Bursanın Yemekleri-Tarifli

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Ezlem tarafından 30 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. bursa yemek tarifleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa'nın yöresel yemekleri nelerdir


    Bursa İli Yöresel Yemekleri

    Yöresel yemekler:İnegöl Köftesi, Yörük kebabı, Büryan, Yufkalı hindi, keşkek, av hayvanlarından yapılan yahni, ekşili köfte, İnegöl köfte, ciğer sarması, mumbar dolması, pide kebabı, şipit.

    Pideli Döner Kebap (İskender Kebap):

    İskender Kebap olarak bilinen kebap 1867 yılında Mehmetoğlu İskender efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır. Yatay olarak ateşin üzerinde pişirilen kuzu çevirmeyi ayağa kaldırarak kemikleri ve sinirleri ayıklanmış kuzu etini dikey metal bir çubuk üzerinde kendi etrafında, kömür ateşinde pişmesi sağlanmıştır. Yağlı sinirleri alınmış kuzu etinin kullanıldığı kebap şişe geçirilirken aralarına yağlı koyun kıyması döşenir ateşte dönerek kızartılır pişen etler bıçakla ince kesilir, servis için kebap pideleri kızartılarak tabaklara yerleştirilir üzerine kesilmiş etler, domates sosu, tereyağı, kenarına yoğurt konarak servis yapılır.

    Mumbar Dolması :


    Mumbar dolması birkaç yıl öncesine kadar sadece kurban bayramlarında kurbanın bağırsaklarından yapılırken, günümüzde kurban bayramlarının dışında sakatatçılardan alınan bağırsaklarla mumbar dolması yapılmaktadır. Mumbar dolmasının harcı için kırık veya normal pirinç bir miktar suyla yumuşayıncaya kadar suda pişiriliyor, diğer taraftan akciğer bıçak veya satırla ince ince kıyılıyor. Akciğerler tuz, karabiber ve kırmızıbiberi de pirincin içine atıldıktan sonra bağırsaklar hazır alınmışsa, temizlenmiş olduğundan huni bağırsağın ucuna takılarak huni yardımıyla harç bağırsağa dolduruluyor. Bağırsaklar temizlenmemişse hortum yardımıyla iyice temizleniyor sonra harç içine dolduruluyor. Bağırsaklar çok fazla sıkıştırılarak doldurulmuyor, ağızları iple bağlanıyor, harcın pişmesi için toplu iğne ile bağırsakta delikler açılıyor suda pirinçleri yumuşayana kadar pişiriliyor. Suda pişirilen bağırsaklar eğer kızartılacaksa lokum gibi kesilerek parçalara ayrılıyor, yumurta veya una bulanan parçalar sıvı yağda kızartılıyor. Kızartma işlemi ile mumbar dolması ağır bir yemek haline geldiğinden özellikle yaşlılar mumbar dolmasını kızartmadan tüketmektedirler.

    Ciğer Sarması:

    Ciğer sarması çok zahmetli bir yemek olduğundan özel günlerde ve misafirlere yapılmaktadır. Kurban bayramlarında kurbandan alınan ciğerin üzerini kaplayan ince yağ tabakası ve karaciğer ile hazırlanmaktadır. Karaciğer bıçakla ince ince kıyıldıktan sonra yağda kavruluyor üzerine suda haşlanmış pirinç konuyor tuz karabiber, kırmızı pul biber, bazıları bu harcın içine tarçında eklemektedir. Sarma işleminde kullanılacak yağ tabakası makasla parçalara bölünüyor, küçük bir kâsenin içine bu parçalar yerleştirildikten sonra içine harcı konuluyor üzeri sarma ile kapatılıp kâse ters çevriliyor. Böylece sarma hazırlanmış oluyor, kalan diğer parçalarda aynı işlemden geçirilip tepsinin içine dizildikten sonra tepsiye bir bardak su eklenerek fırında veya ocakta bir süre pişiriliyor. Suyunu çekince üzerine kapak kapatılarak dinlendiriliyor. Ciğer sarması genellikle sıcak olarak tüketiliyor. Ağır bir yemek olduğundan öğlen yemeklerinde tüketmeye çalışılıyor. Ciğer sarması yanına ayran veya salata ile servis yapılmaktadır.


    İnegöl Köftesi:


    İnegöl Köftesinin asıl kaynağı Bulgaristan’ın Filibe vilayetinin Pazarcık ilçesidir. İnegöl köftesinin “İnegöl Köftesi “ olarak dünyaya tanıtan kişi uzun yıllar önce Pazarcıktan İnegöl’e göç eden Mustafa oğlu İbrahim Besler dir. Bu aile Pazarcıkta “ Köfteciler “ olarak anılmakta ve köftecilik babadan oğula geçen bir meslek haline gelmiştir.

