çay sekerinin üretim aşamaları

Konusu 'Soru Çözüm' forumundadır ve Misafir tarafından 17 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. Misafir Ziyaretçi

    çay sekerimin üretim aşamalarının yolculuğu
    fabrikaya gidişi

  2. EyLüL Üye

    Cevap: çay sekerimin üretim aşamaları

    PANCARLARIN KESİLMESİ
    Pancar kesme makinelerinde pancarlar 4-8 mm. kalınlığında ve 10 cm. uzunluğunda kıyımlara dönüşür.


    ŞERBET ÜRETİMİ
    Kıyımlardan şerbet üreten sisteme diffüzör denir.
    Diffüzörün bir ucundan kıyım girerken diğer ucundan su girer.
    Sonuçta şekerce zenginleşen kıyımlar ham şerbet olarak işletmeye alınır.
    Resim 3. Şekeri alınan kıyımlar diffüzörden posa olarak çıkarlar.
    Şekeri azalmış kıyımlar ise diffüzörlerden sulu pancar posası olarak çıkarılır.
    Sulu posa preslerde sıkılarak, hayvan yemi olarak kullanılacak hale gelir.
    Kıyımlardan şekerin alınması 70 derece sıcaklıkta ve 1 saatlik bir zamanda gerçekleşir.


    ŞERBET ARITIM
    İşletmeye alınan ham şerbet içinde şeker dışında bazı maddelerde bulunmaktadır.
    Şerbet bünyesinde bulunan şeker dışı maddelerden kurtarılmak için, şerbet arıtım istasyonlarında bir dizi işleme tabi tutulur.
    Bu işlemlere şerbet arıtım adı verilir.
    Böylece beyaz şeker verimi ve kalitesi artar.
    Şerbet arıtımı, ham şerbetin kireç sütü ve karbondioksit gazıyla işleme tabi tutulmasıdır.
    Şerbet arıtımıyla şekerin kristalizasyonunu engelleyen maddeler şerbetten uzaklaştırılır.
    Şerbet arıtımının tamamlanması için şerbet iki defa da karbonitratlanmaya tabi tutulmaktadır.


    ŞERBET KOYULAŞTIRMA
    Bu işlem "Buharlaştırıcı" denilen ve iki bölümden oluşan silindirik kazanlarda gerçekleştirilir.
    Burada amaç şerbetin buharla suyunu uçurarak daha çok kuru madde ihtiva edecek hale getirmektir.


    RAFİNE SÜZME VE ERİTME
    Koyu şerbet rafineride "kristalizasyon pişirim aparatlarında" vakum altında arıtılır.
    Burada içinde kristal halinde şeker ve şeker dışı maddeler bulunan bir ürün elde edilir ki buna "Lapa" denir.Koyu şerbet rafineride arıtılır.


    LAPANIN SANTRİFÜJLENMESİ VE ŞEKERİN AMBALAJLANMASI
    Santrifüjlerde lapa, içindeki kristalleşmiş şeker şurubundan ayrılır.
    Santrifüjler, dikey eksen etrafında dönen delikli silindirik tamburlardan oluşmaktadır.
    Daha sonra yaş şeker kurutma dolaplarında kurutulur.
    Kurutulan şeker eleklerden geçirilerek temizlenir.
    Kantarlara gelen şeker 50 kg. torbalara doldurularak ambalajlama işi tamamlanır.
    Santrifüjden ayrılan şurup melas olup şeker dışı maddeler içermektedir.
    Melas hayvan beslemede değerli bir besin maddesidir.
  3. Misafir Ziyaretçi

    Cevap: çay sekerinin üretim aşamaları

    eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee