Cezerye

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 23 Haziran 2010 tarihinde açılan konu


  1. Cezerye Tarifleri
    Cezerye Nasıl Yapılır
    Havuçlu Cezerye Tarifi


    Cezerye, özellikle Mersin bölgesinde yaygın tatlı türü. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Burada Havuçlu cezerye nasıl yapılır onu tarif edeceğiz.

    [​IMG]

    Gerekli malzemeler:

    400 gr havuç
    200 gr toz şeker
    100 gr ceviz içi
    yeteri kadar su

    Süsleme İçin :
    Hindistan Cevizi

    Havuçların üzerini bıçakla temizledikten sonra bol su ile yıkayıp kurutun ve çelik tencereye rendeleyin. Üstüne toz şekerini dökmeli ve şekeri ıslatıp eritecek kadar da su kattıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşe oturtmalı (havucun suyunu salacağını düşünerek baştan fazla su koymayıp gerektikçe sıcak su katmak daha uygundur).

    Tahta bir kaşıkla karıştırarark havuçlar eriyip de koyuca bir macun elde edinceye kadar tenceredekileri kaynatmalı. Macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden minik bir parça almalı, bunu iki parmak arasına alıp yuvarlamalı. Parmaklar açılınca sadece birine yapışık kalıyorsa tamamdır.

    Şekerli havuç macunu kıvamını bulunca tencereyi ateşten indirmeli ve hemen içine ceviz içi parçalarını atmalı, karıştırarak bunları helvaya yedirmeli. Sonra bu karışımı hafifçe ıslatılmış mermere(tezgaha) döküp spatula ile şekillendirerek bir dikdörtgen şekli vermeli.

    Cezerye soğuyup katılaşınca, bunu her defasında ıslatılacak bir bıçak ile dilimlere kesmeli. Himdistan cevizine bulayarak servis edilmeli.
    Afiyet Olsun!!! =)
     



  2. Cevap: Cezerye

    Discooo bize cezerye getirmeyi unutma okeytooo =))
     



  3. Cevap: Cezerye

    Cezerye mersin yöresinde değilmiydi yaw :D
     



  4. Cevap: Cezerye

    Bizde yukarıda öyle dedik zaten ama ha MAlatya ha Mersin 2 adımlık yer noolcak =DDD
     



  5. Cevap: Cezerye

    Disco cezerye getir o zaman :D