Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

Konusu 'Ders notları' forumundadır ve YAREN tarafından 3 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. YAREN Üye

    Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır.

    Kitap okumadan gözüme uyku girmez.
    Tatilin gelmesini iple çekiyorum.
    Yayla havası bana çok iyi geliyor.

    Rakamla başlayan cümlelerde rakamdan sonra gelen sözcük küçük harfle yazılır.

    2007 yılı benim için oldukça başarılı ve neşeli geçti.
    2008 yılında araç satışlarında ciddi bir düşüş yaşandı.


    Cümle içinde, tırnak içine alınan aktarma cümlelerinin ilk harfi büyük yazılır.

    Victor Hugo, “Ey şair, bana yağmurdan bahsetme, yağdır.” der.
    Babam, “Çok geciktim!” diyerek aceleyle çıktı.
    Eve gelene kadar annem, “Oğlum biraz yavaş sür.” diye söylendi durdu.


    Şiirlerde dizelerin ilk harfi büyük yazılır.

    Terk etmedi sevdan beni,
    Aç kaldım, susuz kaldım.
    Hayın, karanlıktı gece.
    Can garip, can suskun
    Can paramparça...
    Ve ellerim kelepçede,
    Tütünsüz, uykusuz kaldım,
    Terk etmedi sevdan beni...

    Ahmed Arif


    Özel adların ilk harfi büyük yazılır.


    * Kişi ad ve soyadlarının ilk harfi büyük yazılır.

    Cahit Sıtkı Tarancı, Peyami Safa, Serdar Ortaç, Şener Şen.


    Hayvanlara verilen adların ilk harfi büyük yazılır.

    Minnoş, Boncuk, Tekir, Karabaş, Garip.


    Ülke, ulus, dil, lehçe adlarının ilk harfi büyük yazılır.

    Türkiye, Fransa, İngiltere, Arap, Yunan, Rus, Türkçe, İngilizce, Azerice, Türkmence.


    Din, mezhep, tarikat adlarının ilk harfi büyük yazılır.

    İslamiyet, Hristiyanlık, Müslüman, Hristiyan, Katolik, Hanefî, Şafii, Hanbeli, Maliki, Nakşibendi, Mevlevilik, Alevilik, Melamilik.


    İl, ilçe, köy, kasaba, semt, mahalle, cadde, bulvar, sokak adlarının ilk harfi büyük yazılır.

    Adana, Isparta, İzmir, Seyhan, Kozan, Karaisalı, Keban, Şambayadı, Bağtepe, Çamdere, Gazipaşa Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, Bankalar Caddesi, Kıyıboyu Caddesi, Obalar Caddesi, Sarmaşık Sokak, Kanarya Sokak.


    Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, bucak, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar.

    Adana ili, Karaisalı ilçesi, Düzağaç köyü


    Kıta, bölge, dağ, ova, deniz, göl, nehir, akarsu adlarının ilk harfi büyük yazılır.


    Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci adlar büyük harfle başlar.

    Asya, Avrupa, Van Gölü, Ağrı Dağı, Erciyes Dağı, Ege Denizi, Akdeniz, Kızılırmak, Seyhan Nehri, Çukurova, Konya Ovası, Çanakkale Boğazı,Keban Barajı, Zigana Geçidi, Süveyş Kanalı.


    Kitap, dergi, gazete, film adlarının ilk harfi büyük yazılır.


    * Şayet ad birden fazla sözcükten oluşuyorsa, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılır.

    Dudaktan Kalbe, Aşk-ı Memnu, Şu Çılgın Türkler, Varlık, Türk Dili, Atlas, Hürriyet, Sabah, Radikal.


    Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi vb. sözcükler küçük harfle yazılır.

    Milliyet gazetesi, Akşam gazetesi, Türk Dili dergisi, Atlas dergisi.


    Millî ve dinî bayramlar ile bayram niteliği kazanmış gün adlarının ilk harfi büyük yazılır.

    Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Öğretmenler Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü.


    Yön bildiren adlar, yer adlarından önce kullanıldığında büyük harfle, sonra ya da tek başına kullanıldığında küçük harfle başlar.

    Yer adından önce : Büyük harf
    Yer adından sonra : Küçük harf
    Tek başına: Küçük harf

    Rize, Doğu Karadeniz’in güzel bir şehridir.
    Yaklaşık on yıl Batı Anadolu’da öğretmenlik yaptım.
    Sapanca Gölü, Güney Marmara Bölgesi’ndeki tatlı su göllerinden biridir.
    Emlakçımız ev fiyatlarının Kuzey Adana’da çok yüksek olduğunu söyledi.
    Antalya’nın kuzeyinde kış yaşanırken, güneyinde sımsıcak bir yaz yaşanıyor.
    Yüz metre ileriden güneye sapacaksın.
    Rüzgâr kuzeybatıdan hafif hafif esiyor.


