Çocuk yemekleri

'Bebek Bakımı' forumunda Belinay tarafından 16 Ekim 2008 tarihinde açılan konu


  1. ÇOCUK MENÜSÜ

    Çocuğun fiziksel, zihinsel,duygusal ve sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için dengeli beslenmesi gerekir.

    Çocuklar 2 yaşından itibaren sofradan beslenebilirler. Sofrada yemek yemeye başlayan çocuğun önüne en az 3 çeşit yemek konulmalı ve mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ dengesi oluşturulmalıdır.

    Çocuğunuz büyüdükçe onu yeni tatlara alıştırmalı, yemek saatlerini zevkle beklemelerini sağlamalısınız.

    Çocuğun yemek yeme alışkanlığı kazanmasında büyüklerin tutumunun önemli bir rolü vardır. Çocuklara iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için onları seçim yapma konusunda serbest bırakmak, istemediği yiyeceği vermekte ısrar etmemek gerekir.

    Reddedilen yiyecekler değişik şekillerde hazırlanarak, bu yiyecekleri vücuttaki görevleri ilginç ve eğlenceli şekilde anlatılarak çocuğun sevmesi ve yemesi sağlanmalıdır. Yemek hazırlarken çocuğun da katılımını sağlayarak ilgisini arttırabilir ve böylece yemek eğitimi vermek için uygun ortam hazırlayabiliriz.

    KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
    (6 porsiyon)
    İçindekiler Ölçü-miktar
    Kırmızı mercimek 2/3 su bardağı
    Su 6 su bardağı
    Soğan 1 orta boy
    Havuç 1 küçük boy
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
    Un 2 yemek kaşığı
    Salça 1/2 yemek kaşığı

    Yapılışı

    Mercimeği yıka, su ile tencereye koy, kaynamaya bırak. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Havucu yıka, kazı, rendele.

    Havuç, soğan ve tuzu kaynayan karışıma ekle, yaklaşık 30 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, tekrar ateşe koy.

    Bir kapta unu biraz su ile ez. Salçayı kat, karıştır ve çorbaya, karıştırarak ekle, kaynayana kadar karıştırmaya devam et.
    Yağı ekle, 5 dakika pişir.

    SÜTLÜ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
    (6 porsiyon)
    İçindekiler Ölçü-miktar
    Kırmızı mercimek 2/3 su bardağı
    Soğan 1 orta boy
    Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
    Un 2 yemek kaşığı
    Su (sıcak) 5 su bardağı
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Yumurta 1 adet
    Süt 1 su bardağı
    Ekmek (bayat) 2 ince dilim

    YapılışıMercimeği yıka. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, 2-3 dakika öldür,unu ekle, birkaç kez karıştır, su ve mercimeği kat, tuzu koy, kaynayıncaya kadar karıştır,

    iyice yumuşayana değin yaklaşık 30 dakika kadar pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, tekrar ateşe koy. Yumurtayı, ayrı bir kapta, sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını, tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat. Diğer yanda, ekmeği, 1 santimetreküp irilikte doğra ve tepsiye koy, fırında pembe renkte kızart.

    Çorbayı, üzerine kızarmış ekmek serperek servis yap.

    SEBZE ÇORBASI

    (6 porsiyon)
    İçindekiler Ölçü-miktar
    Soğan 1 orta boy
    Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
    Un 2 yemek kaşığı
    Su (sıcak) 5 su bardağı
    Kereviz yaprağı 3-4 adet
    Pazı yaprağı 1 adet
    Maydanoz 3-4 dal
    Patates 2 küçük boy
    Havuç 1 küçük boy
    Pirinç 1/4 çay bardağı
    Tuz 2 tatlı kaşığı
    Karabiber 1/4 tatlı kaşığı
    Yumurta 1 adet
    Süt 1 su bardağı

    Yapılışı

    Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 2-3 dakika öldür, unu ekle birkaç kez karıştır, suyu koy, karıştır, kaynamaya bırak. Diğer sebzeleri yıka, yapraklı olanları ayıkla, ince ince doğra, patatesi ve havucu soyup rendele. Pirinci yıka. Sebzeleri, pirinç ve tuzu kaynayan karışıma kat, iyice yumuşayana değin, 35-40 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır,

    tekrar ateşe koy. Yumurtayı ayrı bir kapta, sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat.