Danimarkanın Yemekleri Nelerdir

'Ülkeler' forumunda Ezlem tarafından 10 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu



  1. Danimarkanın Yemek kültürü


    DANİMARKA MUTFAĞI

    Danimarkalılar güne kuvvetli bir kahvaltıyla başlıyor. Leziz bir kahve ve tatlı kahveli rulolar öyle güzel, hafif ve gevrek ki dünyanın hiçbir yerinde bir eşi daha yok. Bizim ünlü "Danimarka pastaları" diye bildiğimiz bu rulolara, onlar her nedense "Viyana ruloları" adını veriyorlar. Saat 13.00 gibi, öğle yemeği vakti geldiğinde, Danimarkalılar ünlü "Smorrebrod"larını yiyorlar. Hem göze hem de damağa hitap eden bu yiyecekte, çok az tereyağı sürülmüş ekmeğin üzerinde 3-4 kat lezzetli garnitür yer alıyor. Kalın dilimler halinde tütsülenmiş balık veya et, jambon, katı pişmiş yumurta, mayonez, patates, yaban turpu, meyve sosu veya komposto, soğuk balık veya kabuklu deniz mahsulü, kızarmış et, taze sebzeler bu lezzetli garnitürlerden bazıları. Görünüşü renkli, tat açısından da şaşırtıcı olduğu sürece, hemen hemen herşey "Smorrebrod"da yer alabiliyor. Danimarkalılar akşamları ise sebzeli rosto gibi kuvvetli bir yemek yiyorlar ve öğün, genellikle Danimarka'nın ünlü tatlıları arasında sayılan zengin krema ve meyve kombinasyonlarından biri ile son buluyor.


    Peynirli Pilav
    Malzemeler:- 200 g pirinç
    - ½ lt süt (kaynamış)
    - Peynir, gravyer ya da benzeri (rendelenmiş)
    - Tuz, karabiber
    Yapılışı:
    Pirinç tuzlu suda diriliğini kaybetmeden pişirilip süzülür. Tencerede süt, peynir, tuz, karabiber orta ısıda karıştırılarak sütü peynire emdirilir. Süzülen pirinç sıcak suyla çalkalanır, iyice süzülüp servis tabağına aktarılır, üstüne sütlü peynir yayılarak servis edilir.

    Danimarka Salatası
    Malzemeler:
    - 300 g pirinç
    - Maydanoz
    - 300 g midye
    - Sirke
    - 300 g karides
    - Sıvı yağ
    - 200 g bezelye
    - Un
    - 1 küçük soğan
    - Tarçın
    - 1 diş sarımsak
    - 1 tatlı kaşığı toz şeker
    - 6 sap kereviz
    Yapılışı:
    Pirinci çok diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin. Daha sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın. Maydanozu ince ince kıyıp üstüne serpiştirin. Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarçın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine döküp servis yapın.

    Danimarka Kurabiyesi
    Malzemeler:- 2,5 su bardağı un
    - 1 yemek kaşığı badem (kalın çekilmiş)
    - 6 yemek kaşığı margarin
    - 1 yumurta sarısı
    - Yaklaşık 1 su bardağı şeker
    - 2 yemek kaşığı minik parçalanmış badem
    - Tarçın
    Yapılışı:
    Un, çekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin. Unlanmış düz bir yerde 3 mm kalınlığında açıp bir rulo yapın. Rulolardan yıldız şeklinde parçalar kesin. Üzerine yumurta sarısı sürüp tarçını ve kalın çekilmiş bademi serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 8 dakika pişirip servis yapın.