Çankırıda ne yenir

'Türkiye Coğrafyası' forumunda YAREN tarafından 17 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Çankırıda ne yenilir ne içilir, Çankırının meşhur yiyecekleri,

    Çankırı'nın yöresel yemekleri etli hamur (mantı), tarhana çorbası, gözleme, cızlama, güveç, pıhtı, harmandaşı, fit fit aşı, cevizli hamur, çeç böreği, mıhlama, keşkek, çalma, çekme helvası, baklava olarak sayılabilir..

    Çankırı'dan Yemek Tarifleri

    Hoşmerim (tatlı)

    Malzemeler
    2 su bardağı un
    300 gr. Tereyağı
    1 çay kaşığı tuz
    1/2 kg. bal

    Hazırlanışı: Yağ eritildikten sonra unu ilave edilir. Karıştırılarak meyane haline getirilir, tuzlu bir fincan su ilave edilerek karıştırılır, kızarınca tavaya bastırılır. Kısık ateşte bırakılır, karıştırılıp tekrar bastırılır. Gevrek bir hal alıncaya kadar bu işlem devam eder. Sonra servis tabağına alınıp üzerine bal dökülür ılık olarak servise sunulur.

    Zeytinyağlı pırasa dolması

    Malzemeler
    1 kg. pırasa ( kalın olanlar tercih edilir )
    1 su bardağı pirinç
    250 gr. kıyma
    1 baş soğan
    1 kaşık salça
    Tereyağı, zeytinyağı
    Maydanoz, karabiber, pul biber
    1 limon

    Hazırlanışı: Kalın pırasalar 8 cm. boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır. Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır. Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır. Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur. İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir.