Değişik sebze yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda Gazel tarafından 19 Temmuz 2008 tarihinde açılan konu


  1. Brüksel lahanalı mantar (4 Kişilik)

    Malzemeler:
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    15 adet arpacık soğan
    2 adet havuç
    1 kg taze mantar
    500 gram brüksel lahanası
    3 adet biber
    4 diş sarmısak
    Yarım demet maydanoz ve dereotu
    1 çorba kasığı limon suyu
    Kimyon, kekik, tuz

    HAZIRLANIŞI :
    Tencereye yağı alın. Temizlenmiş arpacık soğanları, küp biçiminde doğranmış havucu ekleyin. Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Mantarları yıkayıp saplarını kesmeden bütün olarak, brüksel lahanası ile beraber soğanlar ilave edin.
    Sebzeler bıraktığı suyu çekene kadar pişirin. Kiraz domatesleri de tencereye alın. Biberleri irice doğrayıp ekleyin. Gerekirse su ilave edin. 7-8 dakika pişirin, ince kıyılmış sarmısak, kesme seker, kekik ve kimyonu, limon suyu ve yeterince tuz ile tencereye ilave edin.
    Bu süre sonunda tencereyi ocaktan alın İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunun yarısını ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği soğumaya bırakın. Servis tabağına alın. Üzerine kalan maydanoz ve dereotunu serpip servis yapın.
     



  2. fasulye kavurması

    Fasulye kavurması (4 Kişilik)
    Malzemeler:

    1/2 Kg Taze Fasulye
    2 Adet Kuru Soğan
    2 Adet Yumurta
    2 Adet Domates
    1 Adet Havuç
    3 Yemek kaşığı Tereyağı
    Tuz, Pulbiber

    HAZIRLANIŞI :
    Fasulyelerin kılcıklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra süzgece alın. Suyu süzülünce 1 cm genişliğinde kıyın. Kaynar tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlayıp süzün.
    Tereyağını tencerede eritip küp şeklinde doğranmış soğanı ilave ederek kavurun. Havuç ve domatesi rendeleyip kavrulmakta olan soğana ekleyin. Karışımı bir süre kavurun ve domatesler suyunu çekince yumurtaları ilave edip karıştırın.
    Karışıma haşlanmış fasulyeleri ekleyip tuz ve pulbiber serperek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.
     



  3. doldurulmuş kabak

    Doldurulmuş kabak (4 Kişilik)
    Malzemeler:

    4 adet 150 gramlık kabak
    75 gr soğan
    1-2 diş sarımsak
    1 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı değişik baharat
    225 gr doğranmış domates
    275 gr pirinç
    50 gr jambon
    75 gr çedar peyniri
    50 gr kuru ekmek ufağı
    Dilediğiniz otlardan birkaç sap

    HAZIRLANIŞI :
    Her kabağı uzunlamasına ikiye bölün. Etli kısmını çıkartıp incecik kıyın. Soğan ve sarımsağı da ince ince doğrayın.
    Teflon tavada zeytinyağını hafifçe kızdırın. Doğranmış kabak içi, soğan, sarımsak ve karışık baharatı sote edin ve 4-5 dakika pişirin.
    Yıkayıp haşladığınız pirinci süzüp, domatesle birlikte tavaya alın ve 10 dakika kadar pişirin.
    Boş kabakların içine jambonu serin. Üzerine pirinçli karışımdan koyun. Çedar peyniri ve kuru ekmek ufaklarını serpiştirdikten sonra yüksek ısıdaki fırına atıp 25 dakika, peynir eriyip ekmekler kızarıncaya kadar kızartın. Dilediğiniz doğranmış otlarla süsleyip, servis yapın.
    Yağsız, haşlanarak hazırlanan pilav, su çektiği için şişer ve doyurucu olur.