Cevizli Ekmek Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Cevizli Ekmek Tarifi Resimli
    Resimli Cevizli Ekmek Tarifi
    Cevizli Ekmek Tarifi

    [​IMG]
    Cevizli Ekmek
    Malzemeler:

    1 bardak beyaz un

    2 bardak tam buğday unu

    1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya

    1½ tatlı kaşığı tuz

    1¼ bardak su, oda sıcaklığında

    1 silme çorba kaşığı tereyağı, yumuşak

    1 çorba kaşığı zeytinyağı

    ¾ bardak çok iri kıyılmış ceviz



    1 büyük somun

    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız beyaz unu ve tam buğday ununu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra beyaz unu ve tam buğday ununu, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alin. Oda sıcaklığındaki suyu, tereyağını ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

    4. Cevizi ekleyip malzemelerin iyice karışması için 2-3 dakika daha yoğurun.

    5. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin. Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla bir artı çizin.

    6. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unları bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Tahıl ekmek, 500 gram, açık kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra cevizleri ekleyin.

    7. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.