Çin Yemekleri,Çin Yemek Kültürü,Çin Mutfağı

Konusu 'Değişik Yemek Tarifleri' forumundadır ve Ezlem tarafından 23 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. Ezlem

    Ezlem Üye

    Çin Yemekleri,Çin Yemek Kültürü,Çin Mutfağı​


    Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir.Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur.

    Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir.Pisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir.
    Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir.
    En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir.Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir.
    Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir. En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you).
    Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir.Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir.

    Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur.

    Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir.Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir.

    Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz.
    Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler
    Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler
    Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir.

    Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir. Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir. Çayin tarihi ise M.Ö. 2000 yillarina kadar uzanir.

    Tatli çesitleri de oldukça fazladir. Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir.

    Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur. Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir.


    Çin mutfağının vazgeçilmezleri..

    Wok Tencere:
    Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir.

    Stir Fry (Karistir-kizart):
    Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir.

    Susam Yagi:
    Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir.

    Oyster Sos:
    Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur.

    Pirinç Sarabi:
    Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir.

    Soya Sos:
    Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir

    Çin Yemek Tarifleri

    Çin Böreği

    Çin Böreği tarifi Malzemeler
    200 gr. kıyma
    4 adet yufka
    2 yemek kaşığı sıvıyağı
    1 adet kuru soğan
    2 adet havuç
    6 yemek kaşığı kıyılmış lahana
    6 yemek kaşığı galeta unu
    2 adet yumurta
    Tuz
    Karabiber

    Yemeğin Tarifi
    Sıvıyağda kıymanın suyunu çektirin. Soğan, rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış lahanayı içine katın. Kısık ateşte pişirin. Tuz ve karabiberi atın.

    Yufkayı tezgaha serin. Pasta tabağını üstüne koyun. Etrafını keserek, yuvarlaklar elde edin.

    Harcı yufkaya koyun. Kenarlarını içine katlayın. Bohça yapın. Önce una sonra yumurtaya, sonra tekrar una batırın. Bol yağda kızartın. Soya sosuyla servis yapın.

    Kızarmış Çin Keseleri

    Kızarmış Çin Keseleri tarifi Malzemeler

    1 su bardağı yoğurt
    4 yemek kaşığı süt
    4 yemek kaşığı sıvı yağ
    Yeteri kadar tuz
    1 paket kabartma tozu
    1,5 su bardağı un
    İçi için :
    1 yemek kaşığı soya sosu
    1 adet ince kıyılmış kırmızı soğan
    Garnitür : Turp ve kırmızı soğan

    Yemeğin Tarifi
    Unu, tuzu, kabartma tozunu bir kaba eleyin. l su bardağı yoğurt, 4 yemek kaşığı süt ve 4 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip hamur yoğurun. Hamuru 5 dakika dinlendirin.

    Sonra l cm kalınlığında bir hamur açıp yuvarlak kalıplarla kesin. İnce doğranmış soğanı, soya sosu ile karıştırıp bu hamurların ortasına koyun. Hamurları ortasından boğun.

    Orta kızgınlıktaki yağın içerisine atın. Altın sarısı olana kadar kızartın. Sıcak veya soğuk olarak isteğe göre servise sunun.
     
Benzer konu başlıkları: YemekleriÇin Yemek
Forum Başlık Tarih
Genel Türk Tarihi Çanakkale savaşında askerlerin yemek menüsü 18 Mart 2014
Genel Türk Tarihi Çanakkale savaşı yemek listesi çanakkale savaşı yemek menüsü 16 Mart 2014
Rüyada Rüyada Limon yemek ne anlama gelir? 5 Mart 2014
Rüyada Rüyada Böğürtlen Yemek Görmek 16 Şubat 2014
Değişik Yemek Tarifleri Evlilik yıldönümünde ne yemek yapsam 15 Şubat 2014

Sayfayı Paylaş