Damak Tadı

'Damak Keyfi' forumunda Belinay tarafından 24 Eylül 2008 tarihinde açılan konu



  1. Köfteli İç Pilav

    Malzemeler :


    * 400 gr. kıyma
    * 1 soğan
    * 1 yumurta
    * tuz, karabiberİç pilavı için:

    * 2 su b. pirinç
    * 1 soğan
    * 1 çorba k. dolmalık fıstık
    * 2 çorba k. kuş üzümü
    * 1 çay b. bezelye
    * 1 tutam dere otu
    * tuz, karabiber
    * yeni bahar
    * sıvıyağ
    * su
    *

    Patlıcan sos için:

    * 2 domates
    * 1 patlıcan
    * 2 diş sarımsak
    * zeytinyağı
    * tuz, karabiber

    Hazırlanışı :

    Pilavı için tencereye 1 adet soğanı ve dolmalık fıstığı alıp kavurun.Kavurduktan sonra üzerine 2 su bardağı pirinci ilave edin.Kuş üzümünü ilave edin.Birlikte kavurun.Kavurduktan sonra üzerine sıcak su ilave edip pilavı pişirin.Pilav piştikten sonra üzerine 1 çay bardağı bezelyeyei ilave edin.Üzerine dereotu ekleyin.Üzerine tuzikarabiber ve yenibahar ilave edin.

    Köftesi için ise karıştırma kabında kıyma,rendelenmiş soğanı ve 1 adet yumurtayı ilave edip yoğurun.Köfteyinin yarısından fazlasını kek kalıbına dalyan köfte yapar gibi yayın.İçine iç pilavdav ekleyin.Kalan köfteyi kek kalıbının üzerine
    kapak yapıp kapatın.Öncden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında pişirin.Patlıcan sosu için patlıcanları küp olarak kesip tavada kavurun.Üzerine sarımsak ve rendelemiş domatesi ilave edin.Servis tabağına köftli iç pilavı alın.Üzerine patlıcanlı sosu dökerek servis edin.



    Bezelyeli Mısırlı Köfte

    Malzemeler :

    * köftesi için:
    * 350 gr.kıyma
    * 1 yumurta
    * 1 soğan
    * 1 tutam kekik,tuz,karabiberSosu için:

    * 1 kase bezelye
    * 1 çorba k.domates salçası
    * 2 domates
    * 1 su b.mısır
    * 1 soğan
    * 3 diş sarımsak
    * 1 çorba k.un
    *

    Pilavı için:

    * 2 su b.pirinç
    * 1 çay b.arpa şehriye
    * sıvıyağ,tuz su

    Hazırlanışı :

    Köftesi için karıştırma kabına 350 gr.kıymayı alın.Üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine 1 soğan rendesi,1 tutam kekik
    tuz v e karabiber ilave edip köfteyi yoğurun.Köfteden fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.Köfteleri tavada kızartın.
    Sosu için tencereye yemeklik kesilmiş soğanı ve sarımsakları alıp kavurun.Üzerine 1 çorba kaşığı unu ilave edin.
    Kavrulduktan sonra üzerine salça ve domatesleri ekleyin.1 su bardağı mısır ve bezelye ilave edin.Üzerien su ilave edip pişirin.


    Sosun üzerine kızartılmış olan köfteleri ilave edin.Birlikte sos koyu kıvam alana kadar pişirin.Pilav için tencereye sıvıyağı alın.Üzerine 1 çay bardağı arpa şehriye ilave edip kavurun.Daha sonra üzerine 2 su bardağı pirinci ilave edin.Birlikte kavurun.Pirinçler kavrulduktan sonra üzerine sıcak su ilave edip pişirin.Pilavı bir kaba alıp ters çevirip servis tabağına alın.Pilavın kenarlarına bezelyeli köfteli sostan ilave edip servis edin.



    Tavuklu Kağıt Kebabı

    Malzemeler :

    * 1 tavuk göğsü
    * 1 soğan
    * 1 kabak
    * 2 acı kırmızı biber
    * 1 tatlı kırmızı biber
    * 2 havuç
    * 10 adet mantar
    * 1 çay b.bezelye
    * 2 yeşil biber
    * 2 domates
    * tuz,karabiber
    * fesleğen
    * sıvıyağ

    Hazırlanışı :

    Tavaya ilk olarak soğan alınarak sotelenmeye alınır. Daha sonra sırasıyla küp doğranmış havuç, tavuk göğsü ve mantar eklenerek sotelenmeye devam edilir. Daha sonra içerisine doğranmış biberler ve kabaklar eklenir. Pişmesine yakın domates ve bezelye de eklenerek tuzu ve baharatı ayarlandıktan sonra pişmeye bırakılır.

    Kebap yarı kıvamda pişince, istenirse porsiyonluk istenirse bütün olacak şekilde yağlı kağıda sarılarak 190 derecede pişrilir.Yanında kuskus pilavı ile servis yapılır
    .

    Ramazan Pidesi


    [​IMG]

    Malzemeler :

    * 5 su b. un
    * 1 çorba k. toz şeker
    * 1 tatlı k. tuz
    * 1 çorba k. tereyağı* 1,5 çorba k. kuru maya
    * 1 su b. süt
    * alabildiği kadar su
    * kepek

    Üzeri için:
    1 yumurta
    susam
    Hazırlanışı :

    Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun ortasına kuru maya,toz şeker,tereyağı,1 su bardağ süt ilave edin.İlk olarak mayayı eritin.Daha sonra unu yoğurarak bir hamur elde edin.Hamurun mayalanması için bekletin.Tezgaha kepeği serpin.

    Hamuru kepeğin üzerine alın.Pidenin altı kepek ile kaplandıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin.Pidenin üzerine yumurta sürün.Üzerine susam serpin.Pidenin üstünü tırnak şekli verin.Pideyi önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.


    Kaymaçina


    [​IMG]

    Malzemeler :

    * 4 su b.süt
    * 6 yumurta
    * 1.5 su b.esmer şeker
    * 1 çorba k.vanilya şekeri
    Hazırlanışı :

    4 su b. süt, vanilya ve esmer şeker tencereye alınarak ılıklaştırılır. Daha sonra içerisine çırpılmış 6 yumurta ilave edilerek bir fırın kabına alınır. 150 derecede ağır ağır pişirildikten sonra soğuk servis yapılır.

     



  2. Damak Tadına Devam :))

    Elbasan Tava

    [​IMG]

    Malzemeler :


    * 500 gr. kuzu gerdan
    * 2 yumurta
    * 1 su b.yoğurt
    * 1 su b.un
    * et suyu
    * tuz
    * karabiber
    * kekik

    Hazırlanışı :

    Haşlanmış 500 gr. kuzu gerdanının eti didiklenerek fırın kabının altına yayılır.Eğer etin kuru olacağını düşünüyorsanız, et suyu ilebiraz yumuşatabilirisiniz. Üzeri için karıştırma kabında yumurta, un tuz, karabiber ve kekik karıştırılır. Daha sonra alabildiği kadar tavuk suyu eklenerek karıştırılır. Bu karışım gerdan etinin üzerine gezdirilir. Fırına verilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.


    Boşnak Böreği

    [​IMG]


    Malzemeler :

    * 5 su b.un
    * 1 çay b.sıvıyağ
    * tuz
    * su

    İç harcı için:

    * beyaz peynir
    * maydonoz

    Üzeri için:

    * 1 yumurta

    Hazırlanışı :

    5 su b. un karıştırma kabına alınır. Üzerine tuz, su ve sıvıyağ alınarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.Hazırlanan hamur 5 bezeye ayrılarak açılabildiği kadar açılır. Daha sonra üzerine sıvıyağ gezdirilerek biraz da elle açılır. Daha sonra maydanoz ve peynir ile iç harç hazırlanır. Hazırlanan harç hamura yayıldıktan sonra bir ucundan
    kıvırmaya başlanarak sarılır. Bütün hamurlar için aynı işlem tekrarlanır ve dolama börek gibi yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek 170 derecede pişirilir.


    Biryan

    [​IMG]

    Malzemeler :

    * 3 su b.pirinç
    * 12 adet tavuk baget
    * 3 biber
    * 2 domates
    * tuz,karabiber
    * sıvıyağ
    * tavuk suyu

    Hazırlanışı :

    Pilav tavasına sıvıyağ ve pirinç alınarak kavrulur. Üzerine doğranmış biber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Daha sonra domates de eklendikten bir süre sonra tepsiye alınır. Üzerine haşlanmış tavuk bagetleri ve alabildiği kasar tavuk suyu verilerek pişirilir.
     



  3. harika görünüyorlar emeğine sağlık BELİNAY:f40:
     



  4. Akşama bezelyeli mısırlı köftemi yapşam kağıtta tavuk kebabımı yapsam :f20:
    İkiside güzel gözüküyor.
    Teşekkürler Belinay
     



  5. yaa çok güzel görünüyorlar :f73:
     



  6. Ne pişirsem derdine son.
    Teşekkürler Belinaycım :f40:
     



  7. emegine saglık Belinay
     



  8. İnamıyorum Belinay bu saatte bu yapılır mı yine açıktım işte hepiside sevdiğim şeyler;) : Kaymaçina hariç onu ilk defa duydum..:f20:

    Enfes görünüyorlar canım yaa galiba sen niyetine girdin foruma bir ziyafet vercen..Sabırsızlıkla bekliyorum iç pilav benimm en çok ben yicem:) :)
     



  9. ben yinemi aç kalıyorum yaaaaa :( soğansız bişiler yapsanızda kıyısından köşesinden bende birkaç kaşık alsam olmuyo dimi :f20:
     



  10. Vay anam Vay döktürmüşsün Belinay İftarda ailece sendeyiz hepimize yeter valla
    Ellerine sağlık.