Bursanın Yöresel Yemekleri

Konusu 'Marmara Bölgesi' forumundadır ve Ezlem tarafından 11 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Ezlem Üye

    Bursa Nın Yöresel Yemekleri , Bursanın Yemekleri,Bursanın meşhur yemekleri, bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa'nın yöresel yemek tarifleri

    BURSA YÖRESEL YEMEKLER​


    Osmanlı kültürünün oluşturduğu zengin Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına armağan ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır. Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri'dir.

    İskender Kebabı

    Türkiye'nin dört bir yanında tanınan kebaplardan biridir. XIX. yüzyılın sonlarına doğru Bursalı İskender Usta tarafından yapılmaya başlanmıştır. Döner Kebap, diğer ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir. Bursa'ya, sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır.


    İnegöl Köftesi

    XIX. yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri küçük ızgara köfte, 1930'larda Bursa'da Mustafa Besler tarafından açılan dükkanda "İnegöl Köftesi" adıyla satılmaya başlanmıştır. Bu lezzetli köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir.

    Kemalpaşa Tatlısı

    Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930'lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır. Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm. çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir. Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur. Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür.

    Mihaliç Peyniri

    Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır.

    Kestane Şekeri

    Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa'nın karakteristik tatlılarındandır.

    Bursa ilinin başlıca tatları ve bilinen yiyecekleri dışında da şunlar vardır:

    ÇORBALAR

    Tarhana Çorbası, Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası

    SEBZE YEMEKLERİ

    Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması

    ETLİ YEMEKLER

    Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası


    TATLILAR

    Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı

    HAMUR İŞLERİ

    Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça


Benzer konu başlıkları: Bursanın Yöresel
Forum Başlık Tarih
Marmara Bölgesi Bursanın Yöresel Kıyafetleri 4 Nisan 2011
Marmara Bölgesi Bursanın Yöresel Halk Oyunları 2 Nisan 2011
Soru Cevap bursanın neyi ünlü 3 Ekim 2012
Marmara Bölgesi Bursanın En Güzel Resimleri 3 Aralık 2011
Soru Cevap bursanın eski nüfusu 31 Mayıs 2011