Çam sakızı nedir

'Sağlık Rehberi' forumunda YAREN tarafından 9 Nisan 2010 tarihinde açılan konu


  1. Çam sakızı
    Çam sakızının faydaları
    Çam sakızı nasıl kullanılır


    [​IMG]

    Çam Sakızı
    Çam sakızı, çam ağacından değil köknar ağacından çıkan sakızdır.Bakkal yada marketlerde satılan Çam sakızı çam ağacından değil köknar ağacından çıkan sakızdır.Sentetik çikletler gibi balon yapılamaz.Çiğnendikçe rengi morarmaya başlar ve sertleşir.Ve sonunda ağızda tamamen toz haline gelir.
    Çam Sakızı bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir maddedir. İçerisinde kolofan ve reçine asidi bulunur.

    Çam sakızının oluşum süreci

    Kışın donmamak için kabuğundaki özsuyu içine çeken ağaç karların erimesiyle yeniden canlanır.Ancak gelişen, genişleyen, boy atan ağaca kabuğu dar gelir.Bu yüzden kabuk; dal, budak, kök gibi kıvrımlı yerlerden çatlamaya başlar.Ağaç, kabuğundaki bu yaraları kendi özsuyuyla, reçinesiyle onarmaya çalışır.Bu reçineye halk arasında pis denir ve ahşap verniğinin ham maddesidir.Reçine zamanla kabuk üzerinde katılaşmaya başlar. Eğer reçine ağacın güneşe bakan tarafındaysa kısa sürede sakız kıvamına gelir, fakat vaktinden önce olduğu için tadı güzel olmaz ve birisi tarafından toplanmazsa kısa sürede bozulur.Bu sakıza halk arasında kenkoh denir.Boza veya kan rengindedir tadı acıdır.Eğer reçine ağacın gölgeye bakan bir kısmında yüzeye çıkarsa ancak yaza doğru sakız kıvamına gelir.Halk arasında tsip denen bu sakızın rengi bal gibi sarımtırak ve yarısaydamdır, tadı aromatik ve hoştur.

    Çam sakızının faydaları

    Çam sakızı mide öz suyu için stabilizatör görevi görür, ph değerini düzenler. Mide hastalığı çeken kişilere tavsiye edilir.

    Çam sakızı çiğnendikçe sertleşen bir sakızdır, yüz felci geçiren kişilerin konuşma yetilerini yeniden kazanabilmeleri için rehabilitasyon sürecinde yüz kaslarını geliştirmek amacıyla kullanılır.

    Çam sakızı kuvvetli bir antiseptiktir.Bugün bile dövülüp toz haline getirilerek yanık ve yaraların tedavisinde kullanılır.

    Çam sakızı sesi açar.

    Kaliteli çam sakızı nasıl anlaşılır?

    Çam sakızı fındık büyüklüğünde kurumuş reçine topağıdır.Bal gibi yarısaydam sarımtırak bir maddedir.Tabaka şeklinde çam sakızı olmaz.Onlar reçinenin yapay koşullarda kurutulmasıyla imal edilmiş halk arasında hilleli denilen sakızlardır.İtibar edilmemelidir.

    Çam sakızı nasıl kullanılır?

    Gül suyu ile karıştırılıp göze damlatılırsa göz ağrısını giderir. Çam sakızı, birer çay kaşığı un ve karabiberle karıştırılıp badem yağıyla kaynatıldıktan sonra yumurta akı ile birlikte basura sürülürse,
    basur memesini düşürmeye yardımcı olur..
    Çam Sakızı bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir maddedir. İçerisinde kolofan ve reçine asidi bulunur.
    Alıntı
     



  2. Cevap: Çam sakızı nedir

    Çocukken bahçemizdeki ağaçtan ne çok toplayıp çiğnemiştim :f63: Ayrıca o çamın sivri yapraklarını da arkadaşlarıma batırırdım :oops::(:f40:
     



  3. Cevap: Çam sakızı nedir

    Bu kadar faydalı birşey olduğunu bilmiyordum.:oops: Üstelik çam sakızının köknarda ne işi var onuda anlamış değilim.
    Çocukken benimde toplamışlığım var. Ama biz çam ağacından toplar suyla karıştırıp güneşte bekletip kağıt yapıştırırken kullanırdık. Ama sanırım bu ondan değil.

    Ya birde çam sakızı çoban armağanı var. Çam sakızını çobanlarmı bulmuş acep :f196:
     



  4. Cevap: Çam sakızı nedir

    sakız çiğnemeyi sevmeyenlerdenim bende ama çamsakızının faydalarını bildiğim için (daha bilmediğimiz nice faydaları vardır) arada çiğniyorum :f196: