en çok 35 cm olur Üremelerini bahar sonunda yapar Karagöz ve Çitari ile aynı türdendir Eti lezzetlidir Ancak bölgesel değerlenir
    Pişirme Biçimi
    Tava, buğulama

    KOLYOZ

    Scomber Japonicus, Blasen Makrele, Maquereau Espagnol
    Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür Büyük Okyanusta sürüler halinde yaşar Küçük balıklar, yavruları ve planktonlarla beslenir 2 - 3 yaşında olgunlaşan dişileri Temmuz - Ağustos arası 300 000 - 400 000 yumurtasını denize bırakır Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber,taze - kuru - tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır
    Pişirme Biçimi
    Tava, tuzlama, buğulama, pilaki, füme, çiroz

    KAYIŞ BALIĞI

    Ophidion Barbatum, Bartmännchen, Abadeches
    Denizlerimizde seyrek rastlanan, 2 - 3 m ‘den 150 m ‘ye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal, çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir Boyları 30 cm olabilir Bahar-yaz sonu üreme yapıp 15 000 - 18 000 yumurta döker Eti lezzetlidir Fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur

    KARAGÖZ

    Diplodus Vulgaris, Zweibindenbrasse,Sar … T‚ te Noir
    Bütün denizlerimizde, çoğunlukla Marmara ve Ege’de ılıman suların kayalıklarında yaşayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır Sürüler halinde yaşar Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından Ağustosa kadar üreme yapar Çeşitli türleri sularımızda yaşar Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı Isparoz / İspari olarak tanınır Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, buğulama, yahni, kiremitte fırın, haşlama mayonezli, salata, plaki, kağıt kebabı
    Dönem
    Kış ayları Ocak
     



  3. Cevap: Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

    LEKELİ MERCAN

    Pagellus Bogaraveo, Graubarsch, Pageot Rose
    Mandagöz Mercan da denir Ege ve Akdeniz’de yaygındır 100-300 m‘ ye varan derinliklerde sahile yakınlarda kabuklular, omurgasızlar ve sualtı bitkileriyle beslenerek yaşar Boyu 30-50 cm olabilir Hermafrodit bir balıktır Hem erkeklik, hem de dişilik karakteri gösterir Suların ısısına bağlı olarak bahar aylarında üreme yapar Eti beyaz, gevrek ve lezzetlidir
    Ekonomik değeri yüksektir

    LAHOZ / GİRİDA

    Epinephelus Aeneus, Zackenbarsch, Mroublanc
    Ege ve özellikle Akdeniz’de yaygın bulunan, boyları 1 m olabilen bir Hani türüdür Fazla derinlere gitmeden kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar Oldukça yırtıcı, etçil bir balıktır İrili ufaklı her türlü kabuklular, omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir Mayıs - Haziran arasında üreme yapar Akdeniz‘ İn eti çok lezzetli, şöhretli balıklarındandır Ancak ekonomik değeri bölgeseldir
    Pişirme Biçimi
    Buğulama, yahni, ızgara (şiş, fileto), çorba, haşlama mayonezli, plaki, salata
    Dönem
    Ağustos, Eylül

    LEVREK

    Dicentrarhus Labrax, Wolfsbarsch, Bar Europeen
    Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karışımı acı su bölgelerinde yaşar Hani ailesindendir Fazla gezici olmayan Levrek yerli balıklardan sayılır Gençken gruplar halinde, sonraları tek başına yaşar Yaşam ortamı karanlık ve kuytu yerlerdir Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen Levrek, ortalama 50 - 60 cm‘ den 1 m boy ve 10 - 12 kg ağırlığa erişebilir 40 cm‘ den küçüklerine İspendek denir Küçük yavru balıklarla beslenir Ocak-Mart arasında 500 000 - 2 000 000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir Eti en lezzetli balıkların başında gelir Bu nedenle ekonomik değeri çok yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Sebzeli (sebzesiz) haşlama, tava (şiş, fileto), tereyağlı buğulama, ızgara, kremalı kağıt kebabı, salata, pilaki
    Dönem
    Şubat, Mart, Kasım