    Yön bildiren sözcükler belli bir yeri ya da orada yaşayan halkı anlatmak amacıyla kullanıldığında büyük harfle başlar, sonlarına gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.


    Şimdiye kadar Batı hangi konuda bize gerçek anlamda destek oldu?


    Resmî kurum, kuruluş, parti, dernek, örgüt, vakıf adları büyük harfle başlar.


    Garanti Bankası, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, Verem Savaş Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Emekli Sandığı, Türkiye İş Kurumu, Mehmetçik Vakfı, Kalp Vakfı.


    Kişi adlarıyla kullanılan unvanlar, ister addan önce gelsin ister addan sonra gelsin büyük harfle başlar.

    Mimar Sinan, Doktor Feyyaz Etiz, Muhtar Hayri, Mahmut Ağa, Halil Çavuş, Genç Osman, Deli İbrahim, Çolak Salih, Bıçkın Ali, Yüzbaşı Cengiz Topel


    Akrabalık bildiren unvanlar küçük harfle yazılır.

    Bu kitabı bana Gülçin teyzem önermişti.
    Sevgi halam iki gündür yoğun bakımda yatıyormuş.
    Sami dayım öyle hızlı araba sürüyor ki..
    Doğum günümde Ayten yengem bize kendi elleriyle pasta yapmıştı.


    Kişi adlarından sonraki unvanlara gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.

    Hasan Efendi’ye iki de gazete almasını söyler misin?
    Yanına gelebilmek için Adnan Bey’e ne diller döktüm.
    Özlem Hanım’dan kaç lira borç aldın?
    Öğrencilerin tümü Sevgi Öğretmen’i çok seviyor.
    Orhan Hoca’nın önerdiği kitapların hepsi birbirinden güzel.


    Özel adlardan türetilen sözcüklerin ilk harfi büyük yazılır.

    Türkçe, Atatürkçü, Elazığlı, Avrupalı.


    Özel adlardan sonra gelen çekim ekleri, kesme işareti (’) ile ayrılır.

    Sarıkamış’ta şehit düşen askerlerimizi saygıyla anıyoruz.
    Nurullah Ataç’ın deneme ve eleştiri türlerindeki yazılarını okumalısın.
    Edebiyat dersinde Yaban’dan sonra Yaprak Dökümü’nü işleyeceğiz.
    Bu çiçekleri benim adıma Duygu’ya sen verir misin?


    Yazılara konan başlıkların her sözcüğü büyük harfle başlar.

    Güzel Türkçemiz, Sait Faik’in Hikâyeciliği, Orhan Veli’nin Şiir Dünyası, Sinemanın Büyüsü, Av Tutkusu, Gençliğin Sorunları


    Başlıkta bulunan “ve, ile, de, ki” gibi bağlaçlar ile “mi” soru edatı küçük harfle yazılır.

    Dil Kirliliği ve Alınması Gereken Önlemler, Leyla ile Mecnun, Ağustos Böceği ile Karınca, Güler misin, Ağlar mısın?, Ben de Çocuktum.


    Başlıkta bulunan sözcüklerin her harfi büyük yazılabilir. Bu durumda başlıkta bulunan “ve, ile, de, ki” gibi bağlaçlar ile “mi” soru edatının her harfi büyük yazılır.

    SANAT VE YAŞAM, SUÇ VE CEZA, KEREM İLE ASLI, AKTÖR DEDİĞİN NEDİR Kİ?, PARA MUTLULUK GETİRİR Mİ?


    Hitap sözlerinde sözcüklerin ilk harfi büyük olur.

    Değerli Öğretmenim,
    Canım Arkadaşım,
    Sayın Okul Müdürüm,
    Sevgili Öğrenciler,

  2. ORHAN Üye

    Cevap: Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

    Teşekkürler Yaren! Bir test edelim bakalım kendimizi... :f40:

    YAZIM KURALLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

    1- Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları, “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

    a) Nükleer silahlar, Dünya’yı tehdit ediyor.
    b) Ay, Dünya’ya en yakın gökcismi ve Dünya’nın uydusudur.
    c) Gezegenlerin yörüngesi, Güneş’ten uzaklaştıkça genişlemektedir.
    d) Sanatçının dünyasında karamsarlığa yer yoktur.
    e) Hava o kadar sıcaktı ki sanki güneş alçalmıştı.

    2-

    1- Solonda konsolos Vefik Bey’in arkadaşları oturuyordu.
    2- 14 Aralık Salı günü yapılan toplantı çok verimli olmuştu.
    3- Başkalarına kızıpta bize bağırmaya hakkın yok.
    4- Göz göze geldiğimizde ne demek istediğini anlamıştım.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde yazım yanlışı vardır?

    a) 1 – 2
    b) 1 – 3
    c) 2 – 3
    d) 2 – 4
    e) 3 – 4

    3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    a) Kuzey Anadolu Fay hattı batılı uzmanlarca inceleniyor.
    b) Bu yılki yarışma Güney Kore’de yapılacak.
    c) Güneydoğuya bakan odalar yazın çok sıcaktır.
    d) Karadeniz’in doğusuna doğru yol alıyorduk.
    e) Hava tahminlerine göre İçbatı Ege’de yağış bekleniyor.

    4- Aşağıdakilerin hangisinde “– ki ” ekinin veya “ki” bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur?

    a) Madem ki gelmeyecektin, niye bizi beklettin?
    b) Masadaki kalemi alıp cebine koydu.
    c) Desemki, vakitlerden bir nisan akşamıdır.
    d) Kenarda ki yoldan gidersek iyi olur.
    e) Soru sorduğu zaman, cevaplaki sussun.

    5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Söyliyecek sözü olmasına rağmen hep sessiz kalırdı.
    b) Samimi olmıyan bir hayatın güzel yanı olmaz, diyordu.
    c) Dün kalabalık bir sokakta yanlızca seni gördüm.
    d) Ona şu anda sürpriz bir doğumgünü hazırlıyoruz.
    e) Küçük bir sokakda sebze satıyordu.

    6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Yarın bizimle Ankara’ya gelmiyormusun?
    b) Ünlü şair, Tevfik Fikret lisesini başarıyla bitirmiş.
    c) Büyük Menderes nehri, bu bölgeye dökülür.
    d) Seninde saçına bir gün karlar yağacak.
    e) Tarihi kale, yok olmak üzere...

    7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Mirastan herbirine eşit ölçüde pay verildi.
    b) Bu olaya milletce tepkimizi göstermeliyiz.
    c) Düşünki akrabaların seni arayıp sormadı.
    d) Bahse girerim o da pişman olmuştur.
    e) Pekçok edebiyatçı tarafından beğenilen biridir.

    8- Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?

    a) Tuz gölünde değişik balıklar yaşayamaz.
    b) Cemil bey, toplantı için Ankara’ya gitti.
    c) Bu yazıyı bir Edebiyat Dergisi’nden aldım.
    d) İstanbul Üniversitesi’nde bir profesör konuşma yaptı.
    e) H. Edip, Anılarını “Dağa Çıkan Kurt”ta yazdı.

    9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Cumhuriyetin 75’nci yılını kutladık.
    b) Saat 16:15’de sizinle görüşelim.
    c) Elindeki kalemlerin 10’nunu bana verdi.
    d) Bizim çocuk 5’er 5’er saymayı öğrenmiş.
    e) Sınıflarımız 25’şer kişiden oluşuyor.

    10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

    a) Demin ki kavgada dört kişi yaralanmış.
    b) Babasıda ölünce bir başına kalakalmış.
    c) Elbisesin de çıkması zor yağ lekeleri vardı.
    d) Bu konu da her türlü desteği vermeğe hazırız.
    e) Mademki gelmeyecektin, niye aramadın?
  3. YAREN Üye

    Cevap: Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

    Test için teşekkür ederim Orhan Hocam..
    Yazım kurallarına dikkat etmeye özen gösteririm..Testi çözmeye çalıştım,itiraf edeyim 4. ve 10. soruda zorlandım.:f196:
    Biraz araştırıp doğru cevabı verdim sanırım.Sonucu merakla bekliyorum:f40:

    1 - e
    2 - b
    3 - a
    4 - b
    5 - d
    6 - e
    7 - d
    8 - d
    9 - d
    10 - e
  4. ORHAN Üye

    Cevap: Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

    1. sorunun cevabı (a) olacaktı Yaren! :(

    10 üzerinden 9 alıyorsun, kutlarım! :f118:
  5. YAREN Üye

    Cevap: Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

    Sağolun Hocam sonuca sevindim.Ve ilk soruyu şimdi daha iyi algılıyorum..:f63:


Benzer konu başlıkları: Büyük Harflerin
Forum Başlık Tarih
Sorun Cevaplayalım Büyük harflerin kullanımı ile ilgili bilgi 23 Şubat 2012
Ders notları Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler ile ilgili örnekler 20 Şubat 2011
Bunları biliyormusunuz Dünyadaki en büyük dağ hangisidir hangi ülkededir 1 Haziran 2014
Bunları biliyormusunuz Büyük dolaşım nedir kısaca 15 Mart 2014
Kısa Bilgiler Büyük selçuklu devleti hakkında bilgi özet 14 Şubat 2014