    İnegöl Köftesi için 750 gr dana kaburgası, 250 gr. kuzu eti, orta boy 2 baş soğan,10 gr. Tuz, karbonat gerekmektedir. Yapılışı için Etlerin sinirleri iyice alınır, Geniş aynalı kıyma makinesinde çekilir. Tuz ve karbonat katılarak iyice yoğrulur et bir kabın içine konarak bir gün dinlenmeye bırakılır. İkinci gün et ikinci kez makineden geçirilir Çekimden sonra soğanlar ince ince kıyılarak etin içine karıştırılır. Soğanla birlikte yeniden harmanlanan köfte harcı elde yuvarlanıp yassılaştırılarak köfte haline getirilip ızgarada pişirilir.
    İnegöl Köftesinin içine yumurta ekmek gibi malzemeler katılmaz

    Damat Paçası:

    300 gr tavuk eti, 3 adet yufka, 125 gr.

    Margarin Sosu İçin: Bir buçuk bardak tavuk suyu ,bir buçuk çorba kaşığı un, 3 diş sarımsak ,1 adet yumurta , 1 çorba kaşığı sirke , 1 çorba kaşığı tuz , 1 çay kaşığı kırmızı biber.

    Hazırlanışı:

    Tavuk eti bir miktar suyla tencerede haşlanır, bu arada bir fırın tepsisi yağlanarak üzerine il yufka serilir arasına eritilmiş margarin dökülür. Yufkalar börek yapar gibi tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırına konup üzeri kızarıncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkartılan yufkalar soğuduktan sonra üzerine haşlanan tavuğun suyundan bir su bardağı dökülür. Tepsinin üzeri kapatılarak bir süre dinlendirilir. Daha sonra haşlanan tavuk eti küçük parçalar halinde didilir ve yufkanın üzerine yerleştirilir. Bu arada beşamel sosu hazırlanır; Tavuk suyu, un, dövülmüş sarımsak, yumurta sirke tuz karabiber karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Hazırlanan beşamel sosu tepsiye tavukların üzerine dökülür. Küçük bir tavada tereyağı eritilir içine kırmızıbiber eklerin. Servis sırasında tereyağı tabakların üzerine gezdirilir.

    Cennet köşkü, Dilberdudağı, Ramazan helvası, Cevizli Baklava, Kemalpaşa Peynir tatlısı, İncir dolması, Zerde, kaymaçina.


    Mustafa Kemalpaşa Tatlısı


    Günlük tuzsuz taze koyun peyniri, un, İrmik, Yumurta ve kabartma tozu.
    Hazırlanışı: Taze tuzsuz peynir parçalanarak ezilir, içine yumurtalar kırılarak yoğrulur daha sonra içine diğer malzemeler katılarak hamur haline getirilir Hazırlanan tatlı hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak tepsilere dizilir 200–250 derece sıcaklıkta pişirilir. Fırından çıkarılan tatlılar 3 gün süre ile tazeliğini korumaktadır. Tatlıyı yemeğe hazırlamak için bir litre suya isteğe göre yarım kilo veya bir kilo şeker katılarak kaynar suya tatlılar atılır suyunu çekinceye kadar kaynatılır, servis kaymak, tahin, pekmez veya dondurma ile yapılmaktadır.

    Kestane Şekeri:

    Kestanenin dış kabukları bıçakla kesilerek atılır, ince iç kabuğu da sıcak suyun içerisinde yumuşatılarak soyulur. Kabuklarından ayrılan bu kestaneler 4 ‘ lü veya 5 ‘li olarak ince tülbentlere sarılarak tülbent düğümlenir, başka bir kazanda şeker ve su karışımı (1 kilo şekere yarım kilo su )130 derece sıcaklıkta kaynatılarak revak elde edilir. Hazırlanan revak kestanelerin üzerine dökülerek yavaş ateşte iki saat kadar kaynatılır kaynama sırasında üzerine şeker dökülür revağın koyuluk derecesi sürekli kontrol edilir, kaynamanın bitiminde kestane şekeri bir gün soğumaya bırakılır.