    LÜFER

    Pomatomus Saltator, Tassergal, Blaubarsch
    Gezici balıklardan olan Lüfer Karadeniz’le Ege Denizi arasında dolaşır, büyümesinin aşamaları içinde değişik isimler alır Buna göre: Boyları,
    - 10 cm ‘ye kadar olanlar Defneyaprağı
    15 - 18 cm‘ ye kadar olanlar çinakop
    18 - 25 cm‘ ye kadar olanlar Sarıkanat
    28 - 35 cm‘ ye kadar olanlar Lüfer,
    35 cm‘ den fazla olanları da Kofana diye adlandırılır
    Seyrek olarak Kofanaların 60 cm‘ yi aştığı, hatta 1 m‘ ye ulaştığı görülmüştür Lüfer sonbahar - kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler Ilık suların 10 - 200 m derinliklerinde yaşar Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır Kademeli olarak 60 - 80 000 yumurta verir Bol verimliliği ve etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Çinakop: Buğulama, haşlama, ızgara, tava, kağıt-kebabı, tuzlama
    Lüfer : Izgara (şiş, fileto), kağıt kebabı, tuzlama
    Kofana : Izgara (şiş, fileto), balık köftesi, salata
    Dönem
    Eylül sonu - Ocak ortasına kadar

    MERCAN

    Pagellus Erythrinus, Rotbrasse, Pageot Commune
    Sıcak ve ılıman denizlerin en ünlü balıklarındandır Denizlerimizde Karagözle beraber büyük bir aile oluşturur Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaygındır Boyları yaklaşık 20 - 30, en çok 70 cm olabilir Etçildir Kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir Denizlerin taşlık, kayalık bölgelerinde sahillere yakın yaşar Diğer Mercanlar gibi Hermafrodit fiziği ile hem erkeklik, hem de dişilik karakteri göstererek bahar ayları ile Ağustos arası ürer Lezzetli eti ve her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Tava, buğulama, ızgara, yahni, haşlama mayonezli, salata, kağıt kebabı, pilavlı
    Dönem
    Ekim, Kasım

    MEZGİT

    Merlangius Euxinus, Wittling, Merlan
    Marmara ve Karadeniz’de bol, diğer denizlerimizde az rastlanır Boyları 20 - 40 cm olabilir Gelincik ve Bakalyaro ile aynı türdendir 30 - 40 m ‘nin altındaki derin sularda yaşar Gündüzleri yüzeylere çıkarak hamsi, sardalye vs gibi sürü halindeki küçük balıkları avlayarak beslenir Bölgesel şartlara göre Şubat - Mayıs arasında üreme yapar Lezzetli eti ve her mevsimde bolca avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir
    Pişirme Biçimi
    Tava, buğulama, haşlama
    Dönem
    Aralık – Şubat

    PALAMUT / TORİK

    Sarda Sarda, Unechter Bonito, Pelamide,Bonite … Dos Raye
    Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmara’ya, Çanakkale’ye kadar iner Süratli ve iyi yüzücüdür Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalye gibi balıklara saldırarak yer 180 - 200C sularda 400 000′den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer
    Yetiştikten sonra büyümesine göre:
    … 10 cm Vanoz - Gaco
    10 - 25 cm Çingene Palamudu
    30 - 35 cm Palamut
    40 - 45 cm Kestane Palamudu
    50 - 55 cm Zindandelen
    60 - 65 cm Torik
    65 - 70 cm Altıparmak
    70 cm ve üstü Peçuta olarak adlandırılır
    Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli bu balığın üretimindeki azalma, ekonomik değerini tehlikeli boyutlara indirmektedir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara (şiş, fileto), balık köftesi, papaz yahnisi, buğulama, haşlama, lakerda, füme, pilaki

    SARDALYA

    Sardine Pilchardus, Sardine, Sardine
    Sürü halinde yazın orta, kışın derin sularda yaşayan gezici balıklardır Eskiden deniz üstünün ateş aydınlatmasıyla avcılığından ötürü Ateş Balığı diye de tanınır Boyları ortalama 15 en çok 20 - 22 cm olur Deniz içinde henüz yumurtadan çıkmış balık yavruları ve planktonları yiyerek beslenir Karadeniz, Marmara, Çanakkale Boğazı bölgesi ve Kuzey Ege’de bol bulunur Etinin lezzeti ve çeşitli kullanım alanıyla ekonomik değeri çok yüksektir Üremeleri Nisan ‘dan Eylül’e kadar geniş bir devrede ve çok kerelerde olur Yaklaşık 20 000 yumurta verir

