C Vitamini Eksikliği Belirtileri

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda EyLüL tarafından 30 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. C Vitamini Eksikliği
    C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
    C Vitamin eksikliği, belirtileri ve yaptığı hastalıklar


    Vitaminler büyümemiz, hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için zorunlu maddelerdir.



    C VİTAMİNİ

    Kan dolaşımınını düzenleyen, hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan, diş etlerinin güçlenmesini sağlayan C vitamini, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde bulunuyor.

    C vitamini Eksikliğinde ne görülür ?

    Bir çok gıdada bolca askorbik asit ( C vitamini ) bulunduğundan aşırı katı diyetler ve yaşlılar hariç eksikliğinin görülmesi nadirdir. Uzun süreli C vitamini eksikliğinde kanama ve yara iyileşme kusuruyla karakterize skorbüt hastalığı gelişir. İngiliz Deniz Donanması Kuvvetleri 18. Yüzyılın sonunda denizde kaldıkları uzun süre boyunca skorbüt hastalığını engellemek için denizcilere limon ve limon suyu vermeye başladığı için denizcilere Limeys denilmiştir.

    C Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

    Pek çoğumuz bu hastalıktan kaçınmak için bu vitaminden yeterli ölçüde tüketse de, bedenlerimizin optimal şekilde işlev görmesi için vücudumuz sıklıkla bu vitamine yeterli miktarda sahip değildir, bu da uzun vadede muhtelif rahatsızlıklara sebep olur.

    C Vitamini birçok hastalığı önlemekte önemli bir rol oynadığından, C vitamini eksikliğinde kalp hastalığı, inme, kanser, ve bazı enfeksiyon hastalıklarının gelişmesi olasıdır.

    Yeterli miktarda C vitamini almayanlarda kas zayıflığı, romatizma, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, diş çürümeleri, selülit ortaya çıkabiliyor.

    C vitaminini vücut üretemez, bu yüzden günlük beslenmede C vitamini içeren gıdalar yeterli oranda yer bulmalıdır.

    C Vitamini Eksikliği Neden Oluşur?

    Neden sadece beslenme ile yeterli C vitamini miktarlarını almak gittikçe zor olmaktadır? Çünkü meyveler ile sebzelerin besin içerikleri toprağı tüketen modern çiftçilik yöntemleri nedeniyle her geçen gün daha azalmaktadır. Diğer faktörler, yiyeceklerin aşırı işleme tabi tutulması ve rafine edilmesi, bazı depolama ve pişirme yöntemleri dâhil, hepsi besin kaynaklarımızın besin kalitesinde ciddi bir azalmayla sonuçlanır.