Çilek reçeli

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 10 Mayıs 2008 tarihinde açılan konu


  1. Çilek Reçeli tarifi

    [​IMG]

    Malzemeler :
    1 kilogram çilek
    1 kilogram toz şeker
    1/2 limonun suyu

    Hazırlanışı :
    Çilekleri ayıklamadan su dolu bir kaba koyun ve meyvaları zedelemeden yıkayın. Süzgece alın. Süzüldükten sonra ayıklayın.Daha sonra büyük bir tencerenin içine bir kat çilek, bir kat şeker olmak üzere kat kat döşeyin. Oda sıcaklığında bir gece bekletin. Ertesi gün çilekleri kısık ateşte, taneleri ezmeden dikkatlice karıştırarak 15-20 dakika kaynatın.
    Delikli bir kepçe yardımı ile taneleri başka bir kaba alın. Kalan çilek şurubunu kıvama gelinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

    Şurup kıvama gelince çilek tanelerini tekrar içine boşaltın ve 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ilave edip bir taşım kaynatın.
    Delikli kepçe yardımıyla oluşan köpükleri aldıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuyan reçeli kavanozlara alın.

    AFİYET OLSUN
     



  2. Çilek reçeliyle vişne reçelini çok severimm... Teşekürler ezlem yapar gönderirsin artık ...
     



  3. ben de çok severim ayrıca benden bir tüyo ezlemcim kavanozlama işleminden sonra ağzı kapalı olarak güneşte beklet 2 gün
     



  4. Vişne Reçeli

    [​IMG]



    Malzemeler


    Visne:1kg
    Seker:1.15ogr
    Limon:1ad


    Yapilis Tarifi


    Visnelerimizin çekirdeklerini çikartalim.
    Visnelerimizi bir kaba koyup 150gr sekeri ekleyip yarim saat
    sulanmasi bekleyelim.
    Visnelerimiz sulandiktan sonra tenceremize koyup sekeri
    ilave edip agzi açik sekilde kaynatalim bir, birbuçuk saat kadar
    ve sik,sik köpügünü alalim reçelimizin rengi bozulmasin.
    kaynayip soguduktan sonra kavonozumuzun kuru olmasina
    dikkat edelim.
    Kavonozumuzun kapagini kanynar suda bir kaç dakika kaynatip
    kurulayip hemen kapatalim ve ters çevirip günes görmeyen bir
    yerde en az on bes gün dinlendirelim.
    Afiyet olsun...



    Portakal Reçeli

    [​IMG]

    Malzemeler

    Portakal:1kg
    Seker:1.250gr
    Limon:1ad
    Kavonoz:1ad (kapakli)


    Yapilis Tarifi


    Portakallarimizi kabuklarini kabak çizecegiyle çizip yarim saat
    suda bekletiyoruz eger kabak çizecegi yoksa streç'leri kesmek
    için tirtilli seritleriylede çize bilirsiniz.
    Portakallarinin kabuklari acimsi tatdadir acimsi tadi kabuklarini
    çizerek ve suda bekleterek hepsini olmasada büyük bir kismini
    yok etmis oluruz.
    Portakallarimizi kabuguyla dograyalim küp,küp.
    Dogradigimiz portakallari 250gr sekerle karistirip sulanmasi
    için yarim saat bekletelim.
    Yarim saat geçtikten sonra portakallarimizi tencereye koyup
    sekeri ilave edip kapali bir tencerede kaynatalim bir saat kadar.
    Unutmayalim arasira tencerenin kapagini açip kögüklerimzi alalim
    reçelemizin rengini bozar.
    Reçelimizi kaynattiktan sonra kapagi kapali bir sekilde bir gün
    bekletelim.
    Tekrar kaynatalim neden çünkü portakal çabuk özlesmez
    ve sulu bir kivami olur.
    Reçelimiz soguduktan sonra kavonozumuzun kuru olmasina dikkat
    edelim sekerlenme yapabilir.
    Kavonozumuzun kapagini kaynayan suya atip bir kaç dakika
    kaynatalim.
    Kapagimizi kurulayip hemen kapatalim ve ters çevirip günes almayan yerde en az on gün dinlendirelim.
    AFIYET OLSUN...



     



  5. Ablammmmmm yaaaaa iyiki vişne ile çilek reçeli severim dedim.. Tarifini atmışsın "yap kendin sonrada ye" der gibi... :oops: :f30:
     



  6. ellerinize sağlık pekte güzel görünüyorlar:f9:
     



  7. Ayva Reçeli

    [​IMG]

    Malzemeler
    1.5 kg ayva
    1.5 kg şeker
    6 su bardağı su
    2 çorba kaşığı limon suyu

    Hazırlanışı
    Ayvaların kabuklarını soyup, ikiye bölün, çekirdekerini ve çekirdek yatağını çıkarın. Ayvaları yarım santim genişliğinde parçalara doğrayın. Bir tencereye altı su bardağı su koyup, ayvaları bu tencereye atın. Ayvalar yumuşayıncaya dek haşlayın. Sonra şekeri katın ve karıştırarak şekeri eritin. Reçelin şurubu koyulaşıncaya dek tenceredekileri kaynatın. Şurup kıvamını bulduğunda, iki çorba kaşığı limon suyunu katıp, biraz karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.