    Sütlü Kabak:
    Orta boy kara kabak 1 kilo süt, 4–5 bardak şeker, bir miktar karabiber, bir fincan pirinç
    Hazırlanışı: Kabukları soyulan kabak doğranır, tencerede kendi suyuyla ile yumuşak kıvama alıncaya kadar pişirilir, eğer pişen kabağın suyu fazla ise bu fazlalık su dökülür. Diğer tarafta süt kaynatılır, ocaktan alındıktan sonra şeker katılarak erimesi sağlanır. Fırın tepsisine kaynamış olan kabak dökülür ve üzerine süt karışımı ilave edilerek bir miktar karabiber ve bir fincan pirinç yaydırılarak dökülür üzeri kaymak bağlayana kadar fırında pişirilir soğuk olarak servis yapılır.

    Cennet Künkü:
    2 Yumurta, alabildiği kadar un, karbonat, küllü su, ceviz içi, yarım çay bardağı ayçiçek yağı.5 bardak su 500 gr. Toz şeker
    Yapılışı: Unun ortası açılarak yumurtalar kırılır, karbonatı eklenir. Hamur kıvamına getirmek için normal su yerine bir tuta kül ile karıştırılmış küllü su bir bardağa doldurularak bekletilir. Külün dibe çökmesi beklenir ve sadece bardaktaki su malzemelerin üzerine dökülür. Hamur yumuşak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Bu bezeler yufka büyüklüğünde açılır ve daha sonra kalın ve uzun şeritler halinde kesilir. Uzun şeritler halinde kesilen ince hamurlar çatala sarılarak şekil verilir kızgın yağın içinde kızartılır. Bu arada şerbeti hazırlanır 5 bardak suya katılan 500 gr toz şeker bir süre birlikte kaynatılarak revak kıvamına gelince ocaktan indirilir soğumaya bırakılır. Kızarmış hamurlar iyice soğumadan üzerine ılık şerbet dökülür Şerbeti çeken tatlının üzerine ceviz dökülerek servis yapılır. Arzuya göre kaymakla da servis yapılabilir.

    Dilber Dudağı:
    3 yumurta, 2 kaşık yoğurt, 1 bardak süt, 1 paket yumuşak margarin, 1 yemek kaşığı tereyağı 1 çay bardağı çiçek yağı , 1 paket kabartma tozu , yarım limon , yaklaşık bir kilo un , 8 bardak şeker, 5 bardak su , yarım limon suyu .
    Hazırlanışı: 4 yumurta, 2 kaşık yoğurt ile çırpılır. 1 çay bardağı çiçek yağı, 1 paket kabartma tozuna yarım limon sıkılır ve bir bardak süt eklenir. Karışıma un ilave edilir yarım paket oda sıcaklığında erimiş margarin ile yoğrulur. 84–85 adet beze yapılır ve bu bezeler tabak büyüklüğünde tek tek açılır. 7 tane açılmış hamurun arasına nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır, bu şekilde açılan yufkalar ikiye katlanarak su bardağı ile kesilir, kesilen hamurlar ikiye katlanır. Yağlanmış tepsiye seyrek olarak dizilir, üzerine erimiş margarin veya tereyağı karışımı dökülerek kızdırılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Hazırlanan sıcak şerbet tatlının üzerine dökülür. İsteğe göre kaymakla servis yapılabilir.

    Etli Kereviz:

    Açıklama:

    Bursa yöresine ait bir yemektir.

    Malzemeler:

    4 adet iri kereviz
    400 gr. Kuşbaşı et
    1 adet patates
    1 adet havuç
    2 adet soğan
    3 adet domates
    3 adet sivribiber
    1 yemek kaşığı salça
    2 diş sarımsak
    yarım demet maydanoz
    yarım limon
    1 su bardağı sıvıyağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 su bardağı kaşar rendesi

    Hazırlanışı:

    Kerevizler soyup ortadan ikiye bölün ve içlerini oyun, kararmamsı için limonlu suyun içine atın. İçinden çıkan parçaları, patates ve havuçları zar büyüklüğünde doğrayın. Doğranmış etleri iki kaşık yağ ile kavurun, suyunu salıp çekince doğranmış olan havuç ve soğanları ilave edin. Ardından; ince kıyılmış sarımsakları, domates ve biberleri de ekleyerek, salçasını koyun. İki su bardağı su veya et suyu ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Kerevizleri yağda kızartın ve tepsiye dizin. İçlerinden çıkan kereviz ile patatesleri de kızartın. Pişen etle birlikte kızartılan kereviz, patates, maydanoz harmanlayarak kerevizlerin içine yerleştirin. Üzerlerine kaşar rendesini serpin ve etlerden süzülen salçalı sosu tepsiye dökün ve fırına sürün. Kaşar peyniri eriyince fırından çıkartılır maydanoz,kereviz yaprakları ve domatesle servis yapın.Afiyet olsun..