    SİNARİT

    Dentex Dentex, Zahnbrasse, Dent
    Karagöz ailesinden olan Sinağrit Ege ve Akdeniz’in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır 1-1,5 m boy ve 10 - 15 kg ağırlığa büyüyebilir Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle Mürekkep Balığı ile beslenir Kuvvetli çenesiyle bir İstakozu rahatça kırıp, yiyebilir Yazın kıyıların “taşlık, kayalık bölümlerinde; kışın da 300 m’ ye” varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar İlkbahar aylarında üreme yapar Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır Olta avcılığı da amatörler için değerlidir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara (şiş, fileto), buğulama, kağıt kebabı, haşlama, pilaki
    Dönem
    Ağustos – Eylül

    USKUMRU

    Scomber Scombrus, Makrelen, Maquereau Commun
    Genelde 25 - 30 cm olan, 40 cm’e büyüyebilen, sürüler halinde yaşayan Marmara bölgesinin yerli balığıdır Geçmişte Karadeniz ve Ege arasında büyük göçler yapan, eti çok lezzetli bol avlanılan uskumru, şimdilerde ekolojik nedenlerle seyrek rastlanan adeta tükenmiş bir balıktır Normalde, 2 - 3 yaşında olgunlaşan dişileri 350 000 - 400 000 yumurtasını denize bırakır Üreme devresi Şubat - Nisan arasındadır Planktonlar, hamsi, çaça gibi küçük balıklar ve yavruları besinleri arasındadır 8 - 10 yıl yaşar Torik ve Kofana baş düşmanıdır Az yağlı ve kurutulmuşuna Çiroz denir Yaşam ortamı tekrar varolduğunda ekonomik değeri en yüksek balıklardan biridir Atlantik’te yaşayan lezzetsiz bir türü daha vardır
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, dolma, kağıt kebabı, pilaki, papaz yahnisi, haşlama, buğulama, tuzlama, çiroz, köfte, füme
    Dönem
    Temmuz - Kasım, Aralık

    İSTAVRİT

    Trachurus Trachurus, St”cker, Cinchard Commune
    Denizlerimizde Sarıkanat İstavrit (Akdeniz) ve Karagöz İstavrit (Karadeniz - Marmara) olarak iki türü yaşar Boyları Karagöz’de 15 - 25 cm, en çok 30 cm, Sarıkanatta ise 30 - 50 cm olur Küçüklerine Kıraça denir Gezici balıklardır Hamsi, Çaça, Çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir Mayıs - Ağustos arası sürüler halinde ürer
    Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır
    Pişirme Biçimi
    Tava, çiroz
    Dönem
    Sonbahar ve kış ayları Ekim, Kasım
     



  4. Cevap: Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

    İZMARİT

    Maena Smaris, Gefleckter Schnauzenbrasse, Mendole, Picare
    Denizlerimizin yerli balıklarındandır Küçüklerine Kancur, büyüklerine Kanal İzmariti denir Boyu ortalama 15 cm, dişileri daha küçük olur Hareketli ve kurnazdır Yaz aylarında sahillere kadar sokulur Üst, ön dikenleri tehlikelidir Batar ve yara yapar 10 - 12 yıl yaşayabilir Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60 000 - 70 000 yumurta verir Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir Eti beyaz ve lezzetlidir Bol tüketilir
    Pişirme Biçimi
    Tava, ızgara, buğulama , tuzlama
    Dönem
    Ağustos – Ekim

    ZARGANA

    Belone Belone, Hornhecht, Orphie
    60 - 70 cm , bazen de 1 m uzunluğa varan Zargana ortalama 18 yıl yaşar Hamsi, Çaça, Çamuka ve Kıraça gibi küçük balıklarla beslenir Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır Kılıç balığı başlıca düşmanıdır Yapısıyla gayet çevik ve süratli bir balıktır Kendini korumak için su yüzeyine sıçrayarak da yüzebilir Genelde Lüfer avında yem olarak kullanılır Eti yönünden değerlidir İlkbahardan sonbahara kadar üreme sürecinde 30 000 - 50 000 yumurta verir
    Pişirme Biçimi
    Tava, buğulama, pilaki
    Dönem
    Aralık - Şubat

    AKYA

    Lichia amia, Gabelsmakrele, Liche n‚-b‚ Kuzu, Çıplak, Leka ve İskender Balığı olarak da anılır
    Genelde 50 - 100 cm, en çok 180cm ve 60 kg ağırlıkta olabilir Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır Canavar balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer Geçmişte çok avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır Korunması gerekir
    Pişirme Biçimi
    Izgara (fileto veya şiş), tava, çorba, yahni
    Dönemi
    Yaz ortasından itibaren Özellikle temmuz-eylül arası