Damla (Gut) Hastalığı

'Hastalıklar' forumunda Ezlem tarafından 15 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Damla (Gut) Hastalığı
    Damla(gut) Hastalığı Nedir,
    Gut(damla) Hastalığına zararlı yiyecekler

    Gut-damla, çoğunlukla hücre çekirdeğinde yer alan nükleik asitlerin bileşiminde bulunan pürin metabolizması bozukluğu bir hastalıktır. Pürinin yıkımıyla oluşan ürik asit kanda yükselir, ürik asidin tuzları da eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur.

    Beslenmede ürik asit oluşturan pürinden sakınmak gerekir. Pürince zengin besinler olan sakatatlar, av etleri, havyar, ançuez, sardalya, yenmemelidir. Sığır ve yoyun etleri, tavuk, balık, kuru-baklagiller, mantar, ıspanak ve karnıbahar orta düzeyde pürin içerirler. Özellikle atakların geldiği sırada bu grup besinlerden sınırlı miktarlarda alınmalıdır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, pirinç, meyveler, ekmek, yukardakiîerin dışındaki sebzelerde pürin azdır. Gut hastalığı olanlar, besin gereksinmelerini daha çok bu gruptaki besinlerden karşılayabilirler.

    Ayrıca, yağ, ürik asit atımını azalttığı, su ise arttırdığından, yemekler az yağlı yapılır, çorbalara önem verilir ve bol sıvı alınır. Yine sebze ve meyveler çok alınarak idrarın alkaliye dönüş¬mesi sağlanarak ürik asidin atımına yardımcı olunur.
    Gutlu kimselerin çoğu şişmandır. Bu kişilerin birden bire zayıflamaları kan ürik asit düzeyini yükseltebilir. Şişman kişiler enerjisi yoğun besinleri azaltarak yavaş yavaş zayıflamalıdırlar.
    Gut tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Eğer gut tedavisi başarıya ulaşsın diyorsanız beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Gut hastalığının tedavisinde yukarıdaki maddelere kesinlikle dikkat edip, zayıflamaya gereken önemi vermelisiniz.
     



  2. Cevap: Damla (Gut) Hastalığı

    Osmanlı Padişahlarının Kalıtsal Hastalığı
    Kralların hastalığı ve hastalıkların kralı


    "Kralların hastalığı ve hastalıkların kralı" olarak bilinen gut hastalığının, en azından Hipokrat zamanından beri birçok araştırmaya konu olduğu ve sayısız kişiyi etkilediği bilinmektedir.

    Halk arasında gut, nikris veya damla hastalığı, tıp dilinde ise podagra ismiyle bilinir. Özellikle fazla kırmızı et yiyenlerde görülür. Daha fazla erkeklerde rastlanır. Hastaların %90'ından fazlası erkektir. El, ayak başparmağı, diz ve dirseklerde şişkinlik meydana getirir.

    Gut, bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkiler ve bu eklem çoğunlukla ayak başparmak eklemi olmaktadır. İlk ortaya çıkışı ve ilk gut atağı genelde ayak başparmağının ilk ekleminde meydana gelir. Eklem şiş, üzerindeki deri kırmızı-leylak rengi karışımı ve son derece ağrılıdır. Diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Ataklar çok hızlı olarak gelişir ve ilk atak genellikle gece olur. Tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanıdır.