Çinko içeren meyveler nelerdir ?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 14 Temmuz 2010 tarihinde açılan konu


  1. Hangi besinlerde çinko bulunur?
    Çinkonun görevleri nedir?
    Çinkonun faydaları nelerdir?

    Görevleri nelerdir: Hücre çoğalması ile doku büyümesi ve yenilenmesini artırır. Yeterli çinko alımı büyüme için elzemdir. Vücudunuzda 70’den fazla enzimin yapısında yer alır. Vücudunuzun karbonhidrat, protein ve yağları kullanmasına yardım eder.

    Yeterli miktarda almazsanız: Çinko yetersizliği çocukluk döneminde büyümenin gerilemesine, gebelik döneminde ise doğuştan bozukluklara neden olur. İştah kaybı, deride değişiklikler ve enfeksiyonlara karşı direncin azalması da diğer yetersizlik belirtileridir

    Aşırı miktarda tüketirseniz: Çok sık görülmemekle birlikte ek olarak aşırı selenyum alımı, bakır emiliminin bozulması gibi zararlı etkiler oluşturabilir.

    İhtiyacınız ne kadar: RDA günlük ihtiyacın yetişkin erkeklerde 15 mg, yetişkin kadınlarda ise günlük 12 mg olduğunu bildirmektedir. Günlük önerilen miktarlar gebelikte 15, emziklilikte 19 mg’a çıkmaktadır.

    Hangi besinler zengin kaynaklarıdır: Çinkonun iyi kaynakları et, deniz ürünleri ve karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Yumurta ve süt az miktarda çinko içerir.
    Bitkisel kaynaklı besinlerden tam tahıl ürünleri, buğday özü(germ), börülce ve miso da çinko içerir. Fakat bunların vücuttaki kullanılabilirlikleri daha sınırlıdır.