Çocuklar İçin Zararlı Besin Maddeleri Neler?

'Bebek Bakımı' forumunda EyLüL tarafından 26 Eylül 2011 tarihinde açılan konu


  1. Çocuklar için zararlı besin maddeleri
    Çocuklar için zararlı besinler Neler?
    Çocuklar için zararlı besinler
    [​IMG]
    Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz birçok besin maddesi yetişkin insanlar için yararlı olsa da henüz organları gelişme aşamasında olan çocukların her besin maddesini tüketmesi doğru değil. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin, çocuklarının beslenmesini sürekli kontrol etmesi gerektiği belirtilirken, dikkat edilmesi gereken besin maddeleri de listeleniyor.

    Amerikan Pediatri Akademisi, özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek 30 yiyeceği açıkladı…

    Sosis
    Akademi, 10 yaşından küçük çocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17′sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandviçin uyarıyla satılması gerektiğini söylüyor.

    Fugu balığı
    Kâğıt kadar ince dilimler halinde satılan fugu balığında tetrodoksin adlı, oldukça etkili bir zehir bulunuyor. Bu balığı pişiren şefler özel eğitim alıyor.

    Ackee meyvesi
    Batı Afrika ve Jamaika’da yetişen meyve kesildikten sonra kabuğunun kırmızıya dönmesi beklenmezse koma veya ölüme yol açabiliyor.

    Fıstık
    Toplam nüfusun yüzde birinin fıstık alerjisi var. Ölümle sonuçlanan alerji vakalarının büyük bölümü fıstıktan kaynaklanıyor.

    Yeşillik
    Ispanak, roka, marul, lahana, kıvırcık salata gibi yeşilliklerin iyi yıkanmaması bağırsak bakterilerine davetiye çıkarıyor.

    Işgın
    Bu Asya kökenli bitkiden fazlaca tüketildiğinde bitkideki toksinler zehirlenmeye yol açıyor.

    Ton balığı
    Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen çok fazla yenildiğinde sinir sistemine zarar vererek kalp hastalıkları riskini artırıyor.

    Manyok
    Nişastası yapılan bu köklü bitki de eğer doğru tüketilmezse siyanür üreterek zehirlenme riski yaratıyor.

    Kahve
    İçeceği elde edilen bu bitki, kalp krizine yol açmasının yanı sıra, uyuma zorluğu ve dişlerde sararmaya yol açıyor.

    Mantar
    Bu bitkinin yabani olanları, zehirlenmelere ve hatta halüsinasyonlara neden oluyor.

    Patates kızartması
    Patates kızartmasının içinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabiliyor.

    Hamburger
    En zararlı yağ türü olan trans yağların kullanımı nedeniyle kalp hastalıkları meydana geliyor.

    Alkollü içecekler
    Alkol kullanımı beyin ve sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor.

    Üzüm
    Şeker oranı yüksek olan bir meyve olan üzüm, diyabetli kişiler için zararlıdır.

    Sosis ve salam
    İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere neden oluyor.

    Çikolata
    Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddelerini içinde barındıran çikolata kandaki kolesterol miktarını yükseltiyor.

    Cips
    Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.

    Dondurma
    Kolay bozulabilme özelliğine sahip olan dondurmanın içindeki maddelerin bozulma nedeniyle ortaya çıkması bağırsak hastalıklarına yol açıyor.

    Asitli içecek
    İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.

    Hamur işi
    Bu tür yiyecekler kolesterol dengesini bozuyor.

    Dondurulmuş gıda
    Bu tür gıdaların dondurulma işlemleri esnasında zararlı organizmaların üremesinden dolayı mide ve bağırsak hastalıkları meydana geliyor.

    Hazır çorba
    Toz haline getirilmiş, defalarca işlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorbalar kansere neden oluyor.

    Krem peynir
    Yüksek oranda yağ içeren bu ürünler kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

    Rus salatası
    İçinde bulunan mayonezin asit (sirke ve ya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden oluyor.

    Makarna
    Hamurdan yapılan makarnanın fazla tüketilmesi mide hastalıklarına neden oluyor.

    Pasta
    Pastaların içinde çok miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler mide hastalıklarına yol açıyor.

    Patlamış mısır
    Yapılan bir araştırmada patlamış mısırın kalori ve yüksek oranda doymuş yağ içerdiği ortaya çıktı.

    Boyalı şeker
    İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.

    Kabuklu deniz ürünleri
    Doğru şekilde temizlenmeyen kabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına neden oluyor.

    Çiğ yumurta
    İçinde bulunabilecek zararlı salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açıyor.