Çavdar Ekmeği Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Çavdar Ekmeği Tarifi Resimli
    Resimli Çavdar Ekmeği Tarifi
    Çavdar Ekmeği Tarifi
    [​IMG]

    Çavdar Ekmeği


    Malzemeler
    1½ bardak beyaz un
    2 bardak çavdar unu
    1½ tatlı kaşığı instant kuru maya
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 çorba kaşığı pekmez
    1 bardak su, oda sıcaklığında
    ½ bardak süt, oda sıcaklığında
    2 tatlı kaşığı yumuşak tereyağı

    Hazırlanışı
    Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, pekmezi ve sütü koyun. Üzerine sıvıları tümüyle kapatacak sekilde unları bir kaşıkla serperek ekleyin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    Tahıl